Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tränaren är den givne syndabocken

Adam Nilssons Tysklandsblogg

0-5 hemma mot Hamburg blev för mycket Nürnbergs ledning. Den katastrofala starten behövde konkretiseras genom att ge den en syndabock. Michael Wiesinger fick på måndagen beskedet att han får lämna kontraktet i förtid efter mindre än ett år som huvudansvarig tränare i klubben. Ett tufft besked för en tränare som bara för någon vecka sedan hade ”fullt förtroende” från samma ledning som sparkade honom.

Att tålamod är en bristvara inom fotbollen är ingen nyhet. Vi ser dag efter dag hur klubbar gör allt för att nå framgångar, undvika motgångar och motsvara supportrarnas höga förväntningar. Det som är mest intressant är hur enkelt en tränare väljs ut till syndabock och Felix Magath satte i en intervju orden på hur det är.

”Ta Hamburg för exempel. I maj uttalade klubben sitt fulla förtroende för Thorsten Fink. Båda parterna kände vid denna tidpunkt varenda sen ett år. Man borde alltså veta, var man har varandra. Bara fem omgångar senare var tränaren plötsligt inte tillräckligt bra längre och måste lämna. Som tränare framstår det alltid så, som om du är den ende, som har gjort fel.”

Annons

Magath har inte fel.

Det är enkelt att byta ut tränaren. Precis som de flesta brukar säga: ”det är enklare att byta ut en tränare, än elva spelare”. Det är visserligen sant, men ibland kanske det är just spelarna som behöver bytas inte. Inte kunde Wiesinger göra särskilt mycket åt Per Nilssons indianare, eller Pogatetz passiva försvarsspel.

Wiesinger har fått lämna, kanske är det rätt beslut, kanske är det fel – det får framtiden utvisa. Nürnberg vill ha en in stark profil nu, en rutinerad tränare och man utgår ifrån en person som påminner om klubbens tidigare tränare Dieter Hecking. Thomas Schaaf nämns, Bruno Labbadia likaså och självklart finns Felix Magath med där på ett hörn – bara så att medierna har något extra att skriva om.

Schaaf skulle vara intressant att se i Nürnberg. Labbadia skulle inte passa in. Och Magath är ju Magath.

Annons

*

I veckans Halbzeit, Bundesligapodcasten jag har med Andreas Holm på SvenskaFans, kommer vi att prata om Nürnberg med supportern Viktor Leek som bor nere i Nürnberg! Programmet är ute på onsdag. Missa inte det!

*

Den tyska landslagstruppen bjöd inte på några större överraskningar. Stefan Kießling var inte med, trots att Mario Gomez och Miroslav Klose båda lämnat återbud på grund av skador. Inte heller dök Roman Weidenfeller upp i truppen. Det blev samma gamla vanliga visa och ingen kan väl förvånas över det. Jag förväntar mig att vi kommer att få se Tyskland prova på en falsk nia, möjligen sätter man Thomas Müller som spjutspets med tanke på att Guardiola har testat det i Bayern München.

*

Marcel Schmelzer, Illkay Gündogan, Nuri Sahin, Sven Bender, Lukasz Piszczek, Marco Reus och Jonas Hofmann har alla en sak gemensam: de är skadade. Dortmunds skadelista blir bara längre och längre. Det är inte heller några dussinlirare som är borta utan flertalet givna spelare i startelvan. Gündogan ryktas dessutom inte vara tillbaka förrän i vår. Tungt, mycket tungt.

Annons

*

Kicker har påbörjat en ny serie om framgångsrika tränare i Tyskland och först ut var Ottmar Hitzfeld som fick prata om sina framgångsrika perioder i Österrike och Tyskland.  En mycket intressant intervju på många sätt men det jag tar med mig i första hand är svaret på frågan ”vilken stjärna var svårast att träna?”: ”Matthias Sammer. Han hade alltid något att kritisera.”

Publicerad 2013-10-08 11:22

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto