Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Tvivel i Schalke

Nu när han var tillbaka talades det om en gammal vän som skulle återvända till Veltins Arena och Schalke. Inte ens Horst Heldt kunde säga något syrligt om den tidigare tränaren och det gjorde han nog rätt i, för är det en människa och tränare som ligger Schalkefansen varmt om hjärtat så är det Stevens.

Stevens fick ett varmt välkomnande av sin gamla hemmapublik och visade att han fortfarande kan. För även om Schalke var det bättre laget och dessutom tog ledningen med 1-0, så lyckades PAOK kvittera när man som minst anade det och fick med sig ett gångbart resultat i 1-1 ner till returen i Grekland.

Frågan är om det har blivit något större skillnad sedan Jens Keller tog över efter Huub Stevens i december förra året. Schalke stod för en bra vår men har under starten på årets säsong darrat rejält. Försvarsspelet har sett svajigt ut, Benedikt Höwedes ledaregenskaper har ifrågasatts på nytt (Stevens var den förste att kritisera lagkaptenen kring detta när han var tränare i klubben) och bakom Höwedes har ingen tagit klivit fram som en ledare på planen.

Inte blir det lättare av att Klaas-Jan Huntelaar har dragit på sig en skada och blir borta ett par veckor. Ersättaren och nyförvärvet Adam Szalai må ha varit en pålitlig målskytt i Mainz men att komma till en ny klubb med ett annat spelsystem och förvänta sig att han ska fortsätta att näta i samma mängd är lite väl mycket begärt, speciellt i inledningen på säsongen.

1-1 mot PAOK gav inte det andrum som Keller och laget hade behövt. Chanserna till Champions League-gruppspel är fortfarande högst levande, men trycket är stort på att klubben och ska ta sig vidare och även om klubben visat pratat om en stor respekt för sina motståndare så har klubben förväntat sig att ta sig vidare.

Ekonomiskt vore det ett jättetapp om klubben hamnar i Europa League istället för Champions League. Runt €8,5 miljoner får klubben in på att ta sig till CL-gruppspelet och vid vinst i en gruppspelsmatch får laget €1 miljon och vid oavgjort €500 000, pengar som klubben vill ha, behöver och garanterat har räknat med även om man vill ge den bilden utåt.

Nu blir det en intensiv vecka inför returen där Schalke först behöver ett bra resultat med sig från helgens Bundesligamatch mot Hannover och samtidigt bevisa att laget spelmässigt är på rätt väg. Sedan ska klubben ta sig ned till Grekland och vinna en gruppspelsplats i Champions League, en inte alltför uppgift. Speciellt inte när man ställs mot mannen som kanske kan laget bäst – Huub Stevens.

Även om jag skriver om tysk fotboll så måste jag nämna några få ord om två andra lag som kommer från tysktalande länder. Det var kul att se Austria Wien spela såpass smart fotboll på bortaplan mot Dinamo Zagreb. Att spela på Maksimirstadion i Zagreb är en enormt svår uppgift men Wien visade prov på ett lugn och ett metodiskt spel som till slut gav laget en 2-0-seger. Det resultatet ger österrikarna är ett riktigt bra utgångsläge i returen.

Dessutom tråcklar sig troligtvis FC Basel vidare trots att schweizarna var att nära bjuda matchen. Efter att ha tagit ledningen med 1-0 på bortaplan mot bulgariska Ludogorets så slappnade laget av och då slog bulgarerna till – två gånger. I underläge 2-1 visade dock Basel på styrka och vände återigen resultatet till sin fördel och när domaren blåste av matchen så hade Basel fått med sig en 4-2-vinst.

Publicerad 2013-08-21 kl 22:41

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons