Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

CL-extra, del 1: Sportcheferna

1997 jublade de tillsammans som lagkamrater efter att överraskande ha besegrat Juventus. Idag jobbar de båda med samma roll i Tysklands just nu två mest framgångsrika föreningar. Personlighetsmässigt kunde de två före detta Dortmundsspelarna inte skilja sig mer åt. Naturligtvis talar jag om Matthias Sammer och Michael Zorc.

För femton år sedan spelade Borussia Dortmund hem Champions League-titeln till Tyskland. Med det blev Dortmund det första tyska laget att vinna Europas mest eftertraktade fotbollspokal. Anförda av lagkaptenen Matthias Sammer stod tyskarna för en praktskräll då Dortmund lyckades rubba mäktiga Juventus. Michael Zorc hoppade in i slutminuterna och fick äran att vara på planen när domaren blåste av matchen den där magiska kvällen på Olympiastadion i München.

Dortmund hade gjort något som ingen förväntade sig. Spelarna visade sina känslor öppet, inget kunde vara större än det som skedde den där majaftonen. Men på lördag kommer det att se annorlunda ut, för då kommer någon av Zorc eller Sammer att stå där som vinnare, medan den andre är en förlorare.

Den trevlige, ödmjuke Michael Zorc har arbetat sig upp genom Dortmunds organisation. Han är en av de få, om inte den ende, som har överlevt den revolution som Dortmund genomförde i början på 2000-talet då ledningen byttes ut. När den nuvarande presidenten Hans-Joachim Watzke tog över sin roll tillsattes Zorc som sportchef med en enda uppgift: att hitta den rätte tränaren.

Zorc hittade Klopp.

Zorc har varit den bestående delen av Dortmund. Mannen som älskar sin klubb utöver något annat, som aldrig skulle lämna på eget bevåg utan som vill vara kvar så länge han representerar klubben på ett positivt sätt. Klopp må vara ansiktet utåt men det arbete som Zorc har genomfört i bakgrunden är extraordinärt, något fantastiskt och han har en stor del i att Dortmund tagit sig upp på den nivå klubben är idag.

Matthias Sammer, en tuff, hårdhudad, före detta Östtysk, jobbade efter karriären som fotbollsspelare som tränare för Borussia Dortmund. Där gjorde han ett fantastiskt jobb och förde klubben till såväl Bundesligatitel som en UEFA-Cupfinal. Efter en mindre lyckad sejour i VfB Stuttgart valde Sammer att kliva av från scenen och arbeta för det tyska fotbollsförbundet som sportdirektör.

När Bayern förra sommaren ringde Sammer och ville ha honom som sportchef för klubben fanns det inga tvivel om att han ville arbeta för klubben. Sammer tog chansen och blev det nya, fräscha ansiktet utåt för en klubb som var i depression. Det handlade om att visa att Bayern fortfarande var bäst, störst och vackrast och Sammer hade inga problem med att genomföra det arbetet.

Han älskade uppgiften. Nu fick han återigen stå i fokus. Han kunde ta emot skott från alla håll och kanter. För honom spelade det ingen roll, för han hade bara ett mål och det var att Bayern skulle vinna i alla lägen. Sammer har personifierat det nya, hungriga Bayern med mål att vara bäst i världen.

Relationen mellan Dortmund och Bayern är infekterad efter värvningen av Mario Götze och den möjliga värvningen av Robert Lewandowski. Sammers relation med Dortmund har sett bättre dagar men relationen mellan sportcheferna Zorc och Sammer är fortfarande god.

Det finns inte många likheter mellan Zorc och Sammer. Sedan 1997 har de gått olika vägar och haft olika mål. Den ene har hållit sig på hemmaplan, den andre har sökt nya platser. En sak har de dock gemensamt: ingen av dessa två före detta lagkamrater vill förlora lördagens Champions League-final.

Publicerad 2013-05-22 kl 14:40

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons