Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Supercupfinal, EL-lottning, landslagsuttagning

Igår lottades Champions League, idag var det Europa League som stod på tur och två tyska lag blev tilldelade sina grupper.

Grupp F

Bordeaux

APOEL

Eintracht Frankfurt

Maccabi Tel-Aviv

Kommentar: Eintracht Frankfurt fick verkligen ingen lätt grupp att spela i. I Bordeaux har man ett etablerat lag med rutin från deltagande i europeiska cupspel.  Detsamma kan sägas om cypriotiska APOEL och israeliska Maccabi Tel-Aviv. För Eintracht som är nykomlingar blir det inte lätt och jag skulle bli förvånad om laget tar sig vidare från gruppspelet.  Däremot tror jag att vi kommer att få se ett gäng bra matcher.

Grupp H

Sevilla

Freiburg

Estoril

Liberec

Kommentar: För Freiburg blev det en aning lättare grupp men jag tror att laget går samma öde till mötes som Frankfurt. Sevilla är storfavoriter i gruppen, utan tvivel. Estoril har jag ingen koll på men portugisiska lag brukar generellt vara svåra att möta. Dessutom verkade Ricardo Carvalho övertygad om att laget skulle ta sig vidare när han uttalade sig vid lottningen. Liberec har varit på denna nivå förut och vet vad som krävs för att vinna matcher ute i Europa. Freiburg är nykomlingar och får se och lära. Det blir tufft och jag skulle bli förvånad om Freiburg tar sig vidare.

***

Joachim Löw har tagit ut sitt landslag inför matcherna mot Färöarna och Österrike. Det bjöds inte på några större överraskningar. Stefan Kießling var självklart inte med, istället blev hans lagkamrat Sidney Sam uttagen och en annan mindre överraskning är Borussia Mönchengladbachs Max Kruse som är uttagen som ett alternativ till Klose och Gomez på topp. Ilkay Gündogan, Lukas Podolski och Marcell Jansen saknas alla på grund av skador. För Löw handlar det om att få ordning på försvarsspelet som sett osäkert ut sedan Sverigematchen (4-4) i dessa matcher.

Truppen i sin helhet:

Målvakter: René Adler (Hamburger SV), Manuel Neuer (Bayern München), Ron-Robert Zieler (Hannover 96)
Försvarare: Jerome Boateng (Bayern München), Benedikt Höwedes (Schalke 04), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Philipp Lahm (Bayern München), Per Mertesacker (FC Arsenal), Marcel Schmelzer (Borussia Dortmund)
Mittfältare: Lars Bender (Bayer Leverkusen), Sven Bender (Borussia Dortmund), Julian Draxler (Schalke 04), Mario Götze (Bayern München), Sami Khedira (Real Madrid), Toni Kroos (Bayern München), Thomas Müller (Bayern München), Mesut Özil (Real Madrid), Marco Reus (Borussia Dortmund), Sidney Sam (Bayer Leverkusen), André Schürrle (FC Chelsea), Bastian Schweinsteiger (Bayern München)
Anfallare: Mario Gomez (ACF Fiorentina), Miroslav Klose (S.S. Lazio), Max Kruse (Borussia Mönchengladbach)

***

Schalke bjöd på en riktig transferbomb när klubben presenterade Kevin-Prince Boateng på en presskonferens. Den offensive mittfältaren återvänder till Tyskland efter ett par år utomlands och det till hans favoritlags (Dortmund) ärkerival. Jag vet inte vad jag ska tycka om värvningen. Just nu kan jag inte se varför Boateng stod överst på listan av transfers klubben ville göra då man är gott besatta med unga talanger (Meyer, Draxler) på den positionen. Betyder det att Draxler lämnar? Alla tecken tyder på att han stannar men ännu är transferfönstret inte stängt. Likväl är det en oerhört spännande värvning och att en sådan profil återvänder till Bundesliga är trevligt på alla sätt och vis. Schalke sägs också vilja värva Valentin Stocker. Stocker spelar just nu för FC Basel som är ett av lagen i Schalkes Champions League-grupp.

***

Efter fjorton år i klubben lämnar Serdar Tasci oväntat VfB Stuttgart för spel i Ryssland och Spartak Moskva. Jag hade aldrig kunnat förutse lagkaptenens transfer och i mina ögon är det ett tungt tapp för Stuttgart som redan har haft en tuff start på säsongen. Anledningen till att mittbacken inte hamnar i en annan tysk klubb är för att Tasci själv inte velat representera en annan Bundesligaklubb än Stuttgart, istället ville han söka en ny utmaning utomlands. Ersättaren sägs bli en brasiliansk försvarare vid namn Vilson som just nu representerar Palmeiras.

***

Efter nio försök har vi för första gången i historien en tysk Supercupvinnare – men det satt långt inne. Två gånger fick Bayern München ta sig tillbaka ur underläge mot Chelsea. Först satte Torres 1-0 för Chelsea tidigt i den första halvleken då Bayern blev utkontrade. Svaret kom i inledningen på den andra halvleken då Franck Ribéry smällde till med en kanon till kvitteringsmålet, 1-1. Efter målet sprang en överlycklig Ribéry ut till Guardiola och sa: “Det här målet är för dig mot Mourinho.” Trots att Ramires blev utvisad kunde Bayern inte utnyttja sitt övertag och när matchen gick in på förlängning gick Chelsea återigen upp i ledning och det genom Eden Hazard efter att Bayerns försvar agerat passivt. Kvitteringen dök upp och det med tio sekunder kvar av matchen då Javi Martinez fick öppet läge efter flipperspel i straffområdet. I straffläggningen satte Bayern alla sina fem straffar, Neuer räddade den sista straffen från Lukaku och titeln var bärgad för tyskarna.

När Bastian Schweinsteiger var skadad, Javi Martinez och Jan Kirchhoff för otränade, så fick Philipp Lahm inleda matchen på mittfältet. Spelaren som Pep Guardiola på den efterföljande konferensen sa är “den smartaste spelaren jag har coachat”, hade dock ingen bra dag på mittfältet. Missförstå mig inte, Lahm gjorde inga större fel men självklart hör han hemma på högerbacksplatsen där han är den bäste i världen. När Javi Martinez i den andra halvleken kom in tog över rollen som “sexa” och Kroos hamnade högre upp i banan, så fick Lahm gå ner på sin vanliga position vilket också ledde till att Arjen Robben kom in i matchen på ett helt annat sätt än tidigare då Rafinha spelade på högerbacksplatsen.

Enligt UEFA:s statistik hade Bayern 64% av bollinnehavet och hela 37 avslut (Chelsea hade 14). Av dessa 37 avslut var 19 på mål. Guardiola har gjort Bayern till ett bollinnehavslag, likt det han hade i Barcelona, men fortfarande saknar jag den där sista procenten i anfallsspelet som gör att Bayern är konstant farliga med sitt bollinnehav. Chelsea täppte till luckorna och gjorde det extremt svårt för att Bayern hade hitta rätt i den sista fasen av anfallsspelet.

I slutändan var det en viktig seger för Bayern och för Guardiola. Spanjoren tillägnade Jupp Heynckes och fansen titeln, sportchefen Matthias Sammer sa att utan Heycnkes så hade man aldrig kommit dit man är och jag kan inte annat än hålla med. Under de första 45 minuterna tror jag att många saknade Heynckes och hans fotboll, för Bayern såg uddlösa och förvirrade ut.

Matchen ökade också på Supercupens rykte, för maken till final det mynnade ut till att bli. Hög intensitet mellan två lag som verkligen ville vinna titeln. Det gick så långt att den tyske kommentatorn kallade David Luiz, efter att han armbågat Mandzukic (?) i en duell, för “en påse skit”. Komiskt på många sätt och vis.

***

Lewis Holtby sägs ha fått möjligheten att bli utlånad och det till Bundesliga av sin klubb Tottenham. Det måste kännas bittert för Holtby som lämnade Schalke i vintras för ett äventyr på de brittiska öarna som har varit allt annat än lyckat. Frågan är vilken klubb som kan tänka sig att låna in den offensive mittfältaren. Jag menar, Schalke ser ju redan fulltaliga ut på den fronten så det får nog bli ett annat lag om han ska återvända till Bundesliga. Blir det en comeback i Mainz kanske?

Publicerad 2013-08-31 kl 09:56

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons