POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
5d

Många säkra kort - men är de bästa med i Gerhardssons VM-trupp?

En skräll med Julia Roddar in och ett obekvämt beslut med Hanna Folkesson ut. Sedan gick Peter Gerhardsson på 22 spelare som var med i hans senaste trupper och som han känner väl. Kontinuitet och säkra kort, men frågan är om de bästa är med?

Det är inget snack om att Julia Roddar har startat årets säsong starkt. Tänker framför allt på insatsen i 2-2-mötet med Rosengård där hon efter en tung start för laget flyttades in från högerkanten till det centrala mittfältet. Där gjorde hon ett imponerande jobb och var en av planens bästa spelare.

Men att Roddar dels kom med i VM-truppen, dels slog ut mer rutinerade Hanna Folkesson (som startade i Sveriges senaste match som var mot Österrike) får ändå ses som en skräll. Trots att hon har varit in och ut i Gerhardssons landslag.

I en av sina första landslagstrupper tog Peter Gerhardsson ut Julia Roddar och det blev A-landslagsdebut när hon hoppade in i VM-kvalmatchen mot Ungern i oktober 2017, och i landskampen efter hoppade hon in mot Frankrike.

I januari 2018 var mittfältaren med på lägret i Sydafrika och hoppade in mot just Sydafrika.

Sedan var hon inte med i Algarve cup och inte heller i VM-kvalet mot Ungern. Men i juni 2018 var mittfältaren tillbaka i truppen och satt på bänken i VM-kvalet mot Kroatien och Ukraina. Därefter var hon utanför truppen igen, men var tillbaka när det var dags för träningslandskamper i oktober då hon först satt på bänken mot Norge och sedan startade och blev utbytt efter 66 minuter mot Italien, och det blev även ett inhopp i träningsmatchen mot England i november.

Under 2019 var 27-åriga Roddar med på januarilägret i Sydafrika där det blev ett inhopp mot Sydafrika. Därefter var Roddar utanför truppen till Algarve cup och även till landskamperna mot Tyskland och Österrike.

Av spelarna som var med i Peter Gerhardssons två senaste landslagstrupper (Algarve cup, och mot Tyskland och Österrike) så finns det nu inte plats för Cajsa Andersson, Sandra Adolfsson, Mia Carlsson och Hanna Folkesson. Från den senaste truppen så är det Carlsson (som inte fick spela mot Tyskland men som hoppade in med två minuter kvar mot Österrike) och Folkesson (inget spel mot Tyskland men startade mot Österrike) som saknas. En har slagit sig in och det är alltså Roddar.

På målvaktssidan vann Jennifer Falk fajten mot Cajsa Andersson och tog en VM-plats tillsammans med givna Hedvig Lindahl och Zecira Musovic.

Bland försvararna är det inte helt oväntat att Gerhardsson ”bara” tog ut sju stycken. Nathalie Björn står som försvarare men kan också spela på mittfältet. Mia Carlsson petades då Magdalena Eriksson kan användas till vänster där Jonna Andersson också är med.

Bland de offensiva spelarna får alla som har varit med fortsätta att vara med. Och det går att diskuteras.

För defensivt har det sett bra ut, men offensiven har inte varit lika vass i de senaste landskamperna.

För visst hade Göteborgs anfallare Pauline Hammarlund eller Rebecka Blomqvist klarat av att bidra i en trupp.

Röster har höjts för båda två och det går att förstå efter deras insatser i Göteborg och att båda är formstarka. Deras tränare Marcus Lantz är såklart partisk och vill ha in någon eller båda. Linköpings tränare Olof Unogård har också lyft ett finger för Hammarlund och Blomqvist.

Hammarlund är väl den som skiljer sig mest mot de flesta offensiva spelarna i VM-truppen och har visat att hon är en vass boxspelare med sin fysik och huvudspel, något som hade kunnat vara användbart i ett mästerskap.

Blomqvist kan spela både i anfallet och på en kant, vilket ett par andra i truppen också kan göra. Men där går det att ställa sig frågan om alla de där spelarna i VM-truppen verkligen är bättre än Blomqvist?

Sofia Jakobsson, Fridolina Rolfö, Kosovare Asllani och Stina Blackstenius är givna i truppen då de alla har stor chans att starta i VM.

Spelarna bakom, som har imponerat tillräckligt mycket på Gerhardsson, är Olivia Schough, Madelen Janogy, Lina Hurtig, Julia Zigiotti Olme, Mimmi Larsson och Anna Anvegård.

Men allt som allt en väntad trupp med mycket kontinuitet, förutom att Julia Roddar alltså fick en plats. Därmed valde Gerhardsson också bort framtidsnamn som Hanna Bennison och Michelle De Jongh som har imponerat i allsvenskan.

Publicerad 2019-05-16 kl 18:39

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå