Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

2. Bundesliga är igång!

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Igår tjuvstartade 2. Bundesliga med en riktigt, riktigt intressant match. Toppkandidaterna Fortuna Düsseldorf och Eintracht Braunschweig ställdes mot varandra på Esprit-Arena i Düsseldorf inför 41 667 åskådare. Trots att Düsseldorf var uppe i ledning två gånger så kunde de inte ta med sig tre poäng, Braunschweig kom nämligen tillbaka båda gångerna och matchen slutade oavgjort, 2-2.

Braunschweig, som flyttades ned från Bundesliga inför denna säsong, var över 90 minuter det starkare laget och blev berövade på åtminstone en straff som domaren Aytekin inte dömde. Braunschweigs kombinationsspel i offensiven var något som Düsseldorf hade svårt att försvara sig mot, men Braunschweig hade förtvivlat svårt att komma till bra avslutslägen.

2-2 är ett resultat som båda lagen var nöjda med efter slutsignalen gått och känslan var att mycket handlade om att endast överleva premiären. Det finns mycket att jobba för hos båda lagen om de vill slåss om Bundesligaplatserna i slutet av säsongen men båda klubbarna har goda möjligheter att vara där.

Annons

Övriga kandidater till uppflyttning

2. Bundesliga har inte varit så intressant på flera år som den är nu. Det är svårt att sia om vilka favoriter det finns då det är väldigt många lag som har en god chans att ta sig upp. Förra årets ligatrea Greuter Fürth och ligafyran FC Kaiserslautern kommer troligtvis att vara med uppe i toppen i år igen. Även 1860 München (7:a, 2013/2014) och FC St. Pauli (8:a, 2013/2014) kommer att kunna blanda sig in i striden om uppflyttning. De två nedflyttade lagen, Braunschweig och Nürnberg, måste självklart nämnas som kandidater och även uppflyttade RB Leipzig kommer att ha goda möjligheter. 2. Bundesliga är oviss och mycket tyder på att det kan bli en kamp in i det sista mellan flertalet lag.

RB Leipzig har satsat

Precis som tidigare så fortsätter Red Bull-koncernen att pumpa in pengar i klubben Leipzig.  Enligt Transfermarkt har klubben lagt elva miljoner euro på nyförvärv (vissa av dessa dock direkt utlånade till RB Salzburg), något som ytterst få, om några, klubbar i 2. Bundesliga tidigare har kunnat göra. Bland nyförvärven finns bland annat Sami Khediras lillebror, Rani, som lämnade VfB Stuttgart trots att han fått chansen i a-laget. Även om Leipzig lägger stora pengar på nyförvärv så läggs det ännu mer pengar på ungdoms- och talangutveckling, något som man måste ha i åtanke när man pratar om detta projekt. RB Leipzig har hjälpt staden med sina pengar och Leipzig har återigen satts på fotbollskartan.

Annons

Vilka slåss om att undvika nedflyttning?

Klart är att de två nykomlingarna Heidenheim och Darmstadt kommer att få det svårt och går en tuff säsong till mötes. FSV Frankfurt och Erzgebirge Aue har båda tappat många viktiga spelare och kan få det svårt. Dessutom ser Aalen och Sandhausen inte starkare ut än förra säsongen vilket gör att de också ser ut att bli indragna i bottenstriden. Alternativen är, precis som i toppen, många även när det gäller nedflyttningsstriden.

Spelarna att hålla ett öga på

Som alltid finns det finns vissa spelare som har goda möjligheter att slå igenom och sätta sin prägel på säsongen i årets 2. Bundesliga. Mittbacken Niklas Stark, som jag nämnde i gårdagens blogginlägg om U19-EM, är en av spelarna som man bör hålla ett öga på. Stark är en mycket intressant talang som redan förra året gjorde sig ett namn i Bundesliga. RB Leipzigs nyförvärv Terrence Boyd, som tyvärr skadat sig under försäsongen, kommer även han att bli högintressant att se när han återvänder till startelvan. En anfallare som gjort det bra hos Rapid Wien i Österrike tidigare. St. Paulis tekniske mittfältare Marc Rzatkowski är också en spelare som alltid förgyller en match och som har unika egenskaper som få andra i 2. Bundesliga besitter.

Annons

Tjänar klubbarna pengar i 2. Bundesliga?

Som det ser ut just nu är det svårt att göra några större pengar i 2. Bundesliga. Sett till tv-pengar så är fördelningen rätt ojämn. 80% av alla pengar går till Bundesliga, 20% till 2. Bundesliga. Det lag som kommer sist i Bundesliga får i runda slängar €19 miljoner samtidigt som tabellettan i 2. Bundesliga får drygt €9 miljoner. Genomsnittssumman i 2. Bundesliga ligger på €6 miljoner, därmed får större klubbar det svårt att gå plus-minus-noll på endast tv-intäkter.

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-08-02 09:04

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto