Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hoeneß och hans förklaring

Adam Nilssons Tysklandsblogg

I går kom domen: tre och ett halvt fängelse för Uli Hoeneß. Idag kom beskedet: Hoeneß avgår som president och styrelsemedlem i Bayern München. Det är en historisk dag i tysk fotboll. Det är också en sorgens dag.

Femtio miljoner euro beräknas Hoeneß vara skyldig staten i skattepengar när alla summor slås ihop. Det sågs som en omöjlighet att Hoeneß skulle kunna gå fri från domstolen men han lyckades åtminstone få ner det straff som åklagaren yrkade på först vilket var sex och ett halvt år.

Möjligheten till en överklagan fanns där och det gjordes klart att Hoeneß och hans advokater skulle utnyttja den möjligheten. I dag står det klart att fallet inte kommer att bli så, utan att Hoeneß står sitt kast och tar det straff som han i går tilldelades.

Här är Hoeneß egna förklaring översatt från tyska:

”Efter samtal med min familj har jag beslutat mig för att acceptera den dom som föll mot mig.

Annons

Jag har bett mina advokater att inte överklaga den domen. Det motsäger min tro på anständighet, förhållning och personligt ansvar. Att inte betala skatt vara det största misstaget i mitt liv. Jag tar konsekvenserna för detta.

Utöver det slutar jag med omedelbar verkan som president i FC Bayern München och som styrelseledamot. Jag vill med det undvika skador på föreningen. FC Bayern München är mitt levnadsverk och det kommer det alltid att vara.

Jag kommer att på andra sätt hålla mig i kontakt med denna fantastiska klubb och dess människor så länge jag lever. Min personliga vänner och FC Bayern Münchens anhängare tackar jag från hjärtat för ert stöd.”

Hoeneß lämnar alltså sitt levnadsverk som han har byggt upp under flera årtionden. Det är hans levnadsverk som har gjort det möjligt för den tyska fotbollen att ha en sådan framskjuten roll i dagens fotbollsvärld. Det är hans levnadsverk som har gjort det möjligt för tyska klubbar att nå framgångar genom åren. Det är hans levnadsverk som i mångt och mycket definierar den fotboll som vi idag känner som den tyska.

Annons

Även om rättvisan är skipad och att Hoeneß får stå sitt kast för det brott han har begått, så är det en bitter förlust för den tyska fotbollen att han försvinner från den – det råder det inga tvivel om.

För Bayern München finns det ingen som kan ersätta den fadersgestalt som Hoeneß har varit och klubben måste nu ersätta en man som är oersättbar.

Jag är ledsen, inget annat än ledsen, en dag som denna.

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-03-14 11:12

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto