Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Betala för polisinsatser? "Nej, tack".

Adam Nilssons Tysklandsblogg

I Tyskland dök under min semester en ytterst intressant diskussion upp gällande poliskostnader. Delstaten Bremen gick nämligen ut med beskedet att det numera kommer att kosta för polisinsatser vi större sportevenemang, det vill säga till exempel fotbollsmatcher.

DFB svarade direkt

När beskedet kom så var det tyska fotbollsförbundet (DFB) inte sena med att ge svar på tal. Landskampen mot Gibraltar i november, som skulle ha spelats på Weserstadion i Bremen, flyttades och är numera förlagd till Nürnberg. Ett beslut som rörde upp många känslor. ”Det är väldigt tråkigt för supportrarna i Bremen som med glädje hade sett våra världsmästare”, sa DFB-presidenten Wolfgang Niersbach angående beslutet. Beslutet att flytta matchen får ekonomiska konsekvenser. Fotbollsklubben Werder Bremen och Weserstadion tappar 600 000 euro i intäkter.Politikerna i Bremen tänker dock inte upphäva sitt beslut, men är villiga att föra en diskussion kring eventuella lösningar för framtiden. DFB kan endast tänka sig att återvända till Bremen och beslutet upphävs, fram till dess förläggs matcher på andra platser.

Annons

Bremen är isolerade

Det har länge varit ett uttalat avtal mellan det tyska fotbollsförbundet och alla tyska delstater att det inte ska behöva betalas några pengar för polisinsatser. En linje som nu Bremen, Tysklands minsta delstat, är först och helt ensamma om att bryta. För ingen annan delstat har tagit samma beslut som det i Bremen. De närliggande delstaterna, både geografiskt och politiskt, Hamburg och Nordrhein-Westfalen har inga planer på att debitera kostnaderna för polisinsatser till DFB – inte heller någon annan delstat ser ut att följa i samma fotspår.

Stöd för DFB:s beslut från Werder Bremen

Klubben Werder Bremen kommer dock att få betala räkningar för framtida polisinsatser i samband med sina hemmamatcher, något som klubben gärna hade undsluppit, som tidigare. Klubbchefen Klaus Filbry sa att DFB:s beslut var ”helt förståeligt” och var ytterst kritisk mot att politikerna tagit ett beslut utan att föra en diskussion med berörda parter.

Annons

Vad blir påföljderna?

Klart är att det är två parter som står långt ifrån varandra. Det tyska fotbollsförbundet har inga planer på att betala några kostnader för polisinsatser vid sina evenemang. Att Bremen nu sätter det som regel gör att DFB kommer att flytta alla sina matcher (herr-, dam- och juniorfotboll) från delstaten och spela den i andra delstater där inte kostar. Det betyder att staden Bremen och klubben Werder går miste om betydande inkomster vid dessa evenemang samt att många människor vänder sig emot de folkvalda politikerna.

Vad som också skulle kunna ske är att detta får en reaktion för övriga delstater i Tyskland som också kommer att diskutera frågan. I fattigare delstater kan det absolut vara ett alternativ att be om betalning istället för att behöva använda sig av skattepengar för att finansiera polisinsatser vid fotboll. Det finns dock inte mycket som tyder på att en sådan reaktion är särskilt trolig i dagsläget.

Annons

Vad som är att vänta är en segdragen diskussion mellan de två parterna kring framtiden och DFB kommer att hålla fast vid det faktum att Bremen är ensamma om att debitera för polisinsatser, något som gör det svårt för delstaten i diskussionen. DFB kan enkelt förlägga sina matcher på annat håll utan vidare bekymmer. När dessutom inte närliggande delstater stöttar Bremens aktion så blir det svårt att få gehör.

Men de största förlorarna är så klart fotbollssupportrarna som inte kommer att få uppleva landskamper på sin arena. Gibraltar må inte ha varit den största upplevelsen men vi vet alla hur viktigt det är att alla får se de största stjärnorna på nära håll, speciellt för barn och ungdomar. För DFB är det självklart en besvikelse att inte kunna lägga matcher i Bremen tills vidare, även om staden vid tidigare sammanhang mest stått som värd för vänskapsmatcher.

Annons
Publicerad 2014-08-03 09:31

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto