Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
31v

Så här längesedan var det landslagsstjärnorna levererade

Då är vi på plats i Gelendzjik vid Svarta havet och där ska landslaget ha sin bas under VM. Av det lilla vi har sett verkar det vara en riktig rysk turiststad. Som vår fotograf Oscar Dahl sa: “Det känns som Ryssland och Mallorca i ett.” Det är väl på gott och ont.

Landslaget landar på tisdagen och då ska vi möta upp på flygplatsen. Innan spelarna landar bjuder Lasse Richt på brunch på spelarhotellet.

0-0 mot Danmark och 0-0 mot Peru fick tyska medier att skriva att det inte förvånar om Sverige spelar tre 0-0-matcher i gruppen. Omöjligt är det inte. Bra bakåt och sedan har det gått lite trögt framåt.

Andreas Granqvist, Victor Nilsson Lindelöf, Robin Olsen, Mikael Lustig och Ludwig Augustinsson har varit stabila inför VM. Martin Olsson, som var Sveriges bäste spelare under EM 2016, gjorde en fin landskamp mot Danmark och försökte sätta lite press på Augustinsson. Men ”Ludde”, som fick ett stort förtroende i kvalet, svarade och gjorde även han en bra landskamp när Peru stod för motståndet.

Vänsterbacken är en av platserna där det är konkurrens, men efter ett starkt kval och inte ett enda insläppt mål mot Italien i play off så skulle det vara anmärkningsvärt om Janne Andersson ändrar i backlinjen mot Sydkorea.

Ett större frågetecken är det över spelarna som ska leverera poäng, som Marcus Berg, Ola Toivonen, Emil Forsberg och Viktor Claesson.

Berg har öst in mål i Förenade Arabemiraten. Men hans senaste landslagsmål kom i 8-0-segern mot Luxemburg i oktober 2017. Då satte han fyra bollar i mål. Efter det har han gått mållös mot Holland, två matcher mot Italien, Chile, Rumänien, Danmark och Peru.

Förutom fyra mot Luxemburg kom Bergs kvalmål i 4-0-segern mot Vitryssland i september 2017, 2-3-förlusten mot Bulgarien i augusti, 4-0-segern mot Vitryssland i mars och 1-1-mötet med Holland i september 2016. Ett mål i alla fyra matcherna.

Toivonen har inte fått spela så mycket i Frankrike så där har det inte blivit något ligamål sedan i april 2017. I landslaget kom senaste målet i 1-2-förlusten mot Chile i träningsmatch i mars. Senaste tävlingsmålet kom i 8-0-segern mot Luxemburg i oktober 2017 och innan det i 2-1-segern mot Frankrike i juni och i 3-0-segern mot Bulgarien i oktober 2016.

Säsongen 2016/17 levererade Forsberg stort i Bundesliga och gjorde åtta mål och nitton assist. Men den här säsongen gick det inte lika bra och det blev två mål och två assist.

I landslaget kom Forsbergs senaste poäng i 4-0-segern mot Vitryssland i september. Då gjorde han ett mål och en assist. Innan det gjorde han i kvalet mål i 4-0-segern mot Vitryssland i mars 2017 och i 1-2-förlusten mot Frankrike i november 2016. ”Foppa” har alltså varit poänglös i sju raka landskamper, mot Peru, Danmark, Chile, i två matcher mot Italien, mot Holland och Luxemburg.

Claesson har gjort två landslagsmål och båda kom mot Portugal i mars 2017.

I landslaget har det ofta varit så att om Forsberg fungerat så har offensiven fungerat. Så viktig är han för Sverige. Mot Danmark blixtrade han till några gånger och man fick se glimtar av hans höga kvalitet. Men mot Peru var han anonym och även om det var en träningsmatch så var det EM 2016-vibbar.

Gillade Albin Ekdals start mot Peru, men han tappade en bit in i första halvlek och sedan blandades det och gavs. Ekdal är viktig för Sverige. Han är skicklig på att spela sig ur motståndarnas första press, är bra på att hålla i och täcka bollen, spelförståelsen, blicken, erfarenheten.

Tre matcher på nio dagar. Det kan bli tufft för Ekdal som inte har startat i tre raka ligamatcher sedan slutet av augusti/början på september, och då var de tre ligamatcherna på tre veckor.

Det kan även bli jobbigt för Mikael Lustig som inte har spelat tre raka ligamatcher sedan i slutet av december, och för Ola Toivonen som inte har spelat tre raka ligamatcher sedan augusti.

Täta matcher mot tufft motstånd i ett VM där pressen är stor, det blir en utmaning för många.

***

Trodde för ett tag att vi hade tappat bort vårt bagage i Moskva. Men det löste sig. Värre var det för fans från Colombia och Peru som hade flugit in från New York och som hade blivit av med allt. Inga glada miner där.

***

I förra veckan fick media tillfälle att sitta ner och intervjua några av landslagsspelarna på deras hotell i Stockholm. 30 minuter med varje spelare. Andreas Granqvist var besviken över medias insats: “Vi satt i 30 minuter och det enda ni skrev om var eskorter och kokain“, sa han.

Det han inte tänkte på var att media ibland sparar saker för att publicera senare. Så här är en artikel om “Granen” som inte handlar om eskorter eller kokain.
***

Gjorde Fotbollskanalens VM-tips. Fick Spanien som mästare och Brasilien som tvåa. Här går det att utmana mig, Olof Lundh, Alexander Axén och många andra från TV4.

Publicerad 2018-06-12 kl 09:52

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons