Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Löw testar "falsk nia"

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Götze, Özil eller kanske Kroos? Vem kommer Jogi Löw låta axla rollen som falsk nia i matcherna mot Kazakstan? Eller väljer han tryggheten och spelar med Mario Gomez som ensam anfallare? Ja, frågorna är många inför morgondagens match men svaren är få.

I brist på anfallare i truppen (endast Mario Gomez är en utpräglad anfallare i truppen) har dock Jogi Löw helt klart dragit sin filosofi åt en formation med falsk nia. En formation som han har testat i de två senaste träningsmatcherna mot Holland (0-0) och Frankrike (2-1) med blandade resultat.

Ännu ett tecken på att han vill att laget ska behärska spelsättet var att han lämnade Leverkusenanfallaren Stefan Kießling på hemmaplan i Tyskland trots att Miroslav Klose fick lämna återbud på grund av skada. Det enda valet att spela med en anfallare är Gomez, en anfallare som just nu inte ens står som försteval i Bayern München.

Annons

Förbundskaptenen har sett möjligheterna som större på den offensiva mittfältssidan än på anfallssidan. Med namn som Reus, Özil, Müller, Götze och Kroos har han ett nästintill en handfull spelare som håller absoluta högsta europeiska kvalitet och som alla har bra säsonger bakom sig. Dessutom har Schalkes Julian Draxler gått från klarhet till klarhet och ser ut att kunna räknas som ett alternativ när upploppet mot Brasilien-VM närmar sig.

Det är kittlande känsla att spela med alla dessa fantastiska spelare samtidigt på planen. Jag ser framför mig en enorm rörelse, kreativitet och en svårstoppad offensiv men det är dessvärre ett oprövat kort – åtminstone just nu.

Därför tror jag att Löw kommer att ta chansen att testa en falsk nia när motståndet heter Kazakstan. Visserligen förväntar sig alla att Tyskland ska köra över Kazakstan och självklart skulle det kunna dyka upp lite kritik om det inte blir vinster med ett par mål, men samtidigt är tyskarna såpass pragmatiska att man tar en vinst för en vinst.

Annons

I träningsmatchen mot Holland under hösten – kanske en av de absolut tråkigaste landskamperna som spelades under år 2012 – fick Mario Götze chansen att axla rollen som en falska nia. Inte mycket går att utläsa från den insatsen då Tyskland i mångt och mycket gick in för att hålla defensiven efter raset mot Sverige (4-4). Det var en hygglig insats men den var långt ifrån revolutionerade.

Mot Frankrike (vinst med 2-1) spelade man de sista trettio minuterna med Özil som falsk nia men vinsten kan inte tillskrivas detta drag utan en god insats mot en bra motståndare. Det var helt enkelt för lite tid för att bedöma om ett Tyskland utan en utpräglad anfallare skulle kunna stå upp mot ett såpass bra motstånd som Frankrike trots allt var.

Därför kommer chanserna den kommande veckan att på allvar testa om det finns någon framtid för en formation utan Gomez eller Klose. Löw behöver ett tecken som tyder på att Tyskland kan spela med en Götze som spjutspets, utan att man tappar i offensiv kraft. Därför är jag helt övertygad om att Löw också kommer att starta med en falsk nia i morgondagens match mot Kazakstan. Jag gissar också på att det blir Götze som får chansen att axla den roll som han hade mot Holland i höstas.

Annons

Det blir ett spännande test. Det blir intressant att se om Löw faktiskt kan bygga vidare på sitt nya system. Ett system som skulle ge honom mycket större möjligheter i framtiden eftersom att hans landslags styrkor ligger i de offensiva mittfältarna. Vid ett negativt utfall så har han mycket att fundera på och kanske blir det början mot slutet för en förbundskaptenen som suktar efter en titel.

Publicerad 2013-03-21 12:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto