Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Magi i Dortmund

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Inför matchen handlade allting om Mario Götzes övergång till Bayern. Skulle det rubba laget eller inte? När det väl gällde som mest kanaliserade Dortmund allt fokus och all sin energi på planen och stod för kanske årets insats.

Den största skillnaden mellan Dortmund och Real Madrid ikväll på ett kokande Westfalenstadion var att ett lag gick in och gav allt, medan det andra lag såg håglöst och intetsägande ut. Dortmund spelade som ett lag i symbios, ett lag där alla arbetade för varandra och tillsammans.

Den enskilt största taktiska vinsten var den att Dortmund fick Real Madrids tre kreatörer i Xabi Alonso, Mesut Özil och Luka Modric att vara helt under isen. Spelarna syntes inte till under störren delen av matchen på grund av Dortmunds fantastiska defensiva arbete som började vid Robert Lewandowski och slutade vid Roman Weidenfeller. Självförtroendet som Dortmund visade på var något utöver det vanliga.

Annons

Det faktum att Real Madrids bästa anfallsvapen var Mats Hummels säger en del om hur bra Dortmunds försvarsspel var idag. Hade det inte var för Hummels slarv så hade man haft en nolla i sitt protokoll på spalten för insläppta mål. Hummels var inte sen själv med att uttala sig om sin insats och sa efter matchen att “alla i laget, förutom jag, stod för en kanoninsats”.

Ilkay Gündogan stod för en felfri insats och visade prov på varför han blivit uttagen i landslaget och slåss om en av platserna i startelvan på innermittfältet. Efter dagens insats kan man undra om inte Gündogan snor åt sig Khediras plats för han fullständigt åt upp Real Madrids mittfält. De framsteg Gündogan har gjort sedan han lämnade Nürnberg för Dortmund är något i hästväg och han var verkligen visat sig vara en spelare som på egen hand kan leda Dortmund till oanade höjder.

Annons

En annan spelare som bör nämnas för sin insats är Neven Subotic. Hela hans insats var perfekt och han pressade högt upp i planen. Han stod iväg för Real Madrids förstabollar och var hela tiden ett störande moment för Reals anfallsspel. När kollegan Mats Hummels skakade visade Subotic att han är en toppklass-försvarare och idag förtjänar han alla hyllningar.

Robert Lewandowski står för en magisk insats och nätar fyra baljor. Hans fysik gjorde det extremt svårt för försvararna Pepe och Varane, de framstod som juniorer i hans närhet. Dessutom var Lewandowski extremt löpvillig i det defensiva spelet och gjorde det svårt för Real Madrid i uppspelsfasen.

Men en spelare som verkligen irriterade i Real Madrids uppspelsfas var Marco Reus. Han visade prov på hur viktig en yttermittfältare kan vara för det defensiva arbete genom att hela tiden sätta press på bollhållaren och försätta bollhållaren i en situation där han antingen måste chansa med en “lycka till”-boll eller vända hemåt.

Annons

I 90 minuter försatte tyskarna Real Madrid i svåra uppspelssituationer där de inte fick tiden att spela en bra förstapass. Dortmund jobbade stenhårt för att ingen av kreatörerna skulle få tiden att slå den där avgörande passen, något som märktes då Real Madrid mer än sällan kom till de absoluta farligheterna.

Dortmund visade prov på hur ett lag kan sluta upp och visa en enorm kämparglöd när det blåser väldigt hårt. Och vi kan omöjligt bortse från Mario Götzes insats i kväll som var näst intill prickfri. Få 20-åringar kan visa upp en sådan professionalitet när trycket är så stort. I första halvlek vann han hela 67% av sina närkamper, något som inte säger lite om hans vilja att vinna.

En spelare som ska nämnas som nämns alldeles för sällan är lagkaptenen för dagen: Roman Weidenfeller. Han offrade sig i varenda situation, stod för en felfri insats och ingjöt ett lugn i hela försvaret. Det är fortfarande en gåta att han inte fått chansen i a-landslaget för en dag som denna visar han prov på att han är en absolut fantastisk målvakt som verkligen har det lilla extra.

Annons

Sist men inte minst måste man nämna Jürgen Klopp. En tränare som verkligen har förmågan att hitta de absoluta svagheterna hos sina motståndare. Han var smartare än den tränare som nämns som världens slugaste, Jose Mourinho. Klopp är glödhet och är kanske Europas just nu bästa och skickligaste tränare.

Nu är frågan: vad händer med detta Dortmund? Det är där vi hamnar i slutändan, något som många av oss funderar på. Efter en kväll som denna kan man inte ens förstå hur en spelare skulle vilja lämna klubben. Dortmund spelar en fantastiskt rolig fotboll med mycket hjärta, glädje och kämparglöd. De har bland Europas absolut passionerade och energiska fans. Staden kanske inte är lika tilltalande som Milano, London eller för den delen Paris – men när det kommer till fotbollen så är det få städer i Europa som kan mäta sig med den upplevelse och passion som man finner i Dortmund.

Annons

Det var en felfri insats. Nu har Dortmund en vecka på sig att vitalisera sina krafter till returen. Utgångsläget är riktigt, riktigt bra och jag har svårt att just nu se hur Dortmund ska kunna släppa in tre mål mot Real även om matchen spelas på Santiago Bernabeu. I mina ögon är Dortmund ett av de skickligaste lagen i Tyskland, om inte det skickligaste, att spela på resultat. Det finns en trygghet i laget som man inte finner i många andra klubbar.

Tyskland har just nu 8-1 mot Spanien i Champions League-semifinalerna och mycket talar just nu för att det blir en heltysk final (även om man inte ska ta ut något i förskott). Dortmund ställde upp med sju tyska spelare på planen i jämförelse mot Real Madrids tre spanska spelare. Det är tecken på att Tyskland har gjort något rätt under de senaste åren när de har satsat på ungdomsutvecklingen i landet.

Annons

Vi har en mycket intressant vecka framför oss och jag väntar redan nu på upplösningen. Vilken fest vi har att se fram emot!

Publicerad 2013-04-25 00:14

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto