Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Här är ditt nya hem, Hamad!

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Då är det officiellt att Jiloan Hamad är klar för Hoffenheim. Här får ni en genomgång av det som väntar Hamad i hans nya hemmiljö.

…staden: Hoffenheim är en stadsdel belägen i staden Sinsheim. Sinsheim ligger i den sydtyska delstaten Baden-Württemberg där Stuttgart är den största staden. I Sinsheim bor det cirka 35 000 invånare och dess största attraktion är, utöver fotbollslaget Hoffenheim, ett bil- och teknikmuseum.

…klubben: TSG 1899 Hoffenheim är en sammanslagning av de före detta klubbarna TV Hoffenheim (grundad 1899) och FV Hoffenheim (grundad 1920). Klubben höll sig fram till början av millenniumskiftet i de lägre tyska divisionerna. Stöttat av miljadären Dietmar Hopp gjorde klubben en rejäl satsning under 2000-talet. Med Ralf Rangnick som tränare tog sig Hoffenheim upp från den tyska tredjedivisonen till 2. Bundesliga säsongen 2006/2007 och redan året därpå (2007/2008) tog klubben steget upp till Bundesliga där man har hållit till sedan dess. I brist på framtidsvision lämnade Ralf Rangnick klubben i januari 2011 och sedan dess har klubben haft fem olika tränare.

Annons

…tränare: Markus Gisdol gick in som huvudtränare i våras då Marco Kurz fått sparken efter endast fyra månader vid rodret. När Gisdol tog över kämpade klubben om att undvika nedflyttning vilket man överlevde genom att bland annat vinna mot Borussia Dortmund på bortaplan i den sista omgången med 2-1. Gisdol har förespråkat en offensiv fotboll med utgångspunkt i en 4-2-3-1-formation sedan han tog över och har satsat på unga talanger, helst från de egna leden.

…laget: Inför säsongen valde klubben att göra sig av med flertalet stjärnor. Bland annat den tidigare landslagsmålvakten Tim Wiese hamnade i frysboxen, där han fortfarande sitter kvar, då tränaren Gisdol inte såg någon plats för honom i laget. Detta bidrog till en viss turbulens kring klubben som bland annat blev svartlistad av det tyska spelarförbundet. Spelarförbundet rekommenderade att inte skriva på för klubben på grund av sitt tillvägagångssätt med spelarna.

Annons

…årets säsong: Hoffenheim har inlett årets säsong bättre än väntat. Laget har gjort hela 25 mål vilket man tillsammans med Dortmund är bäst i Bundesliga med. Laget har samtidigt släppt in flest antal mål (23 stycken) i Bundesliga och placerar sig just nu på nionde plats i tabellen (tre poäng från Champions League-plats). Laget har blandat och givit vilket målskillnaden visar på. Förväntningar är att laget kommer att ligga på den undre av halvan när säsongen är färdigspelad.

…arenan: Wirsol Rhein-Neckar-Arena är Hoffenheims hemmaplan och har plats för 30 150 åskådare (varav 9150 av dessa är ståplatser). Arenan färdigställdes 2009 och är därmed väldigt modern. Arenan var bland annat en av spelplatserna i världsmästerskapet i damfotboll 2011. Bland annat spelade våra svenska damer där i matchen om tredjepris som Sverige vann med 2-1 mot Frankrike.

Annons

…publiken: Denna säsong har Hoffenheim hittills haft ett snitt på 26 729 åskådare per match vilket betyder att stadion har varit till 88,7% fullsatt. Hoffenheim är inte vida känt för sitt publikstöd i Tyskland och det syns bland annat i dessa siffror.

…tidigare svenskar: I Hoffenheim har Nürnbergs Per Nilsson tidigare spelare. Mittbackens första klubb i Tyskland var Hoffenheim och han var med om den resa klubben tog från 2. Bundesliga till Bundesliga under Ralf Rangnick. I Nilsson kan Hamad få tips om sin nya omgivning.

…Hamads chanser: I Hoffenheim finns det gott om mittfältare. Bland annat har Roberto Firmino varit en de starkast lysande spelarna i årets Bundesliga. Utöver det finns även ikonen Sejad Salihovic på mittfältet. Möjligheterna på sikt är dock goda för Hamad att ta en plats i laget, även om han kommer att behöva tid på sig att växa in i rollen, men konkurrensen är långt ifrån för tuff.

Annons

…kritik: Hoffenheim har sedan satsningen i mitten av 2000-talet fått rejält med kritik från andra klubbar. Många har menat på att Hoffenheim har köpt framgång, något som talar emot den tyska mentaliteten, och att laget inte hör hemma i Bundesliga. Klubben är en av de största slagpåsarna och många önskade att laget skulle åka ut förra säsongen när de var nära att göra detta.

Jag önskar Jiloan Hamad ett lycka till i sin nya klubb och i Bundesliga! Välkommen!

Publicerad 2013-10-30 12:36

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto