Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

CL-extra, del 3: lagkaptenerna

Båda har spelat över 200 matcher för sina klubbar. Båda har representerat det tyska landslaget och vunnit Bundesliga samt DFB-Pokal. Ingen av dessa har vunnit Champions League. På lördag får de chansen. Sebastian Kehl och Philipp Lahm har olika roller i sina lag, men båda har en lagkaptenstitel vid sitt namn.

Den 33-årige Sebastian Kehl har spelat för Borussia Dortmund sedan 2002 då han anlände från SC Freiburg. Kehl, en stortalang då, var på väg till Bayern München och hade en muntlig överenskommelse med klubben. Men efter att ångrat sitt beslut skrev han efter mycket om och men på för Dortmund, en klubb som han har representerat sedan dess.

I Dortmund växte Kehl fram till en nyckelsspelare efter ett par säsonger i klubben då han fick kliva ner på det defensiva mittfältet där han hörde hemma. Från mittfältspositionen kunde Kehl styra sitt lag och leda dem mot framgångar. Hans spelstil var inte extraordinär. Han var inte personen som bjöd på delikatesser och fantastiska dribblingar, istället var han stommen i laget. Spelaren som alla visste var man hade och som alltid fanns på rätt plats vid rätt tillfälle i defensiven.

Kehls karriär var på väg att ta slut efter att han blivit skadad efter en brutal närkamp med Bayern München-spelaren Hasan Salihamidzic år 2006. Skadan höll Kehl borta från fotbollen under ett antal månader. Det var först efter år som han på allvar var helt återställd från sin skada. Under den tiden hade han förlorat sin plats i det tyska landslandslaget och även den givna platsen i Dortmunds startuppställning.

När Jürgen Klopp klev in som tränare inför säsongen 2008/2009 beslutade sig “Kloppo” för att göra Kehl till lagkapten. Valet var självklart av många anledningar. Dels har Kehl alltid varit en ledare på planen, oavsett kaptensbindel eller ej, dessutom är han det perfekta ansiktet utåt för en förening.

Kehl är en lugn, engagerande och intelligent person. Hans arbete utanför planen, där han jobbar mot rasism i skolan och barnprostitution, har gjort honom till en omtyckt person i samhället.

De senaste åren har han fått stå tillbaka för spelare som Nuri Sahin, Ilkay Gündogan och Sven Bender men han har alltid funnits med när det har gällt som mest. Oavsett om han är på planen eller vid sidan av den, är han en enormt viktig del av truppen och därför valde klubben under våren att förlänga hans kontrakt med ett ytterligare år.

På andra sidan återfinns Philipp Lahm som är född och uppvuxen i München. Sedan 1995 då han representerade ungdomslagen har Lahm funnits i FC Bayern och han har tillsammans med bland annat Bastian Schweinsteiger varit ansiktet utåt för klubben under de senaste åren.

Ytterbacken Lahm fick under sina första stapplande år i Bayerns a-lag se sig utlånad till VfB Stuttgart då fransmännen Bixente Lizarazu och Willy Sagnol ockuperade ytterbacksplatserna. I Stuttgart gjorde han ett gott arbete och spelade till sig en fast plats som vänsterback i klubben. Två år spenderade han på lån hos Stuttgart innan han återigen var tillbaka i München.

2005 gjorde han så sin a-lagsdebut för Bayern München, en plats som han sedan dess har haft i klubben. Antingen har han spelat som vänsterback, eller så har han spelat på högerbacksplatsen som han själv räknat som sin naturliga position (även om han under stora perioder höll till på vänsterkanten i så väl klubblaget som landslaget).

Som kapten för både det tyska landslaget och FC Bayern München har Lahm blivit nästintill en självklarhet inom tysk fotboll. En spelare som alltid har presterat och som alltid funnits där under de senaste tio åren. Trots sina stora uppgifter har han dock aldrig varit en person som stått i centrum på grund av hans blyga personlighet.

Kritik har det funnits mot Lahms ledarförmåga och den växte sig som allra starkast under förra säsongen då Bayern gick miste om tre titlar på våren. Tidigare Bayernprofiler som Stefan Effenberg och Lothar Matthäus gick till hård kritik mot lagkaptenen som de tyckte höll en alldeles för låg profil. Lahms svarade tydligt med att dagens Bayern inte behövde samma auktoritet som förut, utan att man behövde sammanhållning.

Årets säsong har varit den kanske bästa för den 30-årige Lahm. På sin högerbacksplats har han varit felfri i defensiven och stått för hela elva assist i Bundesliga. Trots att han är en försvarsspelare har han inte dragit på sig ett enda gult kort i årets Bundesliga och har varit en av de bästa spelarna under säsongen.

I morgon står både Kehl och Lahm inför en av deras karriärers största uppgifter. Båda har chansen att äntligen vinna en europeisk cuptitel och kommer att göra allt för detta. Just nu är det oklart om Kehl inleder från start för Dortmund men det är säkert att Lahm återses på planen från start. Den som står som segrare i slutändan har äntligen satt kronan på verket.

Publicerad 2013-05-24 kl 14:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons