Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

AIK:s offensiv, Bajens flopp - och alla lag har släppt fram spelare födda på 00-talet

Sundbergs blogg

AIK skulle bli bättre offensivt
När AIK berättade att man ändrat spelsätt så sa man att det till stor del berodde på att offensiven skulle bli bättre. Det har den ännu inte blivit. Mot IFK Göteborg hade laget oerhört svårt att etablera anfall och skapa chanser. Mot Falkenberg hemma hade man mer boll än mot Göteborg, men hade fortfarande svårt att hota och skapa chanser.

Känslan är att det är mycket fokus på det defensiva, och om du ska vara framgångsrik med det här spelsättet med man-man-markering så får ingen falla ur ramen. För då kan du bli rejält straffad.

Mot IFK Göteborg tog det kanske tio minuter innan alla spelare visste vilken motståndare man skulle följa. Och när Stefan Silva skulle in fick han flera gånger höra att det var nummer 89 han skulle ha (Tobias Sana). Även efter han kommit in fick han flera gånger höra, fokus på nummer 89. Silva har fina offensiva egenskaper och styrkorna ligger inte i defensiven, och det var tydligt att det fanns en osäkerhet för hur det skulle gå för honom med det här man-man-försvaret. Kanske inte de bästa signalerna för en spelare som ska in och spela?

Annons

Det blir ett defensivt tänk. Fall inte ur ramen, fuska inte i markeringsspelet, för annars är det ditt fel. Vem vågar då sticka iväg på offensiva utflykter?

Det blir intressant att se om spelarna orkar det här spelsättet som är krävande och sliter mycket, både fysiskt och mentalt. Speciellt nu när spelschemat är tufft. Och också om resultaten inte går vägen. Och också om det inte blir så som man sa inför säsongen, att offensiven skulle bli bättre.

I flera matcher har spelare tröttnat i slutet av matcherna och laget tappade 2-0 mot Malmö FF och släppte in ett sent mål mot IFK Göteborg så att det blev 0-1.

Efter slutsignalen mot Falkenberg var nog de flesta i AIK nöjda över att det inte var några fans på läktaren, för då hade man fått höra deras missnöje.

Att det var Paulos Abraham som räddade AIK förvånar inte. Han är på riktigt och borde med sina 17 år intressera utländska klubbar. Samma med 18-årige Robin Tihi.

Annons

Det är klart att det kan ta tid att få ordning på saker när man byter spelsätt, och det har bara gått sex matcher. Men frågan är om det i en klubb som AIK finns tålamod för att utveckla ett nytt spelsätt om det blir så att resultaten inte är tillräckligt bra?

Nu väntar Sirius och Varberg. Då måste AIK dels leverera resultat, dels visa att det nya spelsättet fungerar bättre.

Tur för Tomasson att han har ”AC”
Väntar fortfarande på att Jon Dahl Tomasson ska sätta sin prägel på Malmö FF. Hittills känns det som att han har förlitat sig på sin lagkapten Anders Christiansen, att han hoppas att ”AC” ska hitta på något på egen hand. Och det är han ju bra på. Men när han inte är med så har det blivit problem.

I premiären mot Mjällby klev ”AC” fram och avgjorde med två fina mål. Mot Djurgården gjorde han matchens enda mål. I cupen gjorde han tre mål i 4-1-segern mot AIK.

Annons

Utan ”AC” har anfallsspelet varit svagt och då har det blivit 2-2 mot AIK och 0-1 mot Elfsborg. I den oavgjorda matchen mot AIK låg man under med 0-2 och slog ofta långt på Isaac Kiese Thelin. Det är flera matcher som MFF har haft svårt att skapa chanser.

I ett 4-3-3-system vill man gärna ha ytteranfallare som kan slå ut sin motståndare, ta sig runt på kanten, kanske hota i djupled. Sören Rieks är bra, men de andra har ännu inte hittat rätt i spelsättet. Marcus Antonsson har ofta fått förtroende, men han är van vid att spela mer centralt.

Oscar Lewicki och Fouad Bachirou har fått stort förtroende på det centrala mittfältet. Det är två bra spelare som är vassa i defensiven med ett starkt duellspel och som är duktiga på att vinna andrabollar.

Att man har två sittande mittfältare med defensiva styrkor mot allsvenska nykomlingar… ja det har inte varit helt optimalt för anfallsspelet, speciellt inte när ”AC” har saknats framför.

Annons

Om man jämför med andra lag så har till exempel IFK Norrköping Simon Thern, Eric Smith och Andreas Blomqvist på sitt centrala mittfält (Alexander Fransson har varit skadad), och trion har varit bra i omställningsspelet och ofta hittat raka passningar framåt som har hotat.

Samma med Häcken som har Erik Friberg, Daleho Irandust och Gustav Berggren, där framför allt Friberg och Irandust är skickliga i passningsspel och på att öppna upp.

Hammarby har Darijan Bojanic, Abbe Khalili och Jeppe Andersen.

MFF besegrade nykomlingen Mjällby hemma med 2-0, uddamålsseger hemma mot Djurgården, oavgjort hemma mot nykomlingen Varberg, oavgjort borta mot Häcken, oavgjort borta mot AIK, och förlust borta mot Elfsborg.

Starten imponerar inte. Men det har bara gått sex matcher, och med tanke på kvalitet och bredd så finns det fortfarande chans att ta guld, men det måste bli bättre. Nu väntar en fruktansvärt viktig match mot hemma mot IFK Norrköping.

Annons

Tre obesegrade lag som har imponerat
IFK Norrköping, Häcken och Elfsborg har inte förlorat. ”Peking” har spelat fem matcher och har fyra segrar och en oavgjord och är det laget som har varit bäst hittills. Häcken och Elfsborg har spelat sex matcher och har två segrar och fyra oavgjorda. Häcken och Elfsborg har varit bäst bakåt och bara släppt in fyra mål.

Många spelare i de obesegrade lagen har imponerat. I IFK Norrköping har Rasmus Lauritsen, Sead Haksabanovic, Simon Thern och Christoffer Nyman stuckit ut allra mest, även om Nyman borde ha gjort mål mot Elfsborg.

I Elfsborg har mittbacken Joseph Okumu tagit kliv och är en spännande spelare, mittfältstrion med Simon Olsson, Frederik Holst och Robert Gojani har också varit viktiga, och det har även liraren Jesper Karlsson varit.

Daleho Irandust var vass i segern mot Hammarby, framför allt i omställningsspelet. Irandust hare ju varit bra i flera år, men man har ändå väntat på att han ska få ett riktigt jäkla genombrott och dominera i match efter match. Kanske kommer det nu?

Annons

Intressant med IFK Norrköping och Elfsborg där Jens Gustafsson och Jimmy Thelin inte har vilat spelare och roterat i startelvan på samma sätt som många andra tränare har gjort.

Sirius flipp – Hammarby flopp
Sett till inspelade poäng går det inte att komma ifrån att Sirius har gjort det väldigt bra. Tre segrar, två oavgjorda och en förlust gör att laget ligger tvåa i allsvenskan. Axel Björnström och Stefano Vecchia är en duo som har imponerat. Segrarna har kommit mot Östersund, Örebro och Falkenberg. Oavgjort mot Häcken och IFK Göteborg. Förlust mot Djurgården. Nu blir spelschemat lite tuffare och i de kommande omgångarna väntar: Hammarby och AIK på bortaplan, IFK Norrköping hemma, Kalmar FF borta och Malmö FF hemma.

Hammarby då. Med tanke på att laget är en av de stora guldfavoriterna så har man inte levt upp till förväntningarna. Två segrar, en oavgjord och tre förluster, och minus tre i målskillnad.

Annons

Segrar mot Varberg och Östersund, oavgjort mot Elfsborg och förluster mot Häcken, AIK och Mjällby.

Stefan Billborn har inte klarat av att få igång sina spelare.

Det har bara gått sex matcher, men visst hade man förväntat sig mer av Paulinho. Inte bara för att det endast har blivit ett mål från spelaren som de senaste säsongerna har öst in poäng, utan också för hur svag han har varit rent spelmässigt. I Häcken var Paulinho som allra bäst när han fick spela till vänster i anfallet och komma rättvänd och utmana. Men i Hammarby är den platsen upptagen av Muamer Tankovic.

Men allt faller så klart inte på Paulinho. Förväntningarna är även högre på Abbe Khalili som också var en tung värvning, och Darijan Bojanic och Jeppe Andersen har inte dominerat lika mycket som förra säsongen.

Hammarby släppte in 38 mål förra säsongen (sjunde bäst i serien) och försvaret var inte jättevasst, utan laget slutade trea mycket tack vare en fantastisk offensiv.

Annons

Men offensiven är inte lika bra nu, och då blir bristerna i defensiven tydligare.

Bajen saknar Nikola Djurdjic. Han var alltid jobbig att möta och var med sin inställning och attityd viktig för sitt lag, och att han samtidigt levererade poäng. Svårt att ersätta det.

Väntar på att Paulinho och Aron Johannsson ska börja leverera. Har höga förväntningar på Aron Johannsson som Billborn har sagt är ruskigt vass och kanske för bra för allsvenskan.

Alla lag har släppt fram spelare födda på 00-talet
Kollade på de fem första omgångarna förra året och vilka som fick speltid då, och jämförde med hur det har sett ut efter de fem första omgångarna den här säsongen.

Efter de fem första omgångarna den här säsongen går det att konstatera att samtliga lag har släppt fram spelare som är födda på 00-talet.

Och alla lag utom nykomlingarna Mjällby och Varberg har släppt fram någon eller några spelare som är yngre än den yngste som fick speltid efter de fem första omgångarna förra året.

Annons

I vissa fall handlar det säkert om att de yngre spelarna är tillräckligt bra, i andra fall handlar det kanske om ekonomin i samband med corona och att klubbar inte har värvat in spelare som har gått före de här unga, och i några fall kanske det handlar om att på sikt göra försäljningar då många utländska klubbar intresserar sig för unga spelare.

Så här har det sett ut efter de fem första omgångarna:

AIK
2019
Jack Lahne, 2001
Saku Ylätupa, 1999
Oscar Linnér, 1997
Anton Saletros, 1996

2020
Robin Tihi, 2002
Tom Strannegård, 2002
Paulos Abraham, 2002
Eric Kahl, 2001
Bilal Hussein, 2000
Saku Ylätupa, 1999

Djurgården
2019
Adam Bergmark-Wiberg, 1999
Per Kristian Bråtveit, 1996
Axel Witry, 1996
Jonathan Augustinsson, 1996
Jesper Karlström, 1995
Jacob Une Larsson, 1994

2000
Oscar Pettersson, 2000
Edward Chilufya, 1999
Per Kristian Bråtveit, 1996

Annons
Axel Witry, 1996
Jonathan Augustinsson, 1996

Elfsborg
2019
Marokhy Ndione, 1999
Gustav Henriksson, 1998
Jesper Karlsson, 1998
Rami Kaib, 1997
Simon Olsson, 1997
Jonathan Levi, 1996
Deniz Hümmet, 1996

2020
Jacob Ondrejka, 2002
Isaac Prince Kouame, 2000
Tim Rönning, 1999
Marokhy Ndione, 1999
Jesper Karlsson, 1998

Falkenberg
2019
Edi Sylisufaj, 2000
John Björkengren, 1998
Marcus Mathisen, 1996
Johan Brattberg, 1996
Carl Johansson, 1994
Jacob Eriksson, 1993

2000
Matthew Garbet, 2002
Lorek Ademi, 2001
Gabriel Johansson, 2000
Edi Sylisufaj, 2000
Melker Nilsson, 2000
John Björkengren, 1998

Hammarby
2019
Kossounou Odilon, 2001
Leo Bengtsson, 1998
Jean Carlos de Brito, 1995
Muamer Tankovic, 1995
Simon Sandberg, 1994
Dennis Widgren, 1994
Tim Söderström, 1994
Darijan Bojanic, 1994

2000
Aimar Sher, 2002
Kalle Björklund, 1999
Jean Carlos de Brito, 1995

Annons
Muamer Tankovic, 1995

Helsingborg
2019
Kalle Joelsson, 1998
Max Svensson, 1998
Charlie Weberg, 1998
Kundai Benyu, 1997
Mamudo Moro, 1995

2020
Casper Widell, 2003
Armin Gigovic, 2002
Emil Hellman, 2001
Alex Timossi Andersson, 2001
Filip Sjöberg, 2000
Jakob Voelkerling-Persson, 2000
Noel Mbo, 1999

Häcken
2019
Daleho Irandust, 1998
Gustav Berggren, 1997
Adam Andersson, 1996
Godswill Ekpolo, 1995
Nasiru Mohammed, 1994

2020
Patrik Wålemark, 2001
Ali Youssef, 2000
Daleho Irandust, 1998
Leo Bengtsson, 1998
Gustav Berggren, 1997
Gustaf Nilsson, 1997
Adnan Maric, 1997

IFK Göteborg
2019
Benjamin Nygren, 2001
Alhassan Yusuf, 2000
August Erlingmark, 1998
Kristoffer Da Graca, 1998
Patrik Karlsson Lagemyr, 1996
Giorgi Kharaishvili, 1996
Carl Starfelt, 1995
Victor Wernersson, 1995

2020
Jesper Tolinsson, 2003
Noah Alexandersson, 2001
Emil Holm, 2000

Annons
Alhassan Yusuf, 2000
Adil Titi, 1999
Alexander Jallow, 1998
August Erlingmark, 1998
Kristoffer Da Graca, 1998

IFK Norrköping
2019
Sead Haksabanovic, 1999
Ian Smith, 1998
Jordan Larsson, 1997
Isak Pettersson, 1997
Filip Dagerstål, 1997

2020
Isak Bergmann Johannesson, 2003
Ishaq Abdulrazak, 2002
Manasse Kusu, 2001
Carl Björk, 2000
Pontus Almqvist, 1999
Sead Haksabanovic, 1999

Kalmar FF
2019
Nils Fröling, 2000
Adrian Edqvist, 1999
Isak Magnusson, 1998
Herman Hallberg, 1997
Henrik Löfkvist, 1995
Piotr Johansson, 1995
Maxwell, 1995

2000
Isak Jansson, 2002
Nils Fröling, 2000
Carl Gustafsson, 2000
Edvin Crona, 2000
York Rafael, 1999
Alexander Ahl-Holmström, 1999
Svante Ingelsson, 1998
Isak Magnusson, 1998

Malmö FF
2019
Carlos Strandberg, 1996
Erdal Rakip, 1996
Bonke Innocent, 1996
Franz Brorsson, 1996
Andreas Vindheim, 1995
Romain Gall, 1995

Annons

2020
Tim Prica, 2002
Anel Ahmedhodzic, 1999
Adi Nalic, 1997
Erdal Rakip, 1996
Bonke Innocent, 1996

Mjällby
2019
Taylor Silverholt, 2001
Pavle Vagic, 2000
Jakob Ottosson, 1999
Felix Konstandeliasz, 1999
Mohanad Jeahze, 1997
Ottar Magnus Karlsson, 1997
Adi Terzic, 1997
Max Watson, 1996

2000
Taylor Silverholt, 2001
Adam Pettersson, 2000
Marko Johansson, 1998
Besard Sabovic, 1998
Mohanad Jeahze, 1997
Adi Terzic, 1997

Sirius
2019
Elias Andersson, 1996
Axel Björnström, 1995
Adam Ståhl, 1994
Sam Lundholm, 1994

2020
Joakim Persson, 2002
Johan Karlsson, 2001
Laorent Shabani, 1999
Hjalmar Ekdal, 1998
Adam Hellborg, 1998
Elias Andersson, 1996

Varberg
2019
Erion Sadiku, 2002
Keanin Ayer, 2000
Astrit Selmani, 1997
Philip Ljung, 1997
Erik Zetterberg, 1997
Daniel Krezic, 1996
Perparim Beqaj, 1995
Tobias Carlsson, 1995

2020
Rasmus Cronvall, 2002
Erion Sadiku, 2002

Annons
Sebastian Nanasi, 2002
Luke Le Roux, 2000
Tashreeq Matthews, 2000
Keanin Ayer, 2000
Adama Fofana, 1999

Örebro
2019
Arvid Brorsson, 1999
Jake Larsson, 1999
Carlos Strandberg, 1996
Kevin Wright, 1995
Filip Rogic, 1993
Daniel Björkman, 1993

2000
Hussein Ali, 2002
Dennis Collander, 2002
Jack Lahne, 2001
Jake Larsson, 1999
David Seger, 1999
Arvid Brorsson, 1999

Östersund
2019
Thomas Isherwood, 1998
Tesfaldet Tekie, 1997
Isak Ssewankambo, 1996
Charlie Colkett, 1996
Rewan Amin, 1996

2000
Jordan Attah Kadiri, 2000
Felix Hörberg, 1999
Nebiyou Perry, 1999
Kalpi Ouattara, 1998
Thomas Isherwood, 1998

Publicerad 2020-07-06 11:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto