Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Bundesligatips, plats 17: en fyrfaldig mästare får lämna

Plats 17

Namn: Werder Bremen

Grundad: 1899

Arena: Weser-Stadion (42 100 åskådarplatser)

Bundesligatitlar: 4 (1965, 1988, 1993, 2004)

Tränare: Robin Dutt

Nyförvärv: Luca Caldirola (Inter Milan), Cedric Makiadi (SC Freiburg), Nils Petersen (Bayern München)

Förluster: Kevin de Bruyne (FC Chelsea), Sokratis (Borussia Dortmnd), Christian Vander (slutat)

Snittålder trupp: 23,85 år

Antal spelare i truppen: 31 spelare

Inleder mot: Eintracht Braunschweig

Efter fjorton år under Thomas Schaafs ledning inleder Werder Bremen årets säsong med en ny tränare vid rodret. Robin Dutt är mannen som ska föra tillbaka Bremen till högre höjder. Jag tvivlar på att han är rätt man för jobbet.

Förra året var ett skakigt år för Werder Bremen. Klubben hade interna bekymmer med spelare som inte skötte sig. På planen blandade klubben briljans med katastrof och beteckningen “jojo-gäng” kunde konkretiseras med Bremens klubbmärke. Aldrig hade klubben under Thomas Schaaf, som så sent som 2004 vann Bundesliga,  blandat och givit så mycket.

Till slut blev det för mycket för klubben. Thomas Schaaf fick lämna med endast två omgångar kvar av säsongen. Klubben tog lång tid på sig för att hitta den rätte ersättaren. Eintracht Braunschweigs tränare Torsten Lieberknecht nämndes länge som den hetaste kandidaten men efter att han tackat nej föll blicken på det tyska fotbollsförbundets sportchef Robin Dutt som valde att tacka ja.

Robin Dutt blev ett känt namn när han tog över som tränare efter den legendariske Volker Finke i SC Freiburg. I Freiburg byggde han upp ett starkt lag som gjorde bra resultat, något som fick Bayer Leverkusen att vilja ha honom som ersättare när Jupp Heynckes återvände till Bayern München. Efter en misslyckad sejour hos Leverkusen fick han lämna klubben och nu är han återigen tillbaka i Bundesliga.

Inför årets säsong har Bremen tappat två absoluta nyckelspelare i Kevin de Bruyne och Sokratis. Båda dessa spelare var kolossalt viktiga för klubben under den förra säsongen och höll laget flytande ovan för ytan trots att båten läckte på många olika håll.

Ersättarna är den italienske mittbacken Luca Caldirola och kongolesiske Cedric Makiadi, den sistnämnde en spelare som fick sitt genombrott under Dutts ledning i SC Freiburg. Räcker dessa två för att ersätta två av Bundesligas bättre spelare förra säsongen? Nej, jag tror inte det.

Det tredje nyförvärvet, Nils Petersen, representerade Werder Bremen redan under förgående säsong. Då var han utlånad från Bayern München, nu har klubben köpt ut honom. Petersen är en habil anfallare som gör sina mål, men i brist på konkurrens tror jag att antalet mål blir något lägre än vad dem skulle kunna vara om det fanns ett starkt alternativ till Petersen.

Försäsongen har inte vittnat om något genombrott hos Bremen och jag tror att den unga truppen får det svårt denna säsong, trots Dutts nya energi i klubben. Dutt själv har nämnt denna säsong som ett mellanår och man överlever finns det hopp om en positiv framtid, men jag tror att den kan finnas i 2. Bundesliga och inte Bundesliga. Därför sätter jag Werder Bremen på nedflyttningsplats.

Till min hjälp svarar Johan Norrström (@norrstrom666 på Twitter) på frågor kring Werder Bremen. Är du intresserad av att göra detsamma? Kontakta mig då på adam.nilsson01@gmail.com eller på Twitter (@ATNilsson)!

Beskriv dig själv. Vem är du, sedan hur länge har du följt Werder Bremen och hur kommer det sig att det blev just Bremen?

– Jag är skribent på SvenskaFans och bor i Gävle. Har alltid haft ett stort intresse för fotboll, och halkade in på SvenskaFans då jag började skriva artiklar för Gefle IF:s redaktion för några år sedan. Som Gävlebo var det valet ganska givet, support your local team är en slogan jag lever efter. Hur jag halkade in på tysk fotboll och just Werder Bremen är en något snårigare historia. En nära vän till mig hade tjatat på mig länge om den tyska fotbollens förträfflighet, och att vi borde åka ner till Tyskland för att se en match. Till slut gav jag med mig och 2003 åkte vi ner till Tyskland för att se en match. Valet föll på derbyt mellan Hamburg SV och Werder Bremen i Hamburg, och kanske vore det mest naturligt att mina sympatier skulle tillfalla hemmalaget HSV. Men jag föll för Werder Bremens offensiva och roliga fotboll istället.

Hur följer jag ditt och dina kollegors arbete?

– Flera av oss som skriver på SvenskaFans är också aktiva på på twitter. Mig kan man följa på @norrstrom666, Michael Stalling på @MicStarling och Jimmy Lodel kan på man följa på @JimmyLodel. De senaste säsongerna har det kanske inte varit så positiva tongångar alla gånger. Werder Bremen har ju varit ett stabilt topplag i Bundesliga under många år, men har nu kämpat i botten av tabellen under några år. För oss supportrar har det varit både hopp och förtvivlan. Förutom vårat twittrande, eller kanske snarare muttrande finns några Facebookgrupper på Svenska. Främst vill jag nämna Werder Bremen Sweden, som är en ganska aktiv och bra grupp. De har bra koll på nyhetsflödet, och vad som händer kring klubben.

Jag tippar Werder Bremen på plats 17. Dina tankar?

– Även om jag inte hoppas att det slutar så illa, så förstår jag att du tippar Werder Bremen i det absoluta bottenskiktet. Truppen är ung, tunn och dessutom har man tappat några av lagets mest tongivande spelare. Dessutom har det sett riktigt skakigt på försäsongen, och laget har släppt in massor av mål i träningsmatcherna. Där till kan också nämnas att lagets äventyr i DFB-pokal tog slut redan i första omgången emot FC Saarbrücken. Nej det har inte börjat något vidare för Robin Dutt. Hans lagbygge lider inte av några barnsjukdomar, det är snarare gamla åderbråck som spökar. Det är fortfarande Thomas Schaafs Werder Bremen som vi ser på planen. Dags för Robin Dutt att sätta sin prägel på laget.

På vilken plats tror du Werder Bremen slutar på? Vad krävs för att detta ska ske?

– Jag har ju tippat Werder på 12:e plats tidigare och får väl hålla fast vi det. Då krävs det en väsentlig uppryckning av försvarsspelet, bättre balans på det centrala mittfältet och Sebastian Mielitz måste kliva fram och visa att han är värd det förtroende han fått.

Hur ser du på Robin Dutts inledning i Bremen? Är han (hittills) en bra ersättare till Schaaf?

– Jag var inne på det tidigare då jag skrev att jag inte tycker att han satt sin prägel på laget ännu. Kanske har det gått för kort tid, men ännu tycker jag inte det är någon större skillnad. Det är fortfarande anfallsspel med huvudet under armen, och en backlinje som allt för ofta lämnas ensam till sitt öde. Det ser ut som det gjort de senaste säsongerna med andra ord.

Vilken spelare i Bremens trupp ska man hålla ett öga på i år?

– Nils Petersen som är en habil och pålitlig målskytt. Förhoppningsvis kan han fortsätta leverera denna säsong, det lär behövas.

Hur följer jag Werder Bremen på bästa sätt?

– Den officiella hemsidan funkar utmärkt tycker jag. Den är såklart på tyska, men den finns också på engelska i en något förenklad version. Werder Bremens sida på SvenskaFans bör ju också nämnas även om vi varit otroligt overksamma under våren och sommaren, men det är saker på gång, och en del lär bli skrivet nu när säsongen startar på allvar. I övrigt tycker jag att man ska besöka Facebookgruppen jag nämnde tidigare. Där har de som sagt koll på det senaste händelserna.

Tack till Johan som svarade på frågorna!

Publicerad 2013-08-06 kl 15:59

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons