Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Schalkes framgång är Kellers fall

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Veltins-Arena står ikväll återigen i tysk fotbolls fokus då Schalke tar emot Galatasaray i Champions League. För Schalke handlar det om att kröna vinsten i helgen mot Dortmund med en kvartsfinalplats i Champions League och alla möjligheter finns för att Schalke ska knipa åt sig den platsen.

För några veckor sedan såg jag ett harmlöst, nästintill hopplöst Schalke förlora hemma på Veltins-Arena mot Greuter Fürth i Bundesliga. Tabelljumbon Fürth gjorde långt ifrån en fantastisk match, hade en hel del tur men vad som var det mest bekymmersamma för Schalkesupportrarna var deras lags oförmåga att etablera ett självständigt spel.

Schalke inledde hösten strålande och tappade sedan farten rejält. Från att ha varit huvudutmanare till Bayern München såg laget ut att gå mot en plats närmare bottenstriden än toppstriden. Valet av Schalkes ledning var att göra sig av med legendaren Huub Stevens och istället installera den unge Jens Keller (U23-tränare) på hans post som tränare.

Annons

Kellers inledning var långt ifrån vad Schalke hade önskat sig. Det såg lite tafatt ut som tidigare. En spelare som Klaas-Jan Huntelaar var inte nära fjolårssäsongens form då han öste in mål och ryktades vara på väg bort till diverse storklubbar.

Klimax nåddes när det blev klart att Lewis Holtby skulle lämna klubben. Spelaren gjorde klart att han inte tänkte förlänga med Schalke och helt plötsligt hade den spelare som imponerat under hösten, burit laget under sina vingar, bestämt sig för att lämna klubben. Schalke gjorde det rädda draget och sålde Holtby under vintern till Tottenham för att få lite pengar för den flyktande mittfältaren.

Detta hjälpte inte Jens Kellers installation i klubben och jag var en av de som höjde rösterna om att Schalke skulle ha plockat in ett namnkunnigare alternativ under vilan i januari. Det ryktades om namn som Roberto Di Matteo och Bert van Maarwijk men sportchefen Horst Heldt stod fast vid att Keller skulle leda säsongen ut.

Annons

Ingen hade väl kunnat tro att Keller skulle kunna få leda laget längre än säsongen ut men nu börjar rykten sippra ut om att Keller kanske är Schalkes framtid. Efter att han fått laget att börja prestera och vinna mot Dortmund i ett revierderby är inte längre möjligheten någon omöjlighet, trots rykten om att klubben kontaktat Eintrachts Frankfurts Armin Veh.

Segern mot Wolfsburg på bortaplan med hela 4-1 blev väckarklockan för oss som dömt ut Keller och Schalke. Den imponerande vinsten följdes upp av helgens vinst mot Dortmund med 2-1 där laget gjorde en strålande inledning. Visserligen var sista 45 minuterna stundtals ett rop på hjälp men Schalke höll undan och vann i mångt och mycket rättvist.

Om nu Keller kunde kröna den senaste tidens form med en vinst mot Galatasaray och en kvartsfinal i Champions League ser han helt plötsligt ut som det mest realistiska alternativet att fortsätta leda laget in i säsongen 2013-2014.

Annons

Vad som dock skulle kunna fälla Kellers framtid i Schalke är just det – hans framgångar. För när Schalke har börjat spela upp sig och lagt grepp om Champions League-plats har intresset hos större tränarnamn att ta över Schalke ökat. Roberto Di Matteo sägs vara intresserad av att arbeta på Veltins-Arena förutsatt att klubben når Champions League, något som ser långt ifrån otroligt ut just nu.

Schalke går in som favoriter ikväll. Lagets form talar för att kluben ska kunna slå ut Galatasaray vars form inte alls varit särskilt uppseendeväckande. Klaas-Jan Huntelaar saknas på grund av skada och det är Schalkes stora frågetecken: vem ska ersätta Huntelaar? Mycket talar för att det blir finländaren Pukki. Han håller inte Huntelaar-klass men är likväl en spelare som kan göra det stökigt för Galatasarays försvar.

Annons

Det ska dessutom sägas att matchen dessutom kommer att bjuda på en publikfest utan like. Tysklands och Ruhrområdets befolkning består av en hel del människor från Turkiet och en hel del tyskar med turkiskt ursprung. Därför kan vi vänta oss en rejäl tillställning ikväll och många tillresta Galatasarayfans väntas dyka upp.

Vi har en spännande kväll att se fram mot. Och för Jens Keller kan hans största bedrift bli hans fall. Vilket öde det skulle vara.

Publicerad 2013-03-12 13:36

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto