Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Så var 2017: årets livsnjutare, bråk, skandal, spöke, sämsta värvning

Sundbergs blogg

ÅRETS…

…SPÖKE
Mats Solheim. Bajen besegrade Djurgården med 3-1 och det var 16:e derbyt i rad (mot Hammarby och AIK) som Djurgården inte lyckades vinna. Direkt efter slutsignalen passade Mats Solheim på att ta på sig en spökmask som han sedan sprang runt med på planen. Djurgården gick sedan segerlösa i ytterligare två derbyn.

…REKORD 1
Alexander Isak. Först var Isak 17 år och 114 dagar när han slog Erik Dahlströms rekord från 1912 och blev landslagets yngste målskytt genom tiderna. Några dagar senare slog han transferrekord och blev dyraste försäljningen från allsvenskan.

…MATCH
Italien-Sverige på San Siro. Det var spänning i lite mer än 90 minuter när Sverige stängde till bakåt och kämpade sig till VM.

Annons

…MISS
Fotbollsgalans jury. Under 2017 vann Victor Nilsson Lindelöf både liga och cup med Benfica, gick vidare till slutspel i Champions League där laget vann en av två matcher mot Dortmund. Sedan såldes han till Manchester United för ungefär 350 miljoner kronor, Sveriges näst dyraste spelare någonsin och Manchester Uniteds dyraste backvärvning. Men när Fotbollsgalans jury nominerade tre spelare i kategorin Årets försvarare så blev det Andreas Granqvist, Mikael Lustig och Ludwig Augustinsson. Förstår fortfarande ingenting i det beslutet.

…JULHÄLSNING
Dalkurd. Andreas Brännström förde upp Dalkurd till allsvenskan och fick ett erbjudande om att ta över IFK Göteborg. Men när Blåvitt bad Brännström att säga upp avtalet med Dalkurd så gjorde han inte det. Då gjorde IFK Göteborg i stället klart med Poya Asbaghi. Brännströms flytt sprack men trots det gjorde Dalkurd klart med Azrudin Valentic som ny tränare. På julafton var det God jul Brännström när klubben på sin hemsida presenterade Valentic. Så nu står Dalkurd med två avlönade tränare.

Annons

…ROLIGASTE JOBB
2017 var ett roligt arbetsår med bland annat landslagets januariturné i Abu Dhabi, Dubai International Cup, nyhetsansvarig på Fotbollskanalen innan utlåning till Kalla fakta för programmet Fotbollssyndikatet, U21-EM i Polen, klubbdöden, på plats i Manchester och fick första intervjun med Lindelöf efter övergången till Manchester United, San Siro när Sverige tog sig till VM och mycket mer.

…ROLIGASTE MATCH
Hamburg-Al Nasr i Dubai. Inte så mycket för själva matchen utan mer för inramningen och uppträdandet i halvtid. Efteråt försökte vi sammanfatta det hela i ett On Tour.

…HJÄLTE
Kenny Stamatopoulos. Sa ifrån när han blev erbjuden en stor summa pengar för att lägga sig mot IFK Göteborg. Modigt och rätt agerande och förhoppningsvis vågar andra i liknande situation göra samma sak. Matchfixare ska inte få förstöra den sporten som vi älskar och brinner för. Kenny Stamatopoulos är för alltid en hjälte.

Annons

…SUPPORTRAR
Fint när två svenska fans på plats under U21-EM i Kielce köpte skor, matchtröja och biljett till en match till en hemlös man som blev så glad att han började gråta.

…MEST OMDISKUTERADE MÅL
Hammarby. Birkir Mar Saevarson struntade i att kasta tillbaka bollen till Häcken utan valde i stället att ge bollen till Jiloan Hamad som vände upp och gick på full attack. Lagkamraterna hängde på och Arnor Smarason kvitterade och aldrig har väl ett lag varit lika irriterat som Häcken.

…REVANSCH
Paulinho och Häcken. Hammarby hade kvitterat efter den där omtalade diskussionen när man inte gav tillbaka bollen. I den 95:e minuten fick Häcken frispark. Paulinho klev fram och avgjorde. Aldrig har väl ett lag jublat lika mycket som Häcken.

…MEST OFÖRSTÅENDE
Mathias Ranegie. Ranegie gästade podden Tutto Balutto och berättade om att han misshandlat en kille men ändå vägrade att betala skadestånd. Ranegie garvade när han delade med sig av händelsen men förstod sedan inte varför media gjorde nyhetsartiklar om berättelsen. ”Å så va media igång…”

Annons

…VÅGADE PETNING
Magnus Pehrssons som bänkade Magnus Wolff Eikrem. 2016: Assistkung och årets mittfältare. 2017: Passade inte in i Magnus Pehrssons spelsystem. Om resultaten inte hade gått vägen så hade petningen kunnat välta Magnus Pehrsson, men Malmö FF hade så bra material att man klarade sig utan Eikrem.

…SMOLK I GLÄDJEBÄGAREN
Jakob Johansson. Sköt Sverige till VM med matchens enda mål mot Italien, men skadade sig och ser nu ut att missa mästerskapet som han sköt Sverige till. Lider med Jakob.

…MEST OVÄNTADE
Hamnade på annandagsbandy i Lidköping. Det var lapp på luckan och svårt att få en bra plats, så jag hamnade i Vänersborgs klack Älgarna.

…REKORD 2
Emil Forsberg. Enligt tyska Kicker och Bild gjorde ”Foppa” 22 assist, vilket var ett bättre än Kevin de Bruynes assistrekord i Bundesliga. Sjukt imponerande i en liga som är rankad fyra i Europa och i ett lag som var nykomling.

Annons

…DUO
Stefan Schwarz och Allan Kuhn. Oskiljaktiga i Dubai.

…TRÄNARE
Janne Andersson. Tog över ett landslag utan Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström och Andreas Isaksson. Fick ändå till det. Obesegrad på hemmaplan. Förlorade bara två matcher, 2-3 borta mot Bulgarien och 0-2 borta mot Holland som ändå betydde playoff. Segrar mot Frankrike och Portugal, slog ut Italien och Holland. Publiken kom tillbaka. Sverige tog sig till VM.

…BÄSTA RESTAURANGBESÖK
Oaxen, Adam och Albin, Café Nizza och Punk Royale.

…PRESTATION
Svenska landslaget. Först till playoff före Holland och sedan slog ut Italien.

…VIKTIGASTE
Metoo.

…MAMMA
Sema.

…DANS
Mikael Lustig.

…ÅTERVÄNDARE
Kim Källström. Efter 13 år utomlands återvände Kim Källström till Djurgården och lyfte allsvenskan.

...ARGASTE INNAN ALLSVENSKAN DROG IGÅNG

Annons
Jörgen Lennartsson och Mattias Bjärsmyr. Duon var minst sagt irriterade på upptaktsträffen och tyckte att frågorna var för negativa.

…SYRLIGASTE PASSNING
Tom Pettersson. Lämnade IFK Göteborg och flyttade till Östersund. Bara två månader senare gick han hårt åt sitt gamla lag och menade att det behövs nytänk och att det viktigaste i Blåvitt är att vara fysiskt stark.

…LIVSNJUTARE
Josh Wicks. Innan serien drog igång hade Wicks en skön semester. Problemet var bara att han gick upp på tok för mycket i vikt och fick en del att jobba på när träningarna drog i gång. Som han själv sa: ”Jag och mina barn njöt av livet. Nu har jag inga barn med mig i Sverige och ingen familj, utan nu är det bara fokus på fotboll. Jag saknar mina kakor, men när det är dags att börja jobba då är det dags att börja jobba.”

Annons

…SNABBASTE COMEBACK
Bosse Karlsson. Avgick den 5 december som ordförande från SvFF:s domarkommitté efter anklagelser om sexuella trakasserier. “De uppgifter som framkommit gör det omöjligt för mig att fortsätta mitt uppdrag som Domarkommitténs ordförande. Mitt uppdrag bygger på förtroende, det förtroendet är i och med dessa anklagelser så pass skadat att den bästa lösningen för svensk fotboll är att jag träder tillbaka,” sa Karlsson. Men bara tre veckor senare bad förbundet Karlsson om att ändå fortsätta i kommittén, vilket 68-åringen tackade ja till.”Jag är tacksam att Bosse har accepterat detta,” sa SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

…FRITT FALL
IFK Göteborg. Tia i allsvenskan, vilket var klubbens sämsta placering sedan 2002. Dessutom sparkades tränaren Jörgen Lennartsson, ordförande Frank Andersson avgick och spelare med utgående kontrakt som Sören Rieks, Thomas Rogne och Martin Smedberg Dalence lämnade också. Det blir spännande att se hur sportchef Mats Gren får ihop det 2018.

Annons

…SKANDAL
Uppskjutna matchen mellan IFK Göteborg-AIK. Senare kunde vi i Kalla fakta berätta om att den före detta AIK-spelaren, som misstänks för att ha erbjudit Kenny Stamatopoulos pengar för att lägga sig, var agent när matchen sköts upp och var högst delaktig i Alexander Isaks rekordövergång till Dortmund.

…MÅL
Ola Toivonen. I den 93:e minuten sänkte han Frankrike och det var ett väldigt viktigt mål i jakten på playoff och VM.

…SÄMSTA VÄRVNINGAR
Sulejman Krpic och Stipe Vrdoljak. Värvades in från Bosnien och Kroatien. AIK såg till att förväntningarna på Krpic var väldigt höga men efter bara fyra matcher från start var Rikard Norlings tålamod slut och anfallaren skeppades iväg efter en halv säsong. Det gjorde även Vrdoljak, som nu inte får spela i kroatiska bottenlaget Istra, och att han fick sex starter i AIK som hade guldambitioner är ett under.

Annons

…TACKLING
Franz Brorsson. Har Saman Ghoddos landat ännu?

…PUNKTMARKERING
Mikael Boman. Där Kim Källström var, där var också Boman. Allsvenskan hade inte sett en liknande punktmarkering sedan Nicklas Carlsson följde efter Anders Svensson 2006.

…BUSCH THOR
Niklas.

…STJÄRNA
Malmö FF. Mesta mästarna från Malmö. Tog sitt 20:e SM-guld och har nu två stjärnor på bröstet. Helt enkelt bäst.

…DEAD MAN WALKING 1
Mini-Mourinho. Hammarby satsade stort och värvade in Jakob Michelsen som ny tränare. Mini-Mourinho var en frisk fläkt men drog inte jämnt med klubbens nye sportchef Jesper Jansson som kom in under sommaren. Så det hann inte ens gå ett år innan Michelsen hängde löst. Nu letar Jansson efter en ny tränare och har träffat Alexander Axén. Blir en otroligt spännande fortsättning på relationen mellan Mini-Mourinho och Jesper Jansson.

Annons

…FULASTE
Sirius. Skrev avtal med familjen Strand om att båda parter hade rätt till 50 procent vid en försäljning av Kingsley Sarfo. När det började gå bra för Sarfo försökte Sirius flera gånger förhandla ner Strands procent utan att lyckas. När det sedan blev övergång till Malmö FF så hävdade plötsligt Sirius att avtalet med Strand var ogiltigt. Så, varför försöka förhandla ner ett avtal som är ogiltigt?

…MEST IRRITERANDE
Matchfixare. Bort med personer i styrelse, ledare och spelare som håller på med skiten som förstör för fotbollen.

…SVENSKA FILM
The Square.

…TRÄNAROMSÄTTNING
Mikael Stahre, Jörgen Lennartsson, Alf Westerberg, Magnus Haglund, Alexander Axén, Peter Swärdh, Jimmy Thelin, Janne Jönsson och Pelle Olsson lämnade alla sina klubbar som i år spelade i allsvenskan.

…INTERNA BRÅK

Annons
Mats Gren vs. Jörgen Lennartsson. Mycket kan man säga om deras år men ett starkt minne är efter slutsignalen i 0-4-förlusten mot Häcken. Fansen skrek efter Lennartssons avgång och GT frågade Gren om situationen, men då valde han att inte backa upp sin tränare utan sa inga kommentarer på frågan om vem som tränar Blåvitt på nästa träning. När Lennartsson fick veta detta på presskonferensen blev han inte helt nöjd och passade snabbt vidare till dåvarande ordförande Frank Andersson som stod lite längre bak i rummet, och han blev pressad och sa att han var oerhört förvånad över Grens uttalande. Relationen mellan Gren, Lennartsson och även Andersson var en jäkla soppa.

…DEAD MAN WALKING 2
Magnus Haglund. Enligt Borås Tidning hade Elfsborgs spelare redan innan den allsvenska premiären en omröstning om det fanns något förtroende för Magnus Haglund. Resultatet: 22 spelare ska ha svarat nej och en ska ha svarat ja. Haglund tränade laget fram till den 26 september då han efter 0-6 mot Malmö FF fick sparken.

Annons

…LANDSLAGSSPELARE
Emil Forsberg. Andreas Granqvist, Victor Nilsson Lindelöf, Mikael Lustig, Marcus Berg, Robin Olsen och några till hade alla ett starkt 2017. Men tycker att Forsbergs år var vassast. Var en nyckel till Leipzigs succé där laget som nykomling slutade tvåa i Bundesliga, en liga som är rankad fyra i Europa. Svensken vann assistligan och tog sitt lag till Champions League där han under hösten gjorde två mål på fem matcher. I landslaget höll han en hög nivå och visade hög kvalitet i offensiven.

…SPELARE I ALLSVENSKAN
Anders Christiansen. Allsvenskans bäste spelare 2017. Var bäst i allsvenskans bästa lag. Brett register med fina spelvändningar, kvickhet, teknik, speluppfattning och delaktig i många mål.

…SPELARE
Lionel Messi.

NÄSTA ÅR:
Vinner Malmö FF allsvenskan och tar sig till gruppspel i Champions League, Carlos Strandberg och Sander Svendsen gör upp om skytteligasegern i allsvenskan, Sverige går till åttondelsfinal i VM, Zlatan spelar inte VM, Emil Forsberg får sin första guldboll, Tyskland vinner VM.

Annons
Publicerad 2017-12-31 12:45

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto