Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

De Jong är Mönchengladbachs framtid

Adam Nilssons Tysklandsblogg

15 miljoner euro betalade Borussia Mönchengladbach för den holländske anfallaren Luuk de Jong inför årets säsong – klubbens dyraste transfer i historien. Jag kanske inte ska dra på den stora trumman och säga att han skulle ersätta flyktande Marco Reus, men tanken var att han skulle bli Borussias nya vassa anfallsvapen.

Transfern var långt ifrån enkel. Först ville Twente ha hela 20 miljoner euro, en summa som fick de Jong att “nästan falla av stolen”. Sedan sa anfallaren att kunde tänka sig att avstå från de 20 procent av transfern han skulle få för att få lämna klubben.

En utdragen och seg historia slutade dock lyckligt. Det hade den dock inte behövt göra, Borussia Mönchengladbach var flertalet gånger nära att dra sig ur förhandlingarna men klubben hade ställt sig in på att få 22-åringen till klubben. Lucien Favre såg honom som en viktig pusselbit i sitt bygge som skulle kvala till Champions League och därför valde sportchefen Max Eberl att fortsätta förhandlingarna.

Annons

Inledningen i Mönchengladbach lämnade mycket i övrigt att önska. Holländaren hade svårt att passa in i Favres system och såg ofta vilsen ut i anfallsspelet. I anfallet spelade han som ensam spjutspets vilket inte underlättade för honom i hans anpassning till laget, speciellt eftersom att Mönchengladbach inledde svagt.

Favre höll dock kvar de Jong i anfallet och hoppades på att genombrottet skulle komma. Efter två mål på åtta omgångar så hände det som inte fick hända – de Jong ådrog sig en knäskada. I en match mot Marseille i oktober låg han på marken och vred sig i plågor. Diagnosen: sex veckor utan fotboll.

Olägligare än så kunde inte en skada komma för en spelare som jobbade på att etablera sig i sin nya klubb. Dessutom måste man lägga till det faktum att han var klubbens dyraste värvning och att förväntningarna från fansen var höga.

Annons

Rehabperioden var ingen fantastisk period för de Jong. Borussia Mönchengladbachs inledning, som varit skakig och inte alls imponerade för ett lag som slutade fyra förra säsongen, började så sakteliga att hitta rätt i spelet och ta poäng. Något som inte talade till holländarens fördel om han ville ta sig tillbaka till startelvan.

I januari var han så dock tillbaka i truppen i vårpremiären av Bundesliga. Han inledde matchen från start mot bottenlaget Hoffenheim och stod för en habil insats, varken bra eller dålig men med goda intentioner. Det blev inget mål för något av lagen men för holländaren var det förlösande att återigen få vara på planen.

I de tre efterföljande matcherna mot Düsseldorf, Nürnberg och Leverkusen visade dock de Jong att han kunde bidra till målskaran. Mot Düsseldorf och Nürnberg blev det en assist i vardera match och mot Leverkusen lyckades han återigen näta – hans första mål i Mönchengladbach-tröjan på fyra månader.

Annons

I kvällens viktiga bortamöte mot Eintracht Frankfurt så var det återigen holländarens tur att slå till. I den 22:a minuten stod nickade de Jong in Thorben Marxs skarvnick i mål. Ett mål som var viktigt, inte endast för Mönchengladbachs jakt på Europaplatser men också för de Jongs självförtroende. Målet blev också matchens enda, Mönchengladbach åkte hem med tre poäng efter 1-0.

Holländarens fjärde mål mot en toppmotståndare ger honom tron på sig själv att näta i viktiga sammanhang. I och med att klubben i veckan bestämde sig att inte förlänga med anfallaren Mike Hanke (ett konstigt beslut enligt mig) visade klubben också på att de Jong är den man tror på, framtidsnamnet. Målet blev därför ett svar på att han kan vara den mannen som Borussia Mönchengladbach hela tiden hoppats på. Och den som han själv trott sig vara.

Annons
Publicerad 2013-03-01 22:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto