Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Bayern vinner finalen

Den stora finaldagen är här. Dagen som hela Tyskland har väntat på. Uppladdningen är fulländad. Spelarna är redo. Endast småjusteringar kommer att genomföras innan festen drar igång på Wembley i kväll!

FC Bayern München går in som favoriter i mötet. Något annat går inte att säga. De har kört över i princip allt mostånd under hela säsongen och visat sig vara på en nivå som ingen annan klubb i Europa har kunnat rå på. Jupp Heynckes sista säsong som tränare har hittills varit en smällkaramel utan dess like. “Vem är Pep Guardiola?” frågar sig människor, Bayern har ju redan Don Jupp.

Borussia Dortmund har långt ifrån haft en dålig säsong. Bundesligaspelet har inte varit på samma nivå som tidigare två säsonger men spelet i Champions League har varit strålande. Laget gick igenom dödens grupp med Ajax, Manchester City och Real Madrid som segrare, vände ett underläge mot Malaga i de absolut sista sekunderna och spelade ut Real Madrid i semifinalen på hemmaplan.

Men kvällens match har egentligen ingenting att göra med det som har varit. All statistik som säger att Dortmund inte har förlorat mot Bayern i Bundesliga på jag vet inte hur många matcher eller att Bayern i år inte har förlorat mot Dortmund är irrelevant, en piss i Nilen, för ingenting går upp mot en Champions League-final.

Dortmund saknar Mario Götze, ett rejält avbräck då han har varit i stundtals fenomenal form under säsongen och dessutom haft en förmåga att göra det rejält svårt för Bayerns lag. Man pratar dock gärna om att Götze är borta, men ingen nämner i samma andetag att Bayern saknar Holger Badstuber såväl som Toni Kroos. Badstuber har förvisso varit borta länge men Kroos är fortfarande ett förhållandevis färskt sår och är en spelare som kommer att saknas, även om ersättarna har gjort det bra.

I Tyskland har stämningen märkts av på olika håll. Jag besökte förra helgen Ruhrområdet och det fanns en elektricitet i luften, en förväntasfull nervositet om vad som skulle hända. Precis likadant har det varit i München. Så många fans har sett fram emot kvällens match, ingenting annat har funnits i deras tankar.

Som jag nämnde är Bayern München favoriter i mina ögon. Lagets utomordentliga form och vilja att vinna i år har verkligen tagit laget till en ny nivå. Spelare som Franck Ribéry och Thomas Müller har identifierats som nyckelspelare och det med all rätt – de har varit otroliga men även nyförvärv som Dante och Javi Martinez har verkligen givit laget en extra trygghet i det defensiva spelet, något som saknades vid finalförlusterna 2010 och 2012.

Dortmunds form har haft en uppåtgående trend. Hösten var sämre och våren var bättre. Laget förstärktes med den före detta BVB-spelaren Nuri Sahin och mittfältet består av idel fantastiska spelare. Ilkay Gündogan har varit briljant och en av mina absoluta favoritspelare – Sven Bender – gör gång på gång klockrena insatser. Behöver jag ens nämna något mer än Robert Lewandowski i offensiven? Schmelzer och Piszczek har från sina ytterbackspositioner varit livsfarliga och den sistnämnde är en spelare som näst intill aldrig gör en dålig insats.

I dag är upp till bevis för de 22 männen som går in på planen när Champions League-hymnen spelas. Matchen som alla har väntat på och strävat efter är äntligen här och nu gäller det att ge allt, alla de krafter som man har kvar att ge. Inga skavanker gör ont en kväll som denna.

Både Bayern München och Borussia Dortmund går in i matchen med förutsättningar som de gillar. Bayern har inget emot att vara favoriter, Dortmund har inget emot att vara underdogs. På den mentala fronten finns det ingen skillnad utan jag tror att lagen är nöjda med inför-snacket.

Bayern har under säsongen dock haft en nivå högre och precis som Ralf Rangnick uttryckte sig häromdagen: Bayern vinner sju-åtta matcher av tio om de skulle möta BVB i en serie. Skulle man sätta ihop ett världslag med spelare från dessa två lagen skulle det vara främst Bayernspelare i truppen och vad Heynckes har lyckats med är att han fått dessa individualister att arbeta som ett lag och rutinen från dessa sammanhang finns hos Bayern, därför tror jag att Bayern står segrare.

Men Dortmund har alla chanser i världen att vinna. Det är inget säkert tips och alla vet att Dortmund verkligen kan skrälla. De har slagit några av världens bästa fotbollslag på vägen till finalen och i ett möte finns alla chanser för en vinst. För att parafrasera Rangnick igen: “Jag tror på Bayern, men jag sätter pengarna på Dortmund.”

Publicerad 2013-05-25 kl 12:27

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons