Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Intervju med Östersundsspelaren Ronald Mukiibi, inför matchen mot Arsenal

 

INTERVJU – RONALD MUKIIBI
28033500_10160196883180037_1692065918_o.jpg(Ronald Mukiibi född 16 September 1991 är en svenskfödd fotbollsspelare med påbrå från Uganda. Ronald har innan sin framgångsrika period i Östersund representerat lag som BK Häcken & Qviding FIF; i det sistnämnda laget började han sin karriär som elitspelare. Ronald är en dynamisk spelare som har stora kvalitéer i både offensiva och defensiva aspekter).

Först och främst, gratulerar till dina och lagets framgångar Ronald.
Tack så mycket!

Kan du berätta lite om dig själv och din individuella resa från Qviding till Europa League?
Min väg hit har varit lång, lärorik och samtidigt krokig. Jag gick från att inte få någon speltid i Qviding FIF (då Superettan/Div.1), till att bli utlånad till Gunnilse i division 2 för att sedan bli värvad till BK Häcken i Allsvenskan.

ANNONS
I BK Häcken fick jag inte heller så mycket med speltid vilket ledde till att jag sedan blev utlånad till Östersund i Superettan för att där få chansen för mer speltid och att kunna vara med och bidra med att ta upp Östersund till Allsvenskan.
I Östersund har vi lyckats med att vinna Svenska cupen och står här nu inför mötet mot Arsenal i en sextondelsfinal i Europa League. Arsenal som faktiskt är mitt favoritlag sedan jag var ett litet barn, det är ganska sjukt ändå när man blickar tillbaka på sin resa. 

Vad skulle du säga är avgörande faktorer till Östersunds senaste framgångar?
Att vi inte är som alla andra och att vi inte försöker vara det heller.
Vi har våran egen identitet med olika kulturprojekt och allt som vi gör här uppe i Östersund, vi kör våran egen grej. Vi har en riktigt skön stämning i laget oavsett vilka som spelar, sen även hela teamet, från tränarna, materialförvaltarna till våra sjukgymnaster till Alan, Judith, Moubarak och Mohamed som lagar maten vi äter och tar hand om oss väl.

ANNONS

Jag tycker även att Östersund är en fridfull stad och att miljön här är skön, så det är det som är helheten skulle jag säga. Om vädret i Östersund var som det är lite närmare ekvatorn skulle det dröja väldigt länge innan någon skulle vilja lämna denna stad och klubb.

Och för din egen utveckling?
Miljön, tränaren Graham Potter som utvecklat mig väldigt mycket. Assisterande tränare Billy Reid har även han hjälpt mig väldigt mycket speciellt med t ex extra träning och andra grejer. Våra sjukgymnaster Jenny, Frida, Micke och Malin som är väldigt kompetenta. Björn Hamberg som fixar video analyserna och skickar varje träning och match till mig samt ger tips till alla i laget om små detaljer som han ser på video. 

Som jag nämnde innan Alan, Judith, Moubarak och Mohamed som lagar frukost till oss så att man kan vakna upp och få en drömfrukost serverad vilket gör att man sen bara behöver lägga fokus på själva träningen, det är lyx.

ANNONS

Om själva laget så har vi det skönaste laget och det är den skönaste känslan att man varje morgon vaknar upp och vet att det är träning. Jag har faktiskt aldrig haft en dag där jag känt att jag inte velat gå till träningen, detta för att vi har en så skön stämning och det är bara glädje och skön gemenskap. Det är därför jag trivs väldigt bra här. 

Du började din karriär som en mittfältare men spelar idag som högermittback i en trebackslinje i en 3-5-2 formation (alternativt högerback i en fyrbackslinje).
Är det några specifika principer som du arbetar efter och vad är viktigt för dig att tänka på i din position?
Det viktiga för mig är att tänka defensivt först och sedan tänka offensivt detta eftersom jag är en försvarare, men jag ser mig själv som en lite mer offensivt lagd försvarare.

ANNONS
Jag brukar säga att jag är en väldigt defensiv anfallare/offensiv mittback men förra säsongen blev inte lika målrik som säsongen 2016, så jag kan inte påstå att jag är en offensiv mittback förrän jag gör mål igen.
Några principer som jag arbetar efter är att hitta våra offensiva spelare, spela förbi motståndarnas presspel och sen låta våra anfallare sköta resten och ibland kan det även dyka upp någon offensiv utflykt eller nått långskott här och där beroende på olika situationer.

På vilket/vilka sätt skiljer ni er mot de andra lagen i Allsvenskan rent taktiskt tror du?
Första året i allsvenskan kanske vi var lite mer unika eftersom vi och kanske något lag till spelade med en tre backs-linje och det kändes då som att det var något nytt i Sverige. Men nu märker man att det är mer och mer vanligt där fler väljer att spela med en tre backs-linje.

ANNONS

Men Utan att avslöja några taktiska principer, så tror jag att vi skiljer oss ganska mycket taktiskt jämfört med dem andra lagen. Inget lag i allsvenskan är det andra likt de är det som gör fotbollen intressant. Man har olika filosofier och olika idéer om vilket sätt som är bästa sättet att vinna fotbollsmatcher på.

28080122_10160196875280037_1254082702_o.jpg
(Ronald Mukiibi i den svart-röda tröjan under en allsvensk match med Östersunds FK)

Om vi pratar lite om Graham (Graham Potter, huvudtränare i Österssund FK), vad för påverkan har han haft för din personliga utveckling?
– 
Han har hjälpt mig väldigt mycket. Han har hjälpt mig mest med den mentala biten då han har gett mig rätta verktyg för att utvecklas mentalt och sedan har resten utvecklats under tiden.
Han är inte bara en klassisk fotbollstränare utan också lite utav en mentor/psykolog då han  har en förmåga att tala så folk inser saker, sådär så man verkligen förstår, inte bara ur ett fotbollsmässigt perspektiv. Förmågan att få människor att se saker ur ett annat perspektiv än sitt eget, det är väldigt viktigt för mig. Däremot kan han även skälla ut dig när det väl är läge för det, så jag tycker att han har en bra balans där.

ANNONS

Och hans metoder, vad gör honom till en så framgångrik tränare enligt dig?
Hans noggrannhet, han är extremt noggrann skulle jag säga. Det är små detaljer som gör väldigt stor nytta. Sånt andra tränare kanske inte tänker på eller inte väljer att lägga stor vikt vid. Det är sånt som jag tror har hjälpt dom flesta spelarna som kommit hit till denna miljön att utvecklas det där lilla extra steget som saknades. Det är det som gör skillnaden tror jag. Jag behöver ju inte nämna några namn, utan det är egentligen bara att kolla på hela våran trupp, vart vi kommit ifrån till vilka vi är nu. Man utvecklas hela tiden här. 

Jag vet sedan tidigare att du är ett stort fan av Arsenal. Vad är dina tankar inför matchen?
– 
Detta är den största matchen i min karriär hittills, det ska såklart bli väldigt intressant och inspirerande att få möta och mäta sig mot sådant världsmotstånd som Arsenal.

ANNONS
Det känns fortfarande som en dröm att Arsenal ska komma till Jämkraft Arena på torsdag och spela en sextondelsfinal mot oss, Östersunds FK i snön.
Det hade nog ingen kunnat förutspå bara för ett år sedan. Jag personligen kommer göra allt i min makt för att vi ska vinna dessa matcher såsom alla andra matcher och samtidigt försöka njuta utav detta tillfället så mycket som möjligt. 

Hur har ni förberett er inför detta motstånd samt på vilka sätt tror du att ni kommer att kunna straffa Arsenal?
– 
Man kan aldrig förutspå hur en fotbollsmatch ska se ut eller hur varje situation ska se ut, men vi har förberett oss så som vi brukar göra, med videoanalyser, taktisk genomgång och taktisk träning som inför alla andra matcher.

Innan varje match presenterar även Graham en matchplan till oss som vi ska förhålla oss till, sen är det bara för oss att gå ut och spela, kriga för varandra, njuta och inte ha någon större respekt för att det är Arsenal, utan att vi går ut och gör våran grej. Vi ska göra det som tagit oss dit vi är nu idag. 

ANNONS

Vad har du för ambitioner inför den nya säsongen?
Vinna Allsvenskan. 

Stort tack för ditt samarbete och för att du ställde upp för intervju. Jag önskar dig och Östersund all lycka framöver!
Tack!

Publicerad 2018-02-13 kl 10:52

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto