Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
28v

Vårens bästa spelare, tränare, värvningar och fiasko

Uppehåll i allsvenskan och Hammarby som serieledare. Bara att lyfta på hatten, hade själv svårt att tro på deras snack om att komma topp tre och till och med om att ta guld. Nye tränaren Stefan Billborn fick snabbt ihop det. Björn Paulsen har imponerat i försvaret och Jiloan Hamad på mitten. I anfallet har Pa Dibba och vassa värvningen Nikola Djurdjic gjort mål (herregud vad jag gillar Djurdjic presspel och hur otroligt lojal han är mot sina lagkamrater.).

Jagar gör AIK och Rikard Norlings fan Poya Asbaghi hade helt rätt i syn analys om att Gnaget är väldigt bra defensivt. Inte en enda förlust och bara nio insläppta mål på tolv matcher. Men sex kryss (fyra på de fem senaste matcherna) sticker såklart ut och om det ska bli guld i Solna så håller det inte att kryssa så mycket.

Det finns mer att ta av och tror att det går att få ut mer av offensiva spelare som Nabil Bahoui och Tarik Elyounoussi.

Inför säsongen värvade AIK flera tunga namn men den värvningen som imponerat mest (en av allsvenskans bästa värvningar) är Robin Jansson. Från Division 1-laget Oddevold (min moderklubb), rakt in i ett guldjagande AIK och självsäkerheten – shining på hamrénska – och modet och lugnet och beslutsamheten och fysiken och vänsterfoten har imponerat.

Bäst i AIK under våren var Kristoffer Olsson som har blivit jämnare i sitt spel. Olsson har oerhört mycket talang och under våren blandade han ett hårt arbete med sin fina blick, teknik och spelförståelse.

En annan i AIK som ska ha kredd är Anton Saletros som har blivit en poängspelare.

På tal om Poya Asbaghi så får en väl säga att han stod för vårens citat. Inför mötet med Malmö FF skickade Poya en rejält syrlig passning till Magnus Pehrsson och MFF:

“Malmö är Sveriges bästa inläggslag. Sen kan man tycka vad man vill om det, 500 miljoner på kontot och bara inlägg… Men de är ju jäkligt bra på det. När det gick tuffare för dem tänkte man att de skulle ta fram någonting annat, men då blev det bara ännu fler inlägg. Kan vi ta bort det, då har vi hälften vunnet.”

IFK Göteborg vann matchen med 2-1 och sju dagar senare fick Magnus Pehrsson sparken.

Sportchefen Daniel Andersson sparkade Pehrsson. Utan att ha klart med en ny tränare. I stället anställde Andersson, som aldrig varit huvudtränare, sig själv och sa: “Nu ska vi se till att vända den negativa trenden så snabbt som möjligt. Jag ska skruva på en hel del detaljer som ska göra oss bättre. Och pumpa energi i laget. Jag vill inte jämföra mig med Magnus utan vill försöka tillföra det som jag kan göra. Det är att ge energi till laget och få ihop laget till de här tre matcherna vi har framför oss. Det finns detaljer i vårt spel som gör att jag tror att vi kan vinna fotbollsmatcher.”

Med sportchefen Daniel Andersson som huvudtränare har MFF besegrat tabellåttan Häcken hemma med 2-0, förlorat med 2-3 borta mot serieledaren Hammarby och spelat 1-1 hemma mot bottenlaget Dalkurd.

Räkna med att MFF kommer att värva in flera nya spelare under sommaren. Truppen är för tunn och nyförvärven har inte levererat. Som om det inte vore nog med de svaga resultaten (tia i ligan med fyra segrar, tre oavgjorda och fem förluster) så pågår det vid sidan av planen en rättegång mot en av lagets spelare. Malmö FF är vårens fiaskolag.

Daniel Andersson har tidigare gjort en hel del vassa värvningar och MFF har pengar. Så det kommer att värvas i sommar och det är ju ingen vågad gissning att laget kommer att vara bättre i höst. Men det är skarpt läge och ett viktigt transferfönster som väntar.

Vårens tränare heter Joel Cedergren vars Sundsvall på upptaktsträffen tippades att åka ur allsvenskan. Det gjorde att flera av lagets spelare blev så rasande att de skickade sms med arga gubbar, knivar och yxor till Cedergren.
Ilskan verkar ha varit bra och efter tio matcher är Sundsvall nia med fyra segrar, tre oavgjorda och tre förluster. Laget har spelat en match mindre än lagen före i tabellen och kan avancera upp till sexa. Sundsvall har spelat fin fotboll och mittfältsmotorn David Batanero har varit vass. Extra imponerande med tanke på att klubben är flera miljoner minus och att spelare som Marcus Danielsson, Eric Larsson, Lars Krog-Gerson och Smajl Suljevic lämnade inför säsongen.

Jens Gustafsson gjorde också en bra vår med sitt IFK Norrköping som verkligen smyger bakom Bajen och AIK. Värvningen av Simon Thern har lyft laget och gillade även Gudmundur Thorarinsson och Filip Dagerståls vårsäsong, och Arnor Sigurdsson gjorde flera fina inhopp.

Med tanke på alla poängspelare som lämnade Djurgården så har Özcan Melkemichel gjort ett bra jobb med cupguld och fyra i ligan (smyger också med i toppen och kan vid ett bra sommarfönster verkligen utmana). Att Tino Kadewere har gjort åtta mål och leder allsvenska skytteligan efter Djurgårdens tolv första matcher måste vara vårens mest oväntade. Kerim Mrabti har varit viktig, Jonathan Ring ett bra och lurigt nyförvärv och det har även lugna och fina Marcus Danielsson varit.

Axel Kjäll och Nanne Bergstrand har överraskat med Örebro och Kalmar FF och det blir spännande att se om lagen klarar av att hålla hålla det uppe över en hel säsong.

Vad hände mer?

Vårens tabbe måste gå till Robert Gojani för självmålet mot Häcken.

Två andra snackisar var Josh Wicks som fick sparken från Sirius efter att ha testat positivt för kokain och Daniel Kindberg som anhölls misstänkt för bedrägeri.

Sedan åkte flera lag på jobbiga skador, som Sirius, Häcken och AIK.

Hösten kommer att bli spännande. Hur mycket klarar MFF av att ta in på topplagen? Kommer 08-lagen AIK, Djurgården och Hammarby att göra upp om guldet? Eller blir det Norrköping som tar det? Kommer Elfsborg att värva ännu fler mittfältare? Hur kommer det att gå för Östersund som avslutade våren starkt med som tappat ”Sotte” och kanske blir av med ännu fler, och hur kommer det att gå för Daniel Kindberg som är hela klubben ÖFK? Kommer MFF att få se när en av deras spelare åker in i finkan? Hur många passningar i sidled och bakåt kommer lagen med nya unga tränare, som IFK Göteborg, att slå, och hur irriterade kommer då det äldre tränargardet och experterna med Alexander Axén i spetsen att bli?

Publicerad 2018-05-29 kl 11:16

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons