Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

CL-extra, del 2: tränarna

Den ene har två matcher kvar av sin karriär, den andre har bara påbörjat sin. För den 68-årige Jupp Heynckes är det den sista chansen att vinna Champions League. För den 45-årige Jürgen Klopp är det den första. På lördag ställs två tränare mot varandra som inte kunde vara mer olika.

Jupp Heynckes föddes en dag efter att det andra världskriget slutat år 1945. Jürgen Klopp föddes 1967, två veckor efter det att studenten Benno Ohnesorg sköts till döds under dramatiska former. Heynckes var under sin tid som spelare en av de bästa tyska anfallarna med 220 Bundesligamål, samt EM- och VM-titel på meritlistan. Klopp höll för det mesta till i 2. Bundesliga och studerade vid sidan av fotbollen, inga Bundesligamål eller stora titlar att tala om.

Heynckes inledde sin tränarkarriär som 34-åring i Borussia Mönchengladbach. Där ledde han laget till den enda, fram till lördagens match, heltyska europeiska cupfinalen mot Eintracht Frankfurt. Klopp påbörjade även han sin tränarkarriär som 34-åring. Han blev dock främst känd för de vida massorna som tv-expert i ZDF, inte för sina resultat hos Mainz 05.

Tränaren Heynckes har under många år försökt att komma ikapp spelaren Heynckes. Som spelare var han på nästan samma nivå som Gerd Müller. En målskytt, en ikon hos Gladbach som fortsatte att arbeta inom klubben efter spelarkarriärens slut. Det var dock först när han tog över Bayern München i slutet av 80-talet som titlarna kom med två Bundesligasegrar 1989 respektive 1990. Den efterföljande säsongen fick han lämna klubben, ett beslut som Uli Hoeneß beskrivit som det “värsta misstaget någonsin”.

Hånad av kollegan Christoph Daum för att vara “perfekt för en reklam för sömnpiller” hade Heynckes svåra problem att etablera sig i toppen av Europa som tränare. Det var i Spanien som Heynckes räddade sitt rykte och han krönte sin spanska period med en Champions League-vinst med Real Madrid. Titeln var klubbens första på 32 år men trots det fick Heynckes lämna klubben.

Många människor vittnade om Heynckes förmåga att tappa huvudet när han blev satt under press. När han återvände till Tyskland rönte han inga större framgångar. I Mönchengladbach blev han mordhotad efter att resultaten gått åt fel håll under 2007 och bestämde sig för att lämna klubben med omedelbar verkan. Mycket tydde på att Heynckes hade gjort sitt inom fotbollen.

Men två år senare (2009) blev Heynckes inkallad som en interimtränare när Bayern gjorde sig av med Klinsmann. Avbrottet från fotbollen hade skapat en mer harmonisk och karismatisk sida hos Jupp Heynckes. Hans inhopp hos Bayern var så pass bra att Leverkusen bestämde sig för att ta in honom på tränarposten. Två år senare tog Uli Hoeneß tillbaka till Bayern.

Under sina två år i Bayern har Heynckes visat sig vara en av de viktigaste pusselbitarna till framgång. Spelarna har hyllat hans förmåga att få de att känna sig välmående och behövda. Jerome Boateng har kallat honom en “fadersfigur” och Franck Ribéry har hyllat hans tränarstil. Hos Bayern har Heynckes blommat ut till en tränare i harmoni, som hela tiden velat sina spelares bästa och som varit väldigt tydlig i sina uttalande utan att kritisera eller förminska sina motståndare.

Jürgen Klopp klev fram från ingenstans när han arbetade som tv-expert för ZDF under VM 2006. Klopp var en karismatisk och sympatisk människa som många människor i Tyskland uppskattade för hans förmåga att förklara fotboll. Han framstod som naturlig, en helt vanlig person som varje människa gärna skulle vilja ha som granne.

Efter framgångarna i Mainz 05 och tv fanns det många klubbar som var intresserade av Klopps tjänster. Hamburg ska ha visat stort intresse men bestämde sig för att inte ta in honom då hans stil inte passade med klubbens. Bayern München var intresserade men valde Jürgen Klinsmann istället. Dortmund kände inte av några bekymmer utan knöt åt sig den unge tränaren till deras egen glädje.

Under sin tid hos Dortmund har Klopp gjort sig känd som en tränare som arbetar effektivt med unga spelare. En tränare som ger de unga spelarna chansen och som ger de förtroende även när det blåser som allra mest. En spelare som Ilkay Gündogan hade en tuff inledning i klubben men Klopp stod fast vid att spela honom, trots kritik från alla håll och kanter. Nu är Gündogan en av de viktigaste spelarna i Dortmund och eftertraktad av många storklubbar i Europa.

Den karismatiske Klopp har etablerat sig som en av de bästa och hetaste tränarna i Europa. Hans förmåga att få spelarna att prestera på absoluta toppnivå när det gäller som mest har förbryllat många experter. Hans taktiska förmåga har jämförts med självaste José Mourinho och efter segern mot Mourinhos Real Madrid med 4-1 för en månad sedan rådde det inte längre några tvivel om att Klopp är en av de bästa tränarna i världen.

Klopp själv har utmärkt sig genom att vara påhittig, humoristisk och en människa som alltid svarar på frågor med en glimt i ögat. Supportrarna avgudar honom, journalisterna ser honom som det perfekta intervjuobjektet och kritikerna har inget ont att säga om honom. Klopp är en person som är svår att tycka illa om.

På lördag ställs dessa två herrar med helt olika bakgrund mot varandra. Båda har visat prov på taktisk briljans under säsongen och nu möts det i en match som blir Klopps första på den absoluta scentoppen och Heynckes sista. För Klopp handlar det om att på högsta nivå bevisa att han är det taktiska geni som han är, för Heynckes handlar det om att på högsta nivå bli bekräftad som det taktiska geni han är.

Publicerad 2013-05-23 kl 11:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons