Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Debatt om målkameror i Bundesliga

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Stefan Kießlings ”fantommål” (”phantomtor” låter mycket mäktigare) har fortsatt vara den stora snackisen under helgen. Ska matchen spelas om? Vad tycker förbundet? Vad tycker FIFA? Diskussionerna går heta men chansen att man spelas om tycks vara minimal att döma av vad som har skrivits. FIFA, som har det sista ordet (?), vill inte se något omspel så därför lär det inte heller bli något. Bayer Leverkusen lär tillskrivas segern med 2-1 på bortaplan mot Hoffenheim, men frågan är hur man går vidare efter detta.

Den högt ansedde domaren Felix Brych har stått i fokus och fått mycket kritik för insats i matchen. Kicker gav honom en sexa i betyg (det vill säga brutalt dåligt) och många har ifrågasatt att han inte såg att bollen gick utanför stolpen med tanke på att han hade en ypperlig utgångsposition för att göra detta.

Även Hoffenheim har kritiserats för att man inte sett till att det funnits hela nät och självklart har även de assisterande domarna kritiserats för att man inte upptäckt detta när man sökt igenom nätmaskorna inför båda halvlekarna.

Diskussionerna om att förbundet borde införa målkameror har även tagits upp och här finns det delade åsikter inom den tyska fotbollen. De flesta klubbledarna vill se ett elektroniskt system, Bayerns Matthias Sammer och Frankfurts Heribert Bruchhagen tvekar dock på detta. Förbundets Andreas Rettig säger att han inte tror att något sådant system kommer att införas så länge det inte är 100% säkert (just nu tycks det finnas en felmarginal på tre centimeter med ”hawk-eye”). Intressant nog är det systemet som ska användas i VM i Brasilien tyskt, så man skulle ju kunna förvänta sig att det ligger nära till hans för Bundesliga att använda sig av det.

Annons

Jag personligen är emot allt som har med målkameror att göra. Risken är att man med målkameror öppnar pandoras box och att det bara är en tidsfråga innan elektroniska hjälpmedel kommer att användas till andra typer av beslut – något som vore döden för fotbollen. Inte döden, men det skulle förstöra min bild av fotbollen. Därför vill jag helst undvika teknologin tills vidare.

Samtidigt förstår jag självklart den sida som vill hjälpmedel på planen. Domarna skulle helt klart gynnas av detta och man skulle undvika att sådana här diskussioner skulle dyka upp. Så jag förstår den sidan också, men det är något med min magkänsla som säger att fotbollen skulle förändras alldeles för mycket för att jag skulle gilla det.

Alla är vi olika. Jag har hört bra åsikter från båda lägrena men tills vidare står jag på den konservativa sidan och säger nej tack till teknologiska hjälpmedel.

Annons

För övrigt har Bild gått igenom händelsen och skissat upp någon sorts 3D-bild av det hela. Tidningen menar på att så väl målskytten Kießling som domaren Brych borde ha sett att bollen varit utanför stolpen. Jag har själv inte kollat extremt noggrant på bilderna men om det stämmer att båda borde ha haft god möjlighet att göra det så känns det tragiskt att det blivit som det har blivit. Kießling gjorde väl i sak inget fel men om han hade gjort som Miro Klose, erkänt att domaren gjort ett misstag och dömt fel, så hade han blivit en hyllad hjälte i hela Tyskland. Samtidigt kanske det var så att han faktiskt inte såg vad som hände, men hans reaktion tyder väl ändå på att han hade viss koll på läget.

Inte vet jag. Man ska kanske inte spekulera allt för mycket. Att döma av era kommentarer (och andras) så tycks det inte finns någon given enighet. En omröstning i Kicker gjorde dock gällande att 80% av läsarna vill se införande av målkameror.

Annons

I och med att jag jobbade hela helgen hann jag tyvärr inte se någon match i sin helhet. Därför tänker jag inte göra några större utläggningar om matcherna. Ändå uppseendeväckande att Hamburg tar sig tillbaka från underläge tre gånger. Under Finks ledning hade det gått och väl kunnat rinna iväg, under van Marwijks ledning tycks moralen gå mot en topp.

I morgon har vi Champions League-match och Arsenal-Dortmund är kanske höstens hittills mest intressanta möte med ett tyskt klubblag inblandat. Två lag med tyska stommar som ställs mot varandra och Dortmund skulle verkligen behöva en poäng med sig från London. Det blir en oerhört spännande match på Emirates och förhoppningsvis kan Klopps mannar få med sig en välbehövlig poäng.

Jag vet inte hur jag ska värdera Schalkes chanser mot Chelsea över huvud taget. Schalke tycks vara på gång, men Chelsea känns starkare. I Gelsenkirchen har dock Schalke ett enormt publikstöd så man kanske kan hoppas på en knall. En vinst skulle betyda att tyskarna har ett fantastiskt utgångsläge inför de tre återstående Champions League-matcherna så vi håller tummarna för det.

Annons
Publicerad 2013-10-21 17:15

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto