POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
3d

Spelarna som varit bäst i allsvenskan - och har aldrig varit fler bortasegrar

Efter årets fyra första omgångar har det på 32 matcher bara blivit nio hemmasegrar.

Vi får gå tillbaka till 2006 för att hitta ett sämre hemmaresultat och den säsongen var det bara sex hemmasegrar efter de fyra första omgångarna (men då var det 14 lag i serien, nu är det 16).

Ser man till bortasegrar har det efter årets fyra första omgångar blivit hela tolv bortasegrar. Det har aldrig tidigare, så långt jag kunde se, varit någon säsong där det har blivit fler än tolv bortasegrar efter de fyra första omgångarna.

Den första säsongen av allsvenskan spelades 1924. Kollade tillbaka till 1936/37. Där hade det inte delats in i riktiga omgångar utan ett lag kunde ha spelat sex matcher när ett annat bara hade hunnit med tre.

Senast det var fler segrar borta än hemma var säsongen 2006, då var det sex hemmasegrar och nio borta.

Det här är tredje gången under 2000-talet som det efter de fyra första omgångarna har blivit flest bortasegrar.

Från säsongen 1938/39 har allsvenskan spelats 82 gånger. Efter de fyra första omgångarna har det blivit fler hemmasegrar än bortasegrar 64 gånger, och fler segrar borta än hemma 15 gånger.

Det kan ju tänkas att vissa lag saknar sina fans och att ett tryck på hemmaplan kan ge fördel.

Förra säsongen var Hammarby allsvenskans bästa hemmalag och förlorade inte en match på Tele2 Arena. Efter årets två hemmamatcher har laget redan förlorat en match på hemmaplan, mot AIK, medan man besegrade Östersund.

AIK var seriens tredje bästa hemmalag under 2019 och förlorade bara två matcher på Friends Arena. Efter årets två första hemmamatcher har man inte vunnit (en oavgjord och en stor förlust).

IFK Göteborg hade också bara två hemmaförluster förra året. Den här säsongen har man inte vunnit på Gamla Ullevi.

***

Flera spelare har stuckit ut efter de fyra första omgångarna.

IFK Norrköping har fyra raka segrar och leder allsvenskan. Flera spelare har varit bra, men det är fyra stycken som har imponerat lite extra.

Simon Thern, Sead Haksabanovic, Christoffer Nyman och Rasmus Lauritsen.

Thern med spelförståelse, vilja, driv och kombinationsspel. Har gjort två mål och två assist.

Haksabanovic har gjort två mål och tre assist och har imponerat med sin fysik och det kvicka drivet och genombrottskraften.

Nyman toppar skytteligan på fyra mål och har sett bättre ut än på länge. Nu börjar man känna igen honom från formen han hade när han stack till Tyskland och var en landslagsspelare.

Mittbacken Lauritsen har varit urstark i både defensiven och offensiven. Två mål och två assist av en mittback, efter fyra matcher, är bra.

Tvåa i allsvenskan är Varberg. Nykomlingen har startat piggt och allra bäst har Gustaf Norlin varit. Väldigt löpstark anfallare som gjorde ett mål mot Malmö FF och ett i premiären mot Helsingborg. I derbyt mot Falkenberg svarade han för en väldigt läcker framspelning.

AIK är trea och där har tre mittfältare varit bäst. Sebastian Larsson och Ebenezer Ofori har varit ovärdeliga för laget med rutin och hög kvalitet. Extra viktiga har båda varit med tanke på att laget har släppt fram många unga spelare. Utropstecknet i AIK har ändå varit Bilal Hussein. Bra tvåvägsspelare med hög löpkapacitet som varit klok och bra med bollen. Gjorde ett mål mot Hammarby och ett mot AIK.

I Djurgården har Fredrik Ulvestad varit bäst. Bra tvåvägsspelare som redan är på väg att göra fler mål än förra säsongens fem fullträffar. Tre har det blivit och alla kom mot Kalmar FF. Insatsen mot Kalmar var hög klass och han lyfte sig rejält från matchen mot IFK Norrköping.

Anders Christiansen har haft en egen nivå i Malmö FF. Explosivitet, driv, spelförståelse, teknik och avslut har varit på toppnivå. Tycker också att Anel Ahmedhodzic har stuckit ut. Gillar framför allt hans följsamhet och brytningar, och också hur han flera gånger har drivit bollen framåt och igenom motståndarnas lagdelar.

Jesper Karlsson, Joseph Okumu och Johan Larsson får plus i Elfsborg. Okumu har sett riktigt intressant ut och mittbacken kan bli väldigt bra. Han måste bara bli lite säkrare i passningsspelet. Karlsson har varit kvick och teknisk och visat upp ett fint tillslag, och har varit viktig för lagets offensiv. Johan Larsson har inte spelat alla matcher, men när han varit med har han visat hög kvalitet, framför allt i inläggsspelet.

I Kalmar FF är Svante Ingelsson den som har stuckit ut allra mest och laget lär vara oerhört glada över att avtalet nu har förlängts.

Axel Björnström har varit bäst i Sirius. Björnström har varit jämn i sina prestationer och inte gjort en enda svag insats. Bra inspel från kant och har gjort ett mål och två assist. Låg bakom segern mot Östersund.

Häcken har inte hittat rätt ännu men den som har stuckit ut mest är Daleho Irandust. Som vanligt smart, teknisk och bra spelförståelse. Två mål har det blivit och skottet från egen planhalva var lysande.

Tobias Sana har varit vassast i IFK Göteborg och har imponerat med sin blick och passningsspel. Han vill gärna framåt med bollen och har varit bra på att sätta in den genom motståndarnas lagdelar.

Hammarby har varit en besvikelse så här långt. En spelare har varit bra och det är Muamer Tankovic som har fortsatt att leverera och det har blivit tre mål på fyra matcher.

I nykomlingen Mjällby har Jacob Bergström, David Löfquist och Joel Nilsson varit bra. Bergström med sin fysik har vunnit det mesta inne i boxen och samspelet med ”Löken” har varit väldigt bra. Nilsson har varit överallt längs högerkanten.

En av spelarna som har varit klart bäst i inledningen av allsvenskan är Örebros målvakt Oscar Jansson. Han har stått för flera vassa och avgörande räddningar och senast mot Elfsborg storspelade han. Om sex månader går kontraktet ut och klubben borde göra allt för att förlänga.

Tycker också att Kevin Wright har gjort fina insatser på Örebros vänsterkant. Bra matcher mot Djurgården och Östersund.

Publicerad 2020-06-30 kl 14:53

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto