Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Tyskarna har mer att ge

1982 vann Tyskland mot Spanien med 2-1. Ett resultat som senare resulterade i att hemmanationen åkte ur VM. I nästa VM, 1986 i Mexiko, var det återigen Tysklands tur att segla värdnationens öde efter seger i straffläggning i kvartsfinalen. Den tredje och senaste gången som Tyskland lyckades med konststycket att slå ut värdnationen för VM var 2002 då tyskarna vann mot Sydkorea i semifinalen med 1-0. Imorgon hoppas Tyskland på att kunna återupprepa samma historia.

Schweinsteigers oro – Scolari

Inför matchen har mycket handlat om Neymar. Men Tyskland är övertygade om att Brasilien blir en svår motståndare, om inte ännu svårare utan Neymar. Hemmanationen har publikens stöd och publiken har utan tvivel fört fram sitt lag i stunder då det sett mörkt ut. Bastian Schweinsteiger, som bröt sin mediaskugga häromdagen, är inte först och främst orolig för de brasilianska spelarna – utan för tränaren Scolari. Schweinsteiger påpekade att Scolari är en slug tränare med mycket erfarenhet som kan hantera dessa situationer på bästa sätt, något som Tyskland måste akta sig för. Scolaris taktiska drag kan bli avgörande för utgången menade Schweinsteiger på.

Hummels har klivit fram som ledare

När Mats Hummels i EM 2012 presenterade sig som den nye ”kaisern” i Tyskland var det många som trodde på att hans karriär skulle gå spikrakt uppåt, vilket den till stor del har gjort men i landslaget har det varit kyligare. Kritiken från Dortmundhåll (”det är svårare att nå landslaget som Dortmundspelare än Bayernspelare”) och inte minst Hummels själv (”Hos det tyska fotbollsförbundet gillas inte kritik”) har stundtals varit hård mot ledningen och Jogi Löw. Men på senare tid tycks relationen ha blivit bättre och Hummels menade själv på att han kanske såg sig själv högre upp i landslagets hierarki än han faktiskt var. Under detta VM har han dock klivit fram som Tysklands absoluta nyckelspelare. En försvarare som inte bara leder defensiven utan som även är ett vapen i offensiven. Utan Hummels syntes det tydligt hur viktig han är för landslaget, förhoppningen hos många är att han fortsatt imponerar och det kommer att behövas mot Brasilien för att Tyskland ska kunna rubba på hemmanationen.

Ska Özil kliva fram?

Mot Frankrike visade sig många positiva tecken för Tyskland. Men en spelare som efter matchen fick fortsatt kritik var Mesut Özil. Arsenalspelaren har inte alls presterat på denna nivå som många hoppats och många kritiker har velat se André Schürrle från start istället. Inget tyder på att Schürrle kommer att inleda från start mot Brasilien, Löw värdesätter honom högt som inhoppare, utan Özil lär få fortsatt förtroende. Om Tyskland ska vinna mot Brasilien krävs det att Özil får igång sitt spel och framför allt kliver fram som den kreativa spelare han är. Hans assister har saknats och få andra spelare besitter faktiskt den förmåga som Özil har när det kommer till att hitta fram till sina medspelare med i princip omöjliga passar. Frågan är om han har den mentala styrkan att kliva fram i semifinalen.

Nolla senast – defensiven fortfarande ett frågetecken

Hummels i all ära – men defensiven har inte imponerat. Utan Neuers storspel i målet så hade Tyskland släppt in fler mål. Mot Brasilien ställs tyskarna mot en fantastisk offensiv, även i frånvaron av Neymar, och Tyskland kommer att behöva göra en felfri defensiv insats för att inte se finalplatsen försvinna. Mot Frankrike täppte tyskarna till centralt på ett lysande sätt, istället blev det den långa bollen bakom backlinjen som blottade Tysklands akilleshäl. Tyskland får inte se sig för överrumplade av den bollen imorgon för då kommer Hulk att ha lekstuga.

Negativ balans mot Brasilien

Det är få landslag som Tyskland har förlorat så ofta mot som Brasilien. På 21 matcher har tyskarna tolv förluster, fem oavgjorda och endast fyra segrar. Den match som många kanske främst kommer ihåg på senare tid är finalen 2002 då Brasilien besegrade Tyskland med 2-0. Tyskland måste vända på den negativa balansen och segra, något som är lättare sagt än gjort.

Mer att ta av

Mycket kan jag säga kring det tyska landslaget men trots att tyskarna nu har nått semifinal så finns det fortfarande mycket mer att ta av. Vägen till semifinal har varit långt ifrån perfekt och Löw har ännu inte hittat den rätta formeln, något som jag ser som positivt. Tyskland har fortfarande mer att bevisa, vilket även Brasilien har, men förhoppningsvis drar tyskarna det längsta strået imorgon.

——

Jag kommer för övrigt att medverka på ”VM-häng med Hussfelt” så klicka gärna in och följ mig och övriga där när vi diskuterar semfinalen!

——

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-07-07 kl 21:17

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons