Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Bundesligatips, plats 11: ett lag med en ljus framtid

Plats 11

Namn: Mainz 05

Grundad: 1905

Arena: Coface-Arena (34 000 åskådarplatser)

Bundesligatitlar: 0

Tränare: Thomas Tuchel

Nyförvärv: Malik Fathi (1860 München, tillbaka från lån), Johannes Geis (Greuther Fürth), Julian Koch (Borussia Dortmund), Christoph Moritz (FC Schalke 04), Shinji Okazaki (VfB Stuttgart), Joo-Ho Park (FC Basel), Sebastian Polter (VfL Wolfsburg), Dani Schahin (Fortuna Düsseldorf)

Förluster: Marco Caligirui (Eintracht Braunschweig), Jan Kirchhoff (Bayern München), Marcel Risse (1. FC Köln), Adam Szalai (FC Schalke 04), Andreas Ivanschitz (UD Levante), Radoslav Zabavnik (SV Sandhausen), Ivan Klasnic (-), Denis Yilmaz (Elazigspor)

Snittålder trupp: 26,81 år

Antal spelare i truppen: 26 spelare

Mainz har sedan Jürgen Klopp lämnade klubben utvecklats till ett stabilt Bundesligalag. Efter Klopp följde norske Jørn Andersen som tog laget upp till Bundesliga och i 2009 tog den  den nuvarande tränaren Thomas Tuchel över. Tuchel kom från klubbens U-19 lag har haft som signum att arbeta med unga spelare (trots lagets generellt höga ålder i år).

Under förra säsongen stod Mainz för en stark höst och låg efter på sjätte plats efter att halva serien hade spelats. Vindarna vände och under våren lyckades laget endast vinna två av sjutton matcher. Tio slutade oavgjort och de övriga fem matcherna slutade med förlust. Europaspelsdrömmarna försvann hastigt och laget slutade på en trettonde plats.

För tränaren Thomas Tuchel och sportchefen Christian Heidel inleddes jobbet snabbt att forma ett nytt lag inför den kommande säsongen. Heidel uttalade sig tidigt efter säsongen och sa att han ville ha truppen klar innan han gick på semester.

Under sina år i klubben har Tuchel och Heidel varit vana vid att få bygga nya lag efter att stora namn har lämnat klubben. Under 2011 lämnade tre nyckelspelare i André Schürrle (Leverkusen), Christian Fuchs och Lewis Holtby (båda Schalke 04). Detta har bidragit till att båda har erfarenhet av vad som krävs för att få ihop ett lag som överlever i den tuffa värld som är Bundesliga.

Inför årets säsong försvann anfallaren Adam Szalai till Schalke 04 som behövde en konkurrent till Klaas-Jan Huntelaar. I ungraren hade Mainz en pålitlig målskytt som på egen hand kunde vinna matcher åt klubben. Utöver Szalai försvann också lagkaptenen och österrikaren Andreas Ivanschitz som inte fick nytt kontrakt av klubben. Dessutom lämnade Jan Kirchhoff, som satt på utgående kontrakt, klubben för Bayern München. Tuchel menade på att laget behövde en nystart, men tappet sved i vilket fall.

På ersättarsidan hittar vi överlag unga, tyska talanger som Tuchel ska förfina och slipa till etablerade Bundesligaspelare. Geis, Koch, Moritz och Polter är alla unga spelare som spås en stor framtid och som alla har representerat Tyskland på ungdomlandslagsnivå. Dessa ska nu leda det nya, charmiga Mainz mot högre höjder och kanske tillbaka till Europaspel.

Utöver de unga tyska spelarna finns även Shinji Okazaki som visat sig vara en bra Bundesligaspelare. Okazaki har plockats in från VfB Stuttgart för att förstärka offensiven. En annan mycket intressant spelare är Joo-Ho Park som Mainz har plockat in från FC Basel (Schweiz). I Basel visade sydkoreanen prov på fina kvaliteter i sitt vänsterbacksspel, speciellt i offensiven.

För mig så är Mainz ett bättre lag än förra säsongen. I tränaren Tuchel har klubben en man som verkligen vet vad som krävs för att plocka poäng i Bundesliga, men jag saknar den där riktiga ledaren på planen. På lång sikt ser detta lag ut att kunna bli riktigt intressant, men i år tar klubben endast ett litet steg och slutar på elfte plats.

Publicerad 2013-08-12 kl 11:36

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons