Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Schaaf lämnar efter 14 år

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Efter 14 år som tränare får Thomas Schaaf lämna jobbet som tränare för SV Werder Bremen. Med 479 matcher (223 segrar, 106 oavgjorda, 150 förluster) vid sidlinjen är Schaaf på femteplats över listan med flest antal Bundesligamatcher som tränare. Med 1.62 poäng i snitt per match är han tredje bäst av alla Brementränare. Nu får han inte ens ett värdigt avslut utan får lämna trots att endast en match återstår av säsongen.

Schaaf, i princip en synonym med Bremen, har varit medlem i klubben sedan 1972. Han har växt upp i klubben, spelat i deras ungdomslag och nådde hela vägen till a-laget i Bundesliga. Efter sin spelarkarriär arbetade han som ungdomstränare och b-lagstränare innan han tog över laget efter Felix Magath för fjorton år sedan.

Spekulationerna kring Schaafs avgång har växt sig starkare och starkare under säsongen. Werder Bremen har inte alls kommit upp i den standard som många har varit vana vid. Istället för att slåss om Europaplatserna har Bremen ihärdigt försökt att hålla sig ifrån att bli indragna i den absoluta bottenstriden. Först under förra veckan säkrade klubben Bundesligakontraktet för nästa säsong.

Annons

Beslutet kommer efter att Bremens sportsliga ledning gått igenom lagets utveckling under den senaste tiden och känt att klubben är i behov av en nystart. Beslutet i sig ifrågasätter jag inte, det är sättet klubben gör det på som förvånar mig.

Att inte låta den mustaschprydde Schaaf få avsluta säsongen med klubben i helgens match mot Nürnberg och ta ett värdigt avsked med supportrarna i ryggen känns underligt. Efter fjorton år i klubben som tränare hade jag förväntat mig att han hade kunnat få avsluta på ett sådant sätt, speciellt eftersom att matchen inte gäller någonting nämnvärt.

Istället lämnar Schaaf med ett trött videoinslag på klubbens hemsida och tackar för sina år. Schaaf får istället se matchen framför tv-apparaten i sitt hem. Det känns fel, ovärdigt och orimligt på många sätt och vis.

Annons

Frågan är hur medveten sportchefen och kumpanen Klaus Allofs var om framtiden när han under säsongen lämnade Bremen för att tillträda på samma post i Wolfsburg. Hade han på känn att Bremen vill skriva ett nytt kapitel? Eller kände han att förutsättningarna inte fanns i klubben? Vem vet, men hans avslut blev någonstans värdigare än det Schaaf fick.

Under sina år i klubben är det dubbeln med Bundesliga- och DFB-Pokal-titeln 2004 som sticker ut på meritlistan. Utöver det vann han också DFB-Pokal med klubben 1999 och 2009, samt att Bremen spelade Champions League-fotboll sex gånger under hans tränarperiod i klubben.

En era är över och nu är det dags för en ny att börja. Det första spadtaget är genomfört och nu har sportchefen Thomas Eichin ett tufft jobb framför sig. Först och främst måste han hitta en ersättare till Schaaf, något som inte blir enkelt. Därefter måste klubben se över vilka spelare som blir kvar till nästa säsong och med vilka spelare klubben kan spetsa till laget med.

Annons

Thomas Schaaf ska ha ett tack för hans insatser, inte bara för Bremen utan för tysk fotboll. Han har visat att en tränare kan utvecklas och växa med sin uppgift, att en tränare kan hitta nya lösningar på gamla problem, att en tränare inte alltid behöver stå i kostym vid sidlinjen, att hjärtat övervinner hjärnan i många fall.

Thomas Schaaf är en ikon och en sådan bör hyllas. För det finns inga många kvar där ute som år efter år representerar sitt lag, sin klubb och sin stad på ett sådant sätt som Schaaf har gjort det. Han har inte låtit sig luras i väg av pengar utan har ivrigt stått kvar på sidlinjen på Weserstadion, i hopp om att återigen föra Bremen tillbaka till toppen. Det förtjänar en eloge.

Det blir konstigt att se ett Werder Bremen utan Thomas Schaaf vid sidlinjen på lördag. Förhoppningsvis ger Bremenfansen, som ska ha en eloge för sitt stöttande under våren, Schaaf – trots att han inte är där – ett fantastiskt avslut.

Annons
Publicerad 2013-05-15 18:42

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto