Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Bayern kryssar mot titeln, men döm inte ut Bundesliga

Toppmötet mellan Borussia Dortmund och Bayern München slutade med ett resultat som inte riktigt speglade matchbilden. Bayern vann med 3-0, men faktum är att Dortmund hade alla möjligheter att ta matchen med sig hem. Hade spelare som Marco Reus och Henrikh Mkhitaryan haft en turligare dag på jobbet så hade båda kunnat bli målskyttar och satt Bayern i rejält trångmål.

Nu blev det inte så utan Manuel Neuer stod i vägen ett antal gånger och visade för första gången upp sina kvaliteter mot Dortmund, för tidigare har Neuer svajat i dessa matcher. Men i går parerade han vassa avslut från Reus och Mkhitaryan, höll nollan och fick de stora hyllningarna efter matchen.

På andra sidan hade Roman Weidenfeller en tyngre match. Nu kan inte Weidenfeller tillskrivas något av målen, men det var helt klart tungt för den nyblivne landslagsmannen att få släppa in tre bollar medan konkurrenten på andra sidan planen briljerade.

Ett Dortmund med en backlinje som bland annat innehöll Manuel Friedrich, en man som inte spelat a-lagsfotboll sedan i våras och som först för någon vecka sedan började träna ihop med Dortmunds lag, stod inte för sin bästa insats i karriären. Men hur mycket kunde man begära på förhand?

Dortmund saknade alldeles för många nyckelspelare för att egentligen kunna konkurrera med Bayern, men trots alla skador var Dortmund på ögonhöjd med motståndet. Det visar på den styrka som finns i det laget och jag ser redan nu fram emot vårens retur med två lag utan skador på nyckelspelarna.

Men, glömmer du inte att Bayern saknade Ribéry och Schweinsteiger? Det går inte ens att jämföra med vilka Dortmund saknade. Dessutom har Bayern en helt annan bredd i sin trupp och är kanske det enda laget i världen som hade kunnat förlora lika många nyckelspelare som Dortmund utan att det hade märkts.

3-0 i all ära men resultatet speglade inte matchen. Dortmund kommer att ta sig tillbaka och nu är deras nästa mål matchen mot Napoli i Champions League som är extremt viktig eftersom att den avgör om Dortmund fortfarande har chansen på slutspel i den prestigefyllda turneringen.

Domedagsprofeterna har gått vilda på Twitter med kommentarer som alla säger ”nu är Bundesliga över”. Jaha? Vad hade man trott innan? Bayern München ska vinna Bundesliga i år, något annat vore en enorm skräll. Bayern har överlägset störst ekonomiska muskler i Tyskland, har värvat in den kanske bäste tränaren i världen och har förstärkt sitt redan fantastiska lag med ytterligare spets.

Dessutom är det långt i från så illa som människor vill få det till. Efter 13 omgångar hade Bayern nio poäng ner till Dortmund som tvåa förra säsongen. I år har Bayern sju poäng ner till Dortmund som är trea efter 13 omgångar och endast fyra poäng ner till Bayer Leverkusen som ligger tvåa.

Om man sedan vill diskutera huruvida Bundesliga är en ”avgjord” liga på förhand så kan man också se till antalet vinnare i de olika toppligorna sedan millenniumskiftet. I La Liga hittar vi fyra olika vinnare (Real Madrid, FC Barcelona, Valencia CF och RC Deportivo La Coruña), i Premier League har vi också fyra olika (Manchester United, Arsenal, Chelsea och Manchester City), i Serie A har vi fyra stycken (Roma, Inter, Milan och Juventus) och i Frankrike har vi hela åtta stycken (Monaco, Nantes, Lyon, Bordeaux, Marseille, Lille, Montpellier och Paris Saint-Germain).

I Bundesliga har vi fem stycken (Bayern München, Borussia Dortmund, Werder Bremen, VfB Stuttgart och VfL Wolfsburg). Så jag vet inte hur ojämn Bundesliga är jämfört med andra europeiska toppligor.

Årets Bundesliga må vara ”avgjord” efter gårdagens match. Men jag skulle inte döma ut ligan ännu, som så många har fått för sig att göra. Det finns så mycket annat i Bundesliga (bratwurst, öl, bra publiksiffror med mera) som gör att man vill följa den på nära håll.

På återseende!

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2013-11-24 kl 10:51

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons