Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nilsson siar bottenstriden

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Då är det dags att dra igång med den första delen i hur jag tror att Bundesliga kommer att sluta. Till skillnad från det traditionella, raka tipset där man går igenom plats för plats så kommer jag att dela upp det i olika ”strider”. Med start bottenstrid (dagens inlägg) och med slut toppstrid. Så, här är lagen jag tror kommer att vara involverade i den absoluta bottenstriden av Bundesliga.

SC Paderborn

Det första laget är inte att ta ut svängarna särskilt mycket. SC Paderborn är nykomlingen som saknar större ekonomiska muskler och som inte heller är något klassiskt tyskt lag. Laget tog sig överraskande upp till Bundesliga med 2. Bundesligas femte lägsta budget (för den som har läst samma sak i Expressens ligabibel så kan jag berätta att jag var källan till den infon, därför använder jag den även här). André Breitenreiter är en orutinerad tränare på den här nivån och även om laget har ett antal spelare som har representerat Bundesligaklubbar tidigare så är det inget lag som har som har någon större erfarenhet. 202 Bundesligamatcher har elva av lagets spelare samlat ihop, att jämföra med den andra nykomlingen Köln vars lag har samlat ihop 787 Bundesligamatcher fördelat på 13 spelare. På nyförvärvssidan finns namn som Marvin Ducksch (Borussia Dortmund, lån), Moritz Stoppelkamp (1860 München) och Stefan Kutschke (VfL Wolfsburg) som inte inger känslan av ett lag som kommer att kunna överraska. I jämförelse med nykomlingarna från tidigare år som har varit i samma position, det vill säga Greuther Fürth och Eintracht Braunschweig, så känns Paderborn sämst rustat för Bundesligaspel av dessa lagen. Jag har svårt att tro att de kommer att klara sig kvar, men med lite tur kanske laget kan nå en kvalplats. Paderborn är garanterat ett lag för bottenstriden.

Annons

SC Freiburg

Ytterligare ett SC-lag kommer att vara involverade i bottenstriden förutspår jag och det är SC Freiburg. Efter succésäsongen 2012/2013 hade klubben en tuff säsong 2013/2014 där laget till slut lyckades slita sig ifrån det absoluta bottenskiktet och överleva med en förhållandevis god marginal (nio poäng ner till kvalplats). Freiburg har tappat två absoluta nyckelspelare i målvakten Oliver Baumann (såld till Hoffenheim) och Matthias Ginter (såld till Dortmund) inför säsongen och ersättarna är i mitt tycke inte lika starka som sina föregångare. Sebastian Mielitz (Werder Bremen) och Roman Bürki (Grasshopper) är två målvakter som absolut kommer att vara tillräckligt bra för Bundesliga, men Baumann är en målvakt som är något högre upp på stegen än dessa två herrar. Som ersättare för Ginter har klubben tagit in talangen Marc-Oliver Kempf (Eintracht Frankfurt) som har potentialen men som ännu är oprövat kort på denna nivå. Vad som talar till Freiburgs fördel är att de ofta har en väldigt realistisk inställning till var de bör hamna i tabellen. De är förberedda på en placering längre ned i tabellen och därför kommer vi inte se någon större panik utbryta om laget skulle drabbas av en sämre inledning i årets Bundesliga. Klubben har hanterat en sådan situation förut och förra säsongen gjordes det med all bravur. Freiburg kommer att hamna långt ned i tabellen, men det behöver absolut inte betyda nedflyttning.

Annons

1. FSV Mainz 05

Mainz har fått ersätta ett av Tysklands hetaste tränarnamn i Thomas Tuchel och danske Kaspar Hjulmand är mannen som ska ersätta flyktande Tuchel. En oerhört svår uppgift får det anses då Tuchel gjorde ett mycket bra jobb med det manskap han hade och som förde vidare Jürgen Klopps fina tränartradition i klubben. Dansken Hjulmand har fått en tung start på sitt äventyr i Tyskland där Mainz blev utslagna ur Europa League-kvalet mot grekiska Asteras Tripolis och under helgen blev utslagna av 3. Bundesliga-laget Chemnitzer FC på straffar. Ledningen och sportchefen Christian Heidel stöttar ännu dansken men de tonerna kan snabbt ändras om Mainz inte skulle inleda serien bra. Förra årets tabellsjua har tappat den viktige anfallaren Choupo-Moting till Schalke, yttern Nicolai Müller lämnade för Hamburger SV och försvaren Pospech har återvänt till Tjeckien – i dessa tre spelare försvinner mycket av stommen i laget och på ersättarsidan är jag inte lika imponerad. Djuricic (Benfica, lån) ska det bli mycket intressant att följa och se vad han kan tillföra på kreativa planet. I övrigt uteblir intresset för nyförvärven då de inte känns särskilt heta. Jag tror att Mainz kommer att få problem då förändringarna är många. Det tar tid att bygga ihop ett lag och även om Mainz är en klubb som arbetar i skiktet under de stora klubbarna – och de medelstora klubbarna – så tror jag inte att man nöjer sig med en plats i den lägre delen av tabellen. Jag tror att det finns risk för panik i klubben och att det kan bli en tung säsong för danske Hjulmand. Bottenstrid kan det garanterat bli.

Annons

FC Augsburg

Det här svider ska ni veta. Jag håller alltid en extra tumme för Augsburg då det är en klubb som arbetar utifrån tuffa förutsättningar. Klubben har ingen större transferbudget att tala om och är tvungna att släppa sina större namn till andra klubbar för småsummor. Att André Hahn (Borussia Mönchengladbach), Matthias Ostrzolek (Hamburger SV) och Kevin Vogt (FC Köln) lämnat klubben svider, vad som även svider är att lånen Holzhauser (Stuttgart) och Milik (Leverkusen) även de har försvunnit. På ersättarsidan hittar vi visserligen Djurdjic från Greuther Fürth (tidigare Helsingsborgs IF), Parker från Mainz och Matavz från Eindhoven – som alla är namn som kan tillföra i ett lag som Augsburg. Förra årets Augsburg överraskade och slutade åtta, tidigare så har klubben varit involverad i de nedre delarna av tabllen och jag förväntar mig att klubben återvänder till dessa trakter denna säsong. Jag har svårt att se att den skicklige tränaren Markus Weinzierl ska kunna leda detta lag till den övre halvan i årets Bundesliga. Mycket hänger på mittfältsesset Halil Altintop som var lagets hjärta och själ under förra året. En längre skada på Altintop och läget ser ytterst prekärt ut. Jag tror att det blir bottenstrid i år för Augsburg, även om laget har samlat på sig mer Bundesligaerfarenhet med åren.

Annons

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-08-18 15:27

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto