Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Bundesligatips, plats 18: Nykomling blir tabelljumbo

Plats 18

Namn: Eintracht Braunschweig

Grundad: 1895

Arena: Eintracht-Stadion (23 325 åskådarplatser)

Bundesligatitlar: 1 (1966/67)

Tränare: Torsten Lieberknecht

Nyförvärv: Omar Elabdellaoui (Manchester City), Marco Caligiuri (1. FSV Mainz 05), Jan Hochscheidt (Erzgebirge Aue), Simeon Jackson (Norwich City), Torsten Oehrl (FC Augsburg), Timo Perthel (MSV Duisburg), Jan Washausen (Kickers Offenbach)

Förluster: Raffael Korte (1. FC Saarbrücken, lån), Pierre Merkel (Hallescher FC), Oliver Petersch (Arminia Bielefeld), Emre Turan (Berliner AK 07), Chengdong Zhang (CD Mafra), Randy Edwini-Bonsu (-)

Snittålder trupp: 26,54 år

Antal spelare i truppen: 26 stycken

Inleder mot: Werder Bremen (Hemma)

Det var 28 år sedan Eintracht Braunschweig senast spelade i Bundesliga. Nu är klubben tillbaka efter att ha slutat tvåa i förra årets 2. Bundesliga efter Hertha Berlin. Resan till Bundesliga har gått med rasande fart under de senaste säsongerna och det är tränaren Torsten Lieberknecht som varit namnet på allas läppar.

När Lieberknecht går in som tränare 2008 är klubben illa ute i 3. Bundesliga. Braunschweig greppar dock tag i ett av de sista halmstråen och håller sig kvar i den tyska tredjedivisionen till supportrarnas lättnad. Tillsammans med sportchefen Marc Arnold inleder Lieberknecht ett arbete som inom några år har blommat ut till ett av det mest framgångsrika inom tysk fotboll.

Efter att ha slutat på trettonde plats säsongen 2008/2009 är det ett bättre, mer balanserat Eintracht Braunschweig som stiger in i säsongen 2009/2010 i 3. Bundesliga. Det räcker inte hela vägen, klubben når en fjärdeplats men den efterföljande säsong (2010/2011) blir laget uppflyttat till 2. Bundesliga efter att vunnit 3. Bundesliga med rekordsiffran 85 poäng.

Den första säsongen i 2. Bundesliga blir en succé då laget inte bara undviker nedflyttning, utan tar sig upp på den övre halvan och avslutar säsongen som serie-åtta. Redan säsongen efter (alltså förgående säsong) leder firma Lieberknecht-Arnold laget till en uppflyttning då klubben som sagt slutar tvåa i 2. Bundesliga.

Inför årets säsong i Bundesliga hade klubben då flera var intresserade i tränare Lieberknecht. Bland annat Werder Bremen ryckte i den unge tränarens tjänster men han valde att stanna i den klubb som han under de senaste tre säsongerna rönt så stora framgångar i.

I Braunschweig är resurserna små. Pengar för nyförvärv fanns det knappt att prata om. Situationen påminner mycket om den Greuther Fürth var i under förra säsongen. Båda klubbarna var inte helt förberedda inför spel på högsta nivå och framgångarna har kommit något för fort.

Tränaren Lieberknecht är en av de mest intressanta i den tyska fotbollen. Oavsett om klubben klarar sig kvar eller inte i Bundesliga så kommer Lieberknecht att hålla till på den högsta nivån, det är jag helt övertygad. Flera klubbar kan tänka sig att knyta till sig den 40-årige tränaren om han skulle vilja testa på något nytt.

Det mest namnkunniga nyförvärvet är Marco Caligiuri som närmast kommer från Mainz där han var en stabil spelare i startelvan. I Eintracht Braunschweig förväntas han leda mittfältet, en roll som han säkerligen kommer att sköta med bravur men det kommer inte att räcka hela vägen.

Eintracht brister när det kommer till erfarenhet. I truppen finns det totalt tre spelare (Caligiuri, Oehrl och Kruppke) som har spelat fler än tio Bundesligamatcher. I övrigt är det många nollor i protokollen över spelade Bundesligamatcher och det kommer att bli ett problem för laget som är svårt att bortse i från.

Utöver bristen på erfarenhet är förra årets skyttekung i 2. Bundesliga, anfallaren Domi Kumbela (19 mål), skadad och missar inledningen på säsongen. Vem som kan tänkas ersätta hans roll som målspruta är svår att se, ingen av de andra anfallarna har något bra track record att visa upp.

Det är kul att Eintracht Braunschweig är tillbaka i Bundesliga och jag ser fram emot att få se närmare på Lieberknechts arbete som tränare. I slutändan räcker dock inte laget till och jag tror att klubben får lämna Bundesliga som tabelljumbo.

Publicerad 2013-08-03 kl 21:55

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons