Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tung kamp mellan flera spelare när damallsvenskan startar

Sundbergs blogg

Dags för damallsvenskan 2020.
Vilka kamper vi har att se fram emot.
Vem av tungviktarna Rosengård och Kopparbergs/Göteborg är bäst?
Vem kniper anfallsplatsen i landslaget?
Vem tar mittfältsplatsen bredvid Caroline Seger i Blågult?

Efter en lång försäsong har det nu blivit dags för damallsvenskan att dra igång. Kommer Rosengård att försvara titeln, eller blir det Kopparbergs/Göteborg, som har varit aktiva i transferfönstret, som tar sitt första guld, eller kan någon annan utmana?

Tror att Kopparbergs/Göteborg tar guldet. Laget var bara fyra poäng efter Rosengård förra året, har nu värvat in flera vassa spelare och har en bred trupp, något som lär bli viktigt med det tuffa spelschemat.

Det blir väldigt tufft för andra lag att rå på Göteborg och Rosengård som har seglat ifrån med ekonomi och kvalitet.

Så här tror jag att allsvenskan slutar.

Annons

Kan nykomlingarna Umeå och/eller Uppsala göra som Örebro och Växjö gjort tidigare och hänga kvar?

Tror att Umeå hänger kvar. Laget ser bättre ut än Växjö och Uppsala, och även Djurgården. Man släppte bara in 17 mål förra året, har ett bra kollektiv med mittfältaren Sarah Mellouk som sticker ut.

Hur kommer Piteå klara av bussresorna till Vittsjö den 19 juli (ska ta 14 timmar och 22 minuter enkel väg) och Kristianstad den 29 juli (ska ta 15 timmar enkel väg)?

Förutom den förmodade toppstriden mellan Rosengård och Göteborg så finns det flera andra spännande kamper att se fram emot.

Vem kniper anfallsplatsen i landslaget?

I VM för ett år sedan var Stina Blackstenius den av anfallarna som spelade mest.

Men under hösten gick det inte som på räls för Blackstenius i Linköping. Bättre gick det för Anna Anvegård i Rosengård, och när EM-kvalet drog igång mot Lettland borta i september så var det hon som startade och Blackstenius som satt på bänken. Men mot Ungern och Slovakien var Anvegård skadad och Blackstenius startade i den första och hoppade in i den andra.

Annons

I Algarve cup saknades Anvegård igen och då fick Blackstenius, Mimmi Larsson och Rebecka Blomqvist starta i varsin match.

Nu när ligan drar igång så känns det ganska öppet om anfallsplatsen i landslaget och det är flera som vill lägga beslag på den.

Anna Anvegård och Mimmi Larsson, som spelar tillsammans i Rosengård. Stina Blackstenius och Rebecka Blomqvist, som spelar tillsammans i Göteborg. Men räkna inte bort Pauline Hammarlund, som också spelar i Göteborg. Hon har egenskaper som sticker ut med sin fysik, storlek och power i straffområdet.

En annan kamp och som också handlar om landslaget är vem som tar mittfältsplatsen bredvid Caroline Seger nu när Elin Rubensson är gravid och blir borta ett tag?

Nathalie Björn spelade på den positionen i bronsmatchen i VM och mot Portugal i Algarve cup, och var väldigt bra båda gångerna.

Annons

Nackdelen för henne, även om hon borde ligga bäst till, är att hon oftast används som höger innerback i Rosengård.

Andra som vill lägga beslag på den landslagsplatsen är Rosengårds Hanna Bennison, Göteborgsduon Julia Zigiotti Olme och Filippa Angeldahl, samt Piteås Julia Karlernäs.

Vem tar över efter Hedvig Lindahl?

Rosengårds Zecira Musovic och Kopparbergs/Göteborgs Jennifer Falk har länge varit med i Peter Gerhardssons trupp, och nu gäller det för båda att lägga in en ännu högre växel för att visa att man vill ta över.

Eller kan Uppsalas Emma Holmgren eller Linköpings Cajsa Andersson lägga sig i?

På tal om kamper, den 3 augusti kommer jag att avbryta semestern för att kolla på Kopparbergs/Göteborg mot Linköping. Snacka om laddat möte efter att Mats Grens lag först plockade Filippa Angeldahl, sedan Stina Blackstenius efter en infekterad tvist i skiljenämnden och till sist snodde åt sig Brianne Folds.

Annons

Och på tal om Linköping och landslaget. Nilla Fischer hade en tung höst med skadeproblem och kom inte med i truppen till Algarve cup. Hon lär vara sugen på att visa att hon fortfarande håller hög klass och att hon ska vara med i Peter Gerhardssons trupp.

Sedan är det flera spännande spelare som nu måste ta nästa steg. Tänker bland annat på Zigiotti Olme, Angeldahl, Loreta Kullashi, Michelle De Jong, Pauline Hammarlund, Emma Kullberg, Julia Karlernäs, Julia Roddar, Anna Oscarsson, Ronja Aronsson.

Och talangerna som är födda på 00-talet ska också bli väldigt intressant att följa. Listade 31 stycken tidigare i veckan, listan går att se här.

Flera av spelarna på listan kommer att få speltid direkt och håll koll på Örebros duo med skickliga mittbacken Emma Östlund och vassa djupledsanfallaren Sara Lilja Vidlund, samt Kristianstads Evelina Duljan.

Annons

Sedan lär många av spelarna på listan få jobba med tålamod och vänta på chansen, och ta den när den kommer. Som Göteborgs Hanna Wijk, Elma Junttila Nelhage och Hanna Andersson, samt Rosengårds Matilda Eriksson Kristell som hamnat i skuggan bakom Hanna Bennison.

Publicerad 2020-06-27 09:33

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto