Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vad kan vi om Rasmus Jönssons nya klubb?

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Rasmus Jönsson kommer under våren att spela fotboll för FSV Frankfurt i 2. Bundesliga efter att ha haft extremt svårt att ta en plats i Wolfsburgs enorma trupp. Ett val som är logiskt och som ger mig en anledning till att skriva om en klubb som harvar omkring i tysk fotbolls periferi.

FSV Frankfurt grundades år 1899 av ett gäng unga vuxna från staden Frankfurt am Mains norra delar som spelade för diverese olika fotbollslag som inte tillhörde något tyskt fotbollsförbund.

Klubben är en av de få tyska klubbar i högre divisioner som genom åren har behållit sitt namn och inte har sammanslagits med andra föreningar. Det ska dock nämnas att man under andra världskrigets sista månad som hastigast bildade en gemenskapsklubb med storebrodern Eintracht Frankfurt och att man efter andra världskriget – då alla klubbar blev upplösta – under en kort period hette SG Bornheim (Bornheim är området där klubben har sin bas och sitt ursprung).

Annons

Främst känd är klubben för sitt framgångsrika damfotbollslag som under 2006 fick läggas ned på grund av ekonomiska svårigheter. Damerna hann dock med att vinna tre Bundesligatitlar och fem stycken cuptitlar innan det olyckliga ödet kom ifatt klubben.

På herrsidan har FSV under alla år fått se sig stå bakom Eintracht Frankfurt som har fått de stora fotbollsrubrikerna i staden. För att hitta några större framgångssagor får man ta sig tillbaka till perioden mellan 1920 och 1940. 1925 blev man vicemästare i Tyskland och 1933 blev man sydtyska mästare.

Efter det andra världskriget har klubben till stor del harvat omkring i de regionala ligorna utan några större framgångar. 2008 tog man sig dock upp i 2. Bundesliga och sedan dess har man så sakteliga etablerat sig i serien som ett mittenlag.

Årets lag – som återfinns på åttonde plats i tabellen (fem poäng från kvalplats till Bundesliga) – tränas av Benno Möhlmann. En man vars facit inte imponerar men som trots allt har lett Arminia Bielefeld till Bundesliga år 2002.

Annons

I klubben återfinns en annan svenskbekanting – Michael Görlitz. Många kanske kommer ihåg den tekniske tysken från sina år i Halmstad där han länge skapade rubriker och bidrog till att Halmstad var ett av de stabilare allsvenska fotbollslagen. Själv minns jag honom efter att jag sett honom i de centrala delarna av Halmstad och förvånats över hur kort han är, men det är en annan historia.

FSV spelar stundtals med en ensam anfallare men oftast finns det två på planen. Albanen Edmond Kapllani drog under vinteruppehållet på sig en allvarlig korsbandsskada och klubben letade genast rätt på en ersättare till anfallaren. Valet föll på svenske Jönsson som förväntas fylla den lucka som öppnades.

“Även om Rasmus är en annan spelartyp än Kapllani, passar han med sin stil i vårt offensiva fotbollskoncept och kommer säkerligen att hjälpa oss”, sa tränaren Möhlmann om sitt nyförvärv på klubbens officiella hemsida.

Annons

För Rasmus är det en ypperlig chans att få visa upp sig i tysk fotboll, något som han inte har fått chansen att göra sedan Felix Magath hämtade svensken till Wolfsburg för ett och ett halvt år sedan.

I Frankfurt finns inga stora förväntningar och han kommer inte heller att behöva oroa sig för att hamna i skottgluggen om allting inte skulle stämma från start. Förhoppningsvis kan han göra god reklam för sig själv till sommaren. Då det är mer än troligt att han är en av de spelarna som Wolfsburgs sportchef Klaus Allofs planerar att göra sig av med för att minska klubbens enorma spelartrupp.

Publicerad 2013-01-30 07:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto