Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Dortmunds framfart i landslaget

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Ännu en match mot Kazakstan. Ännu en tremålsseger. Ännu ett tecken på att Dortmundspelarna har tagit ett steg mot att vara kärnan i det tyska landslaget.

Visst, nu kommer folk (Bayern München-supportrar) direkt att hoppa på mig och säga att nog fan är det allt fler Bayernspelaren i startelvan i 90% av fallen än vad det är Dortmundspelare. Visserligen är det så, jag tänker inte ifrågasätta statistiken och jag själv – jag är ju också Bayern-supporter – vill också att det ska stanna så, åtminstone så länge det går. Men vi kan inte ifrågasätta det faktum att Dortmund, likt Bayern, har byggts med en kärna av tyska spelare (nej, BVB ska inte kallas Polen längre) och att det är just dessa spelare som börjar att ta plats i det tyska landslaget till förmån för, just det, Bayernspelare.

Annons

2009, den 28:e mars ställdes Tyskland mot Liechtenstein i VM-kvalet. Matchen slutade 4-0 efter att Michael Ballack, Marcell Jansen, Bastian Schweinsteiger och Lukas Podolski nätat. Laget bestod av spelare som Serdar Tasci (VfB Stuttgart), Marko Marin (då Mönchengladbach) och Thomas Hitzlsperger (då VfB Stuttgart). Inte en enda spelare kom från Borussia Dortmund som medverkade i den matchen. Tre spelare kom från Bayern München.

2011, den 26:e mars mötte Tyskland Kazakstan i EM-kvalet. Även den matchen slutade 4-0 och på målskyttelistan hittade vi Miroslav Klose och Thomas Müller med vardera två mål. I det laget fanns det en spelare från Borussia Dortmund: Mario Götze. Från Bayern München hittar vi sju: Lahm, Badstuber, Schweinsteiger, Kroos, Müller, Gomez och Klose.

2013, den 26:e mars möter Tyskland Kazakstan i VM-kvalet. 4-1 blir slutresultat efter mål av en trio från Dortmund: Marco Reus (x2), Mario Götze och Ilkay Gündogan. I startelvan hittar vi utöver dessa tre herrar också Marcel Schmelzer från Dortmund. Från Bayern hittar vi också fyra spelare: Neuer, Boateng, Lahm och Müller. På fyra år har Bayern legat stabilt mellan allt från tre till sju spelare från klubben, Dortmund har gått från inga alls till fyra.

Annons

Utvecklingen talar sitt tydliga språk.

I en framtida VM-uppställning kommer Schweinsteiger och Badstuber med största sannolikhet ha en plats i startelvan. Det kommer också Mats Hummels att ha. Från gårdagens kommer Bayerns Boateng och Dortmunds Gündogan att få sitta på bänken till förmån för dessa herrar. Det skulle ge oss fem stycken Bayernspelare i startelvan (Neuer, Lahm, Badstuber, Schweinsteiger och Müller) och fyra stycken Dortmundspelare (Schmelzer, Hummels, Reus och Götze).

På bara några år har Dortmund gått från att vara hästlängder ifrån Bayern på såväl det inhemska planet som det europeiska till att vara en huvudkonkurrent. Nu börjar även Dortmund att ta sig in i det så annars Bayerndominerade tyska landslaget och det svider självklart i Bayerns själ, även om man inte vill visa det men att Bayern har en vision om att ha så många tyska landslagsspelare som möjligt är ingen hemlighet.

Annons

Utvecklingen är spännande och det visar också på hur framgångssagor byggs. De två största tyska klubbarna som just nu röner stora framgångar i Europa har båda en tysk spelargrund att stå på. Om den legeringen kan kan växa sig starkare i landslaget kan Tyskland för första gången sedan 1996 ta sig hela vägen till en mästerskapstitel. Frågan är om det blir med en Bayern- eller Dortmundkärna i startelvan.

Publicerad 2013-03-27 10:52

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto