Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fürth är ingen enkel uppgift för Kramer

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Frank Kramer – där har ni namnet på mannen som ska ersätta Mike Büskens i Greuther Fürth.  Den 40 år unge tränaren kommer från Hoffenheim där han har tränat klubbens U23-lag. Kramer har dock ett förflutet som ungdomstränare i Fürth där han tränade både U19- och U23-laget. Hans kontrakt gäller till och med sommaren 2015.

Kramer har inget större facit från högre nivåer i sin tränarkarriär utan han får ses som en ungdomstränare som nu tar det slutgiltiga klivet till att bli en etablerad tränare på högsta nivå – även om han inte lär stanna särskilt länge på den nivån.

För en sak är säker och det är att Frank Kramer inte kommer att träna ett 1. Bundesliga-lag nästa säsong utan att han kommer till Fürth för att leda ett blivande 2-Bundesliga-lag. Det finns ju inga som helst tecken på att laget ska ha någon chans att kunna hålla sig kvar. Nykomlingarna ser helt enkelt ut att få lämna Bundesliga lika fort som man anlände till ligan.

Annons

Året har präglats av negativa resultat för Fürth. Mike Büskens hade inga större ekonomiska resurser att förstärka förra årets 2. Bundesliga-segrare med utan fick inrikta sig på att arbeta vidare med det material han hade.

Jag trodde att det var rätt väg att gå. Jag var faktiskt, innan säsongen drog igång, förhållandevis övertygad om att Fürth skulle kunna klara sig kvar i Bundesliga just genom det faktum att klubben valde att satsa på det lag som vann 2. Bundesliga och förgylla med ett antal “kap”.

Jag fick fel.

Greuter Fürth inledde säsongen svajigt. Självklart var det ingen dröm att få möta Bayern München i premiären på ett fullsatt Trolli Arena i Fürth (visserligen kanske en dröm för spelarna att få möta en sådan stor klubb) eftersom att utgången i matchen var klar redan på förhand – Bayern skulle vinna. Och så blev det.

Annons

Bayern vann med 3-0 men Fürth gjorde en stark inledning på säsongen ändå tyckte jag. Det fanns goda intentioner. Det fanns energi. Det fanns hopp. Dessutom hade man en enormt karismatisk ledare i Büskens vid sidan av som gav mig en tro på att Fürth skulle kunna ta poäng mot andra motståndare i bottenskiktet.

Det hände aldrig.

Visserligen vann Fürth mot Mainz i den andra omgången men efter det var det få poäng som trillade in på kontot. Det blev någon poäng mot Bremen som letade efter sin nya trygghet, det blev en pinne mot ett Eintracht som slarvade och i derbyna mot Nürnberg och Augsburg var det likets sista vilja som slog till.

Under januari så slog man till och värvade Nikola Djurdjic. Anfallaren skulle sätta igång målskyttet för ett lag som haft extremt svårt att skapa något framåt. Träningsmatcherna under vilan lovade mer och medierna i Tyskland började på allvar tro på att något speciellt var på gång i Fürth.

Annons

När laget sedan vann mot stora FC Schalke (tillika den klubb som Büskens är mest förknippad med) efter att just Djurdjic nätat var jag på tåget igen och trodde att Fürth nog trots allt skulle kunna vakna till och göra ett sista ryck.

Så blev aldrig fallet.

Efter segern mot Schalke i februari har laget tagit två poäng på fem matcher. Att två av dessa matcher var mot Düsseldorf och Hoffenheim och båda resulterade i förluster var självklart en katastrof. För när Fürth inte tog de viktiga poängen så började de andra bottenlagen att göra det.

Augsburg och Fürth hade nio poäng efter att halva serien spelats – nu står Fürth på 14 poäng och Augsburg på 21 poäng.

Sju poäng har Fürth upp till kvalplats med nio omgångar kvar (och 27 poäng att spela om). I praktiken, det rent matematiska, är det långt ifrån en omöjlighet att Fürth ska klara av att vända på det. Men i realiteten så finns det inte på kartan att Fürth ska kunna klara sig undan nedflyttning.

Annons

Så den 40-årige Frank Kramer har ett långt och tufft arbete som väntar. Hans mål är att satsa på unga talanger och det är vad klubben måste göra för det finns inga pengar att ta av, inga pengar att värva nya spelare för.

Risken som jag ser det är att klubben åker ur Bundesliga och går ett mörkt öde till mötes för just nu ser Fürth ut som ett slaget lag som gått och väl kan åka rätt igenom ner till 3. Bundesliga om det vill sig riktigt illa.

Ja du Frank Kramer, det är ingen enkel uppgift du har framför dig – det är ett som är säkert.

Publicerad 2013-03-11 19:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto