Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Taktikövning #1 - Vertikal Rondo

Taktikövning #1 (2018-01-18) av: Albin Sheqiri

Vertikal Rondo – 6v6+2 + (2 MV) (Penetrations fokus)
3 Zoner
– Mitten Zon (aktiv spel)

– Respektive penetrerings zon 

2.png

Funktion
Då man spelar match i formation samt förhåller sig efter positioner förhåller jag mig i princip alltid efter att skapa en så match-lik situation som möjligt där jag inkluderar motståndare för att alltid skapa en dynamik och förhållning till diverse referenspunkter man kollektivt arbetar efter rent taktiskt. Detta för att på så sätt utveckla spelares spelförståelse och förbättrad beslutsfattande i sina aktioner.

ANNONS

I denna övning spelar man 6vs6 + 2st ”jokrar” som agerar som en #6:or centralt och symboliserar exempelvis två centralmittfältare i en 4-2-2-2 formation i den spelande zonen (mitten).

Penetration zonerna innebär de zoner man får löpa in i efter passning från spelande zonen för att på så sätt avsluta anfallet där spelare har begränsade tillslag för att komma till avslut, detta för att implementera koncentration och snabbt beslutsfattande i sådana avgörande moment/situationer som uppstår under matcher.
Här kan man även lägga till regel att en försvarare får följa med in i penetration zonen för att på så sätt försöka minska tiden för den anfallande spelaren.

Tanken bakom mina övningar är alltid ur ett holistiskt perspektiv (innehåller samtliga utav spelets faser) med fokus på att lära spelare spela, tänka och förhålla sig till ett vertikalt synsätt i positionsspelet där vår främsta princip är att göra mål och där man prioriterar penetrering (alltså passning framåt mot mål) och att komma till målchans som det bästa passningsalternativet. Alltså lär man spelare vilka alternativ och beslutsfattande man tar genom att orientera sig för diverse passningsalternativ och ytor.

ANNONS

1
(Ett exempel på en tredje-mans kombination via diagonal passning med ”tajmad” löpning i blindsida bakom motståndare in till penetration zon. Ett exempel på hur en sådan miljö kan skapa kollektiva verbala/icke-verbala kommunikationer mellan spelarna/för laget för rätt tekniskt utförande och utökad förståelse/beslutsfattande i förhållande till olika komplexa situationer som uppstår under spelet.)

Då mål i övningen görs endast genom att ex. spelare A hittar spelare B in i penetrering zon genom löpning eller dribbling symboliserar denna övning exempelvis momentet i sista tredjedelen där anfallande spelare löper in bakom motståndares backlinje i en match. Tanken är att använda bollen som ett verktyg för att skapa positionsövertag, lära spelarna utnyttja individuella-övertag situationer (1v1) och på så sätt ta oss förbi motståndarna genom korta eller längre passningar. 

ANNONS

Alltså ska du i övningen lära spelarna effekten av att erbjuda djup för bollhållare samt erbjuda korrekta löpningar i rätt lägen och kan då i sin tur börja skapa kollektiva signaler både för dig som tränare att implementera men även för spelarnas kollektiva kommunikation i såväl verbalt som icke-verbalt under matchens gång.

Rondos liknande övningar ger dig möjlighet att kunna instruera principer inom respektive tränares arbetssätt i anfallet samt individuella instruktioner som kroppsposition i förhållande till diverse referenspunkter, samt hur man på olika sätt kan skapa övertag situationer med hjälp av +2 (jokrar) för att spela sig förbi motståndarnas presslinjer och skapa möjlighet för ”vertikalitet” i sitt spel. 

Eftersom man i vanlig rondos övningar spelar för det mesta riktningsbestämt har man dock aldrig med ett avslutande/penetrerande moment från match-lik situation, vilket gör att denna övning är en  naturlig och match-lik stegring av en ”vanlig” rondo. 

ANNONS

Regler
Personligen lägger jag i en sådan övning till regler som formar övningens dynamik till att den innehåller intensitet genom att ge poäng för 10 passningar inom laget för att tvinga laget utan boll att jobba med boll-vinnande press samt ge poäng för specifika passningar exempelvis diagonala, vertikala passningar som slår ut försvarande lagdelar där exempelvis 1-2 ”touch” begränsningar kan vara nödvändigt för #6:orna för att tvinga dem till att orientera sig och jobba med 3:e man koncept.
Här är det upp till varje tränare att vara kreativ för att få fram specifika aktioner du försöker implementera.

Defensivt fokus
Defensivt finns det potential att lära ut flera viktiga aspekter såsom effekten av en passivitet i försvarsspelet (ingen bollvinnande eller fördröjande press på boll), konceptet av pressing, implementering av kompaktheten mellan lagdelar, pressfällor, bakåt press, individuella/kollektiva positioneringar i förhållande till olika referenspunkter, bryta/täcka passningslinjer, kollektiva försvarssignaler för att undvika eventuella passningar bakom sista lagdelen, numerära övertag i presspelet etc. 

ANNONS

Omställning
Finns även möjlighet för fokus på båda omställningsfaserna med olika poängsystem och regler som man kan implementera där jag personligen inkluderar omställningsmoment för att låta övningen vara dynamisk och holistisk där bollinnehavande lag måste ständigt fokusera på att förbereda sig för omställningsmomenten och inte låta eventuella förlust av boll utnyttjas till motståndarnas fördel. Detta lär spelarna att först under bollinnehav skapa bra positioner och struktur för att på så sätt ha möjlighet till att vid misslyckad passning jobba med direkt återerövring vid eventuell omställningsmoment.

För mer fotboll, följ mig gärna på twitter: @albinsheqiri 

Publicerad 2018-01-18 kl 13:36

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto