POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Han är Sveriges bäste fotbollsspelare, Norrköping blir livsfarligt, rysare med svensk till Gent

Sova en timme, uppstigning 03:00 (svensk tid 02:00), taxi till flygplats, flyg till Moskva, hänga på flygplatsen i någon timme innan flyg till Gelendzjik. Det har blivit några sådana nu.

På tre veckor har det blivit 19 flighter.

Men vi kämpar och det är kul att Sverige tar sig vidare och att en får vara med om det på plats, och det är är också en charm att resa och träffa på lagens fans. Colombia och Mexiko har dominerat på flygplatserna.

Humor att det var många mexikanska och tyska fans på matchen. Att man iskallt hade räknat med att sitt lag skulle vinna gruppen. Men när man då var i Sankt Petersburg så var det i stället Sverige mot Schweiz man fick se, och både Tyskland och Mexiko hade åkt ut.

***

Så växlade Emil Forsberg upp och klev fram och sköt Sverige till kvartsfinal. Visst, skottet styrdes in i mål, men det som Forsberg gjorde mycket bättre den här matchen var hur han värderade och besluten han tog. Efter tre offensivt svaga insatser behövdes det. Det var ett steg i rätt riktning och han blixtrade till ett par gånger, satte fart framåt och då gick det undan. Några gånger öppnade det upp, några gånger stoppades han tufft. ”Foppa” fick ta en hel del stryk då motståndarna låg tätt och hårt på honom.

En bra Emil Forsberg med snabba fötter som vill framåt behövs mot ett defensivt starkt England.

***

Det var återigen en stark laginsats där defensiven var nyckeln till framgången. Att Sverige har hållit nollan i tre av fyra VM-matcher imponerar stort.

Robin Olsen, Andreas Granqvist, Gustav Svensson och Albin Ekdal var väldigt bra.

Svenssons insats blev extra stark med tanke på att han aldrig tidigare hade startat i en tävlingslandskamp och nu gick in i en åttondelsfinal i VM och gjorde det så bra. Han var fin i positionsspelet och skyddade mittbackarna, vann dueller (minns ni brytningen på mittplan innan bollen gick ut till Lustig som slog ett bra inlägg till Ekdal som sköt över?) och låg som ett irriterande plåster på motståndarna.

Ekdals insats var också väldigt bra och det är bara att hoppas att stukningen inte är allvarlig och att han kan spela mot England.

Bäst i Sverige var Victor Nilsson Lindelöf. Just nu är han Sveriges bäste fotbollsspelare. Hans insatser mot Tyskland, Mexiko och Schweiz höll väldigt hög klass. Gillar hans presspel, följsamhet och hur klok och skicklig han är med bollen.

Gillar verkligen när han slår raka uppspel och med en passning slår ut ett par motståndare.

Hade saknat de där genombrotten som Lindelöf visade prov på i Benfica när han tog med sig bollen och drev upp och igenom motståndarnas lagdelar. Mot Schweiz plockade han fram den fina egenskapen igen och det gick undan när han avancerade framåt och startade anfallet som ledde till matchens enda mål.

Det är fyra månader kvar och mycket kan hända men det är klart att Lindelöf ligger bra till för att få sin första guldboll i november.

Vid ett titt på landslagsspelarnas 2018 så har Lindelöf tillsammans med Andreas Granqvist och Viktor Claesson varit väldigt bra under första halvan av året.

Flera spelare har varit bra i landslaget men haft det tuffare i sina klubblag. Som Albin Ekdal, Ola Toivonen, Robin Olsen och Emil Forsberg. Under våren var Toivonen petad i Toulouse och de andra tre hade problem med skador och spelade inte så mycket.

Efter Lindelöfs insatser i VM, där han har varit en av turneringens bästa mittbackar, skulle det förvåna om inte Manchester United satsar på honom. Bara 23 år dessutom. Om han blir kvar där och får speltid så borde chansen till en guldboll vara stor.

Men som sagt, det är ju ett tag kvar till november, och det är klart att fler spelare kan utmana, som till exempel Robin Olsen och Emil Forsberg. Olsen har nu tre nollor i VM och lär byta klubb och spela i en större liga i höst. Forsberg har börjat växla upp och spelar redan i en stor liga, och levererar han där i höst så finns det chans att lägga sig i kampen om guldbollen.

Efter en stark vår och ett hittills väldigt bra VM så är Granqvist såklart med i kampen, men spel i superettan i höst gör det svårare.

”Granens” utveckling under de senaste två åren är häftig. Han har hållit en väldigt hög nivå i väldigt många landskamper i rad, och det har inte varit vilka matcher som helst utan stora och viktiga fajter. Det är imponerande att han klarar av det när han är 33 år.

***

Häftig kvartsfinal för Lindelöf att få möta England. Dels eftersom han har varit lite ifrågasatt i England, dels eftersom han ställs mot en del lagkamrater från Manchester United. Hade varit väldigt viktigt för honom med en bra insats.

***

Skrev om Sveriges landslag i The Guardian inför VM och valde då Viktor Claesson som den med störst chans att få ett genombrott. Tycker att han har fått det nu och det är starkt att ha varit inblandad i fyra av landslagets sex VM-mål.

Fixade straffen mot Sydkorea.

Assisterade fint till Ola Toivonens mål mot Tyskland.

Visste inte vad han gjorde när hans ”avslut” hamnade hos Ludwig Augustinssons 1-0-mål mot Mexiko.

Kastade det långa inkastet till Isaac Kiese Thelin vid 3-0-målet mot Mexiko.

***

Härligt att tre reportrar från Nigeria var på plats på Sverige-Schweiz och var efter matchen snabba med att paxa bra platser i den mixade zonen. Alla tre var ute efter att fånga Schweiz mittback Akanji och när han kom ut från omklädningsrummet var humöret inte det bästa efter att han precis åkt ur VM efter att ha styrt in Forsbergs skott i eget mål. Då pepprade de tre reportrarna frågor om varför han inte valt att spela för Nigeria. Bra tajming.

***

Alexander Fransson tillbaka till IFK Norrköping. Trodde man inte för tre år sedan, efter SM-guldet där han, i mitt tycke, var allsvenskans bäste mittfältare. Skrev det här då.

Men det blir inte alltid som man tänkt sig. Trodde steget till Basel var bra, men det blev inget riktigt lyft. Janne Andersson ville satsa på Fransson och han startade faktiskt i den första VM-kvalmatchen som var hemma mot Holland.

Sedan var mittfältaren, tillsammans med Simon Tibbling, bäst i det svenska U21-landslaget som spelade EM i Polen. Allt gott så långt. Men Basel ville inte riktigt satsa på Fransson som lånades ut till Lausanne, och det steget var inte lyckat. Förstår att speltid behövdes, men med egenskaperna han har så var det inte bra med en flytt till ett så svagt lag som kom sist i ligan.

Nu blir det som en omstart i IFK Norrköping och det behöver inte vara dåligt, inte för honom och framför allt inte för laget. Med Alexander Fransson som nyförvärv så blir ”Peking” livsfarligt i höst. Man är bara tre poäng efter serieledaren Hammarby och ändå är det inte så många som pratar om Jens Gustafssons lag.

Fransson i stället för Eric Smith är en förstärkning.

Förresten, Smith till Gent är ju en rysare. Det gick inte helt bra för 2017-års bäste mittfältare i allsvenskan, Anders Christiansen, där. 

Inte heller för 2015-års bäste anfallare i allsvenskan, Emir Kujovic heller. 

Inte heller för Tesfaldet Tekie som nu är på lån i Östersund.

Men det kanske lossnar för svenskar i Gent nu?

***

Oavsett om det har varit i en taxi, på en flygplats, på någon matcharena, på en balkong eller vid Svarta havet så har det varje dag varit jäkligt kul med Fotbollskanalen On Tour. Alltid högt i tak, och kul med engagemang från tittare om allt från Oddevold vs. BoIS, swish-kampanjer, jämförelse med Neil Young Unplugged och annat.

***

I dag flyger vi till Samara. Hade inte räknat med det utan hyrde, innan resan till Ryssland, ett sommarhus och hyrbil hemma i Sverige som börjar gälla från lördag. På tal om bra tajming.

Publicerad 2018-07-05 kl 10:23

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå