Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Några ord om Gustavo

Då är det alltså klart att Luiz Gustavo lämnar Bayern München. Inte försvinner han till Arsenal, inte heller Inter och inte till Barcelona. Istället är destinationen Volkswagen-staden Wolfsburg där han ska representera stadens stolthet – VfL Wolfsburg. Ett intressant val på många sätt.

Gustavo har haft en situation likt Mario Gomez. Båda insåg att konkurrens skulle vara tuff under Guardiolas styre. För Gomez handlade det till stor del om att hans spelstil inte skulle passa in i Guardiolas sätt att spela fotboll (även om jag personligen tror att Gomez fungerar i de flesta europeiska topplagen oavsett spelstil då han gör mål).  För Gustavo handlade det nästan uteslutande om konkurrenssituation som under det senaste året har varit mördande i Bayern och som blev ännu tuffare när Thiago och Mario Götze anlände.

Brassen som sedan han kom till Bayern från Hoffenheim har varit en stabil spelare på det defensiva mittfältet fick det första hotet redan när Javi Martinez värvades inför förra säsongen. Då inledde Gustavo med att storspela under hösten men tappade sin plats då han blev skadad.

Sedan skadan har Gustavo aldrig haft en ordinarie plats i laget men har likväl haft sin roll klart utstakad som ett andraalternativ på mittfältet till Bastian Schweinsteiger och/eller Javi Martinez. En roll som han nöjt sig med då han fick tillräckligt med speltid för att kunna visa tillräckligt bra för att få medverka i Brasiliens lag i Confederations Cup.

Jag är helt övertygad om att Guardiola, precis som i fallet Gomez, gjorde klart för Gustavo att han skulle få ont om speltid under årets säsong och därför skulle öppna en dörr för brassen att lämna om en klubb var villig att betala de drygt €20 miljoner som krävdes. För Gustavo handlar det kommande året uteslutande om speltid då han vill representera sitt Brasilien i hemma-VM om ett år och därför tog han chansen direkt.

Valet av Wolfsburg är i mina ögon logiskt. Det blir ingen kulturell chock till att börja med. Gustavo är van vid Tyskland, van vid tysk fotboll och vet hur Wolfsburg spelar. Han är garanterad en roll i startelvan och är dessutom medveten om vilken satsning laget gör på att nå europeiskt cupspel nästa säsong. Bristen på europeiskt cupspel i år var självklart inte det han önskade, men eftersom att Scolari redan har ögonen på honom så kan han komma undan med det.

Sist men inte minst så är det självklart så att VW-koncernen har hostat upp en hel del slantar för att få brassen till klubben. Gustavo ryktas få en riktigt hög lön, en lön som han hade blivit bäst betald i Arsenal med och som självklart underlättade valet.

För egen del är jag glad att Gustavo blir kvar i Bundesliga och tysk fotboll. Det är ett styrketecken för ligan att de bästa spelarna blir kvar istället för att lämna. Wolfsburg såg redan ut att bli farliga inför den här säsongen, värvningen av Gustavo har helt klart förstärkt detta intryck.

Publicerad 2013-08-16 kl 18:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons