Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Augsburgs omvandling

Efter 17 omgångar hade Augsburg endast tagit 9 poäng i Bundesliga. Många såg laget som ett blivande 2. Bundesliga-lag tillsammans med Greuther Fürth som låg på samma poäng vid den tidpunkten. Nu med en omgång kvar är Augsburg uppe på 30 poäng, medan Greuther Fürth har 21 och redan är klara för nedflyttning. Augsburg ligger just nu på kvalplats, två poäng framför Hoffenheim på nedflyttningsplats och på samma poäng som Fortuna Düsseldorf.

Augsburg säkrade förra året kontraktet sent in på säsongen. Läget efter halva säsongen var precis som i år alamerande, laget hade förvisso samlat ihop 15 poäng efter halva säsongen men låg även då på nedflyttningsplats. Efter en stark avslutning hamnade laget på 14:e plats med 38 poäng, hela åtta poäng från nedflyttning.

Inför säsongen försvann dock succétränaren Jos Luhukay efter att han hamnat i en dispyt med ledningen i Augsburg. Luhukay kände att klubben inte satsade tillräckligt med pengar på nya spelare för att han skulle kunna etablera Augsburg i Bundesliga. Därför valde han att ta sin packning och flytta upp till huvudstaden för att coacha Hertha Berlin (som redan vunnit 2. Bundesliga i mästerlig stil).

Den då 38-årige Markus Weinzierl fick chansen att ta över rodret efter Luhukay. Weinzierl hade säsongen innan tagit upp SSV Jahn Regensburg från 3. Bundesliga till 2. Bundesliga och spåddes en spännande framtid inom tränaryrket, även om många ansåg att han var alldeles för orutinerad för att ta steget upp på högsta nivå.

Hösten inledde i negativ anda resultatmässigt, men spelmässigt tog Augsburg så sakteliga steg efter steg mot en positivare framtid. Weinzierl fick fortsatt förtroende från sina spelare och ledningen i klubben som kände att något bra var på gång. När laget i den 16:e omgången irriterade Bayern München på hemmaplan så syntes det att målet var nära. Klubben kunde trots en tung höst gå in i vintervilan med ett hopp om en bättre framtid.

Våren inleddes med en seger mot Fortuna Düsseldorf och sedan fick laget oavgjort i tre raka matcher mot bland annat topptippade Schalke 04 och storsatsande VfL Wolfsburg. När laget sen lyckades vinna viktiga matcher mot etablerade lag som Bremen, Hamburg och Frankfurt fanns det inte längre några tvivel om att Augsburg inte tänkte ge sig utan hade stora planer på att stanna ännu en säsong i Bundesliga.

Den fotboll som Weinzierl försökt att implementera utgick ifrån att laget skulle kontra längs med kanterna och helst genom yttern Tobias Werner som under våren skapat stora svårigheter för högerkanten hos motståndarna. När dessutom den annars ofarlige anfallaren Sascha Mölders plötsligt började att hitta rätt i målskyttet och nyförvärvet Alex Manninger storspelade i målet såg Augsburg ut som ett helt nytt lag.

Inför den sista omgången på lördag har laget goda möjligheter att undvika nedflyttning och även möjligheten att passera Düsseldorf i tabellen och därmed undvika kvalplatsen till 2. Bundesliga. Augsburg ställs mot Greuther Fürth i ett Bayernderby, en match som inte är enkel men som laget är favoriter i, medan Düsseldorf har en tuff bortamatch i Hannover.

Augsburg har under våren givit mig många goda stunder och jag hoppas att laget blir kvar i ligan. De har bjudit upp och verkligen försökt att spela en positiv, men framför allt smart fotboll. Dessutom är jag svag för klubbar som vågar att chansa på en ung tränare och sedan hålla kvar honom trots att det blåser kallt.

Vilka jag tror får lämna? Jag skulle inte gråta tårar om Hoffenheim försvann…

Publicerad 2013-05-16 kl 15:56

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons