Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tysk vinst är inget måste!

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Premiärdagen för favoriterna Tyskland är här. Motståndaren heter Portugal, det hade kunnat varit lättare. Men en vinst är inte ett måste.

Att Tyskland ofta, om inte alltid, innehar favoritskapet i stora mästerskap är ingen nyhet. Tyskland är mästare på kvalspel. Det är vanligt att tyskarna springer igenom VM- och EM-kvalen utan förluster, med extremt många mål gjorda och ett antal hållna nollor. Påföljden blir givetvis att förväntningarna stiger högt, ibland alldeles för högt och helt utom proportioner.

Situationen är inte riktigt densamma i år. Även om Tyskland fortfarande räknas som favoriter, så är det inte alls som den toppfavorit som vid tidigare mästerskap. Den största anledningen är att många förväntar sig att de sydamerikanska lagen kommer att kunna utnyttja klimatet på sin egna kontinent. Det är svårt att opponera sig mot detta.

Annons

Om vi ser tillbaka på VM-historien så är det endast fyra gånger som vinnaren har förlorat en matcher under slutspelet. 1978 förlorade Argentina mot Italien (0-1) i gruppspelet, för att sedan vinna mot Holland på övertid i finalen. 2010 förlorade Spanien premiärmatchen mot Schweiz (0-1), men vann sedan finalen mot Holland, även den gången på övertid. 1954 förlorade Västtyskland mot Ungern i gruppspelet (3-8), för att besegra samma Ungern i finalen. 1974 förlorade Västtyskland mot Östtyskland (0-1) i gruppspelet, för att sedan vinna i finalen mot Holland.

Tyskland har alltså i två av sina tre VM-turneringar där man har bärgat guldet förlorat i gruppspelet.

Nu är historia just historia, men det visar på att Tyskland inte ska vara som bäst när det gäller. Senast i EM 2012, då Tyskland var storfavoriter och hamnade i ”dödens grupp”, gick tyskarna igenom gruppspelet med tre raka segrar. Tyskland gick från klarhet till klarhet men sedan tog det tvärstopp mot Italien i semifinalen.

Annons

Inför årets VM har det inte gått lika smärtfritt i förberedelserna som inför EM 2012. Den givne Marco Reus försvann på grund av skada, Mesut Özils dalande form har sett honom rejält ifrågasatt, mittfältsankarna Bastian Schweinsteiger och Sami Khedira har båda en skadefylld säsong bakom sig och en given backlinje har det inte funnits i Löws trupp.

Därför ska man inte bli orolig om det är så att Tyskland inte spelar ut Portugal, inte visar upp mästartakter. För Tyskland är fortfarande i en fas där Löw letar efter balansen i startelvan. Den elva som startar idag behöver absolut inte vara den som Löw kommer att förlita sig på längre fram i turneringen.

Det finns fortfarande finjusteringar att göra.

Det är Löw medveten om. Det är laget medvetna om. Är det tyska folket medvetet om det? Tveksamt. Tyskarna förväntar sig i vanlig ordning att Tyskland förhållandevis smärtfritt tar sig vidare till slutspelet. Pressen kommer att öka om det inte blir seger idag. Kritiska frågor kommer att ställas kring Löws coachande.

Annons

Det behöver inte vara en nackdel.

Är det något tyskarna är bra på så är det att lyfta sig när det pressen är som störst. Tyskland behöver pressen. För är det något som spelarna inte behöver så är det en enkel resa fram till slutspelet. För även om många av tyskarna är rutinerade så har det många gånger visat sig att de fått övertro på sin egen förmåga. Det visade sig inte minst i EM 2012 där ingen tysk hade trott att de skulle kunna bli utspelade av Italien i semifinalen, utan att det endast var en språngbräda till den givna finalen.

Alla matcher i viktiga i ett VM. Premiären kanske viktigare än någon annan. Men skulle Tyskland endast få ett oavgjort, eller till och med förlora, så skulle jag inte ringa någon varningsklocka. Snarare skulle jag se det som ytterligare tändvätska som kan hålla elden brinnande hela vägen till finalen, möjligen hela vägen till guldet. Historien har bevisat att tyskarna klarat av en förlust i gruppspelet, denna gång skulle kunna följa i samma fotspår.

Annons
Publicerad 2014-06-16 14:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto