Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nilsson förutspår den nedre Bundesligahalvan

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Då är det dags för nästa del i min Bundesligatippning och idag går jag igenom lagen som kommer att hamna på den nedre halvan av tabellen, men inte kommer att vara involverade i den absoluta bottenstriden. I gårdagens blogginlägg gick jag igenom vilka lag jag tror kommer att slåss i botten av årets Bundesliga.

Werder Bremen

Den första säsongen med Robin Dutt som tränare blev inte någon succé. Dutt och hans Bremen stod för en intetsägande fotboll, med blandade resultat och utan någon stjärnglans. Vad Dutt däremot gjorde var att han fick Bremen att ta poäng med jämna mellanrum, även när spelet inte tilltalade. Det gjorde att Bremen utan några större problem kunde klara sig undan bottenstriden, men betydde inte att det blev någon jakt på högre placeringar. Inför årets säsong har klubben tappat ikonen Aaron Hunt, i övrigt ser jag inga större försvagningar i truppen från förra säsongen. Klubben har köpt loss försvaren Santiago Garcia och värvningarna av Fin Bartels och Izet Hajrovic är mycket intressanta. Båda spelarna kommer att tillföra en ny dimension i Bremens offensiva spel som ofta saknades under förra säsongen. Fortfarande ser jag dock ingen given målskytt i laget. Nils Petersen och Franco di Santo är båda duktiga anfallare som tillför spelmässigt, men ingen är en riktig målspruta. Frågan är om Davie Selke, som imponerade i U19-EM under sommaren, kan komma att få mer speltid och möjligtvis göra ett par mål. Bremen är ett lika stabilt lag som förra säsongen och Dutt har fått jobba vidare på sin idé. Tappet av Hunt svider, men det är inte omöjligt att andra kliver fram i hans frånvaro. Bremen lär hamna på en liknande plats som förra säsongen, då klubben slutade 12:a, även i år.

Annons

Eintracht Frankfurt

Stegen från Bremen till Frankfurt ter sig mer naturligt än någonsin eftersom att Bremenlegendaren Thomas Schaaf numera återfinns på Frankfurts bänk. I Schaaf har Frankfurt hittat en fullgod ersättare till Armin Veh (numera Stuttgart) på tränarsidan. Klubben får massvis med erfarenhet och rutin i Schaaf som har varit med på denna höga nivå i massvis av år. Frankfurt hade en klassiskt svår andra säsong i Bundesliga efter att klubben som nykomlingar nått spel i Europa League. Förra säsongen blev extremt tuff för Frankfurt som hade en alldeles för snålt tilltagen trupp för att kunna kampera i tre olika tävlingar (ligan, inhemska cupen och Europa League). Lägg därtill att Frankfurt ofta hade skador på absoluta nyckelspelare, något som inte underlättade säsongen. Armin Veh bestämde sig för att lämna när han insåg att många nyckelspelare skulle komma att lämna, det är där Thomas Schaaf ska ta vid. Lagkaptenen Pirmin Schwegler har gått till Hoffenheim, Sebastian Rode har lämnat för Bayern München och Sebastian Jung återfinns numera i Wolfsburg. Dessutom lyckades inte klubben behålla lånet Joselu som valde Hannover istället. Till sitt lag har Schaaf fått in två gamla bekanta i Aleksandar Ignjovski och Nelson Valdez som han både haft i Bremen tidigare. Timothy Chandler och Makoto Hasebe anländer från nedflyttade Nürnberg, Lucas Piazon kommer på lån från Chelsea och anfallaren Haris Seferovic från Real Sociedad. Schaaf har fått ett ganska bra lag till sitt förfogande, men mycket har blivit klart en bit in på transferfönstret. Därför är laget ännu inte samspelt, men det finns all potential för att Frankfurt på sikt ska nå högt. I år tror jag dock inte att det blir mer än en stabil placering mellan plats 11-14, något som jag tror att klubben nöjer sig med detta år.

Annons

1. FC Köln

De första Bundesligasegrarna genom tiderna, FC Köln, är tillbaka på högsta nivå efter en fantastisk säsong i 2. Bundesliga. Den österrikiske tränaren Peter Stöter kom in och stabiliserade upp laget med en tydlig idé om hur han ville att laget skulle spela fotboll och lyckades dessutom få in ett antal riktigt bra spelare. Det var framför allt defensiven som imponerade i Köln som endast släppte in 20 mål på 34 matcher under förra säsongen. Köln har goda förutsättningar för att åter etablera sig som ett stabilt lag i Bundesliga. Publikstödet finns där, tränaren Stöger har erfarenheten (mästertränare i Österrike) och årets trupp känns mycket intressant och tillräckligt bra för att kunna hålla laget kvar i Bundesliga. Sedan tidigare finns talanger som målvakten Timo Horn och mittfältaren Yannick Gerhardt och den skadedrabbade anfallaren Patrick Helmes som om han är skadefri håller hög Bundesligaklass. Klubben har dessutom tagit in intressanta namn som bland annat Kevin Vogt. Vogt stod för en riktigt bra säsong i Augsburg förra året och bör passa bra in i Kölns spel. Från Greuther Fürth kommer mittbacken Mergim Mavraj som gjorde det bra i 2. Bundesliga under förra säsongen och dessutom lyckades klubben knipa åt sig Kaiserslauterns Simon Zoller, en spelare som många andra klubbar var intresserade av. Allt som allt har Köln gjort ett bra jobb på transfermarknaden och ser ut att vara förberedda på årets uppgift att klara sig kvar i Bundesliga. Jag tror att klubben kommer att klara sig kvar och dessutom inte vara involverade i bottenstriden. Chansen finns att de överraskar och tar sig upp på den övre halvan, men jag placerar de något nedanför.

Annons

Hannover 96

Hannover har en svängig säsong bakom sig där laget gjorde sig av med Mirko Slomka under mitten av säsongen och plockade in det oprövade kortet Tayfun Korkut som tränare. Korkut inledde starkt, hamnade i djup svacka men lyckades till slut reda ut situationen i Hannover som till slut tog sig upp på tiondeplats i tabellen. Det fick ändå ses som en godkänd säsong av ett lag som under stora delar hade problem med att få ihop sitt spel och där nyckelspelare inte alls presterade. Inför årets säsong har dock laget förberett sig på bästa sätt och gjort ett antal intressanta värvningar. Joselu, Hiroshi Kiyotake och Stefan Thesker är alla bra Bundesliganamn där de två förstnämnda dessutom har varit rejält tongivande tidigare i ligan. Det ska självklart bli intressant att följa Miiko Albornoz och se hur han klarar sig i sin nya miljö. Talangfulle Vladimir Rankovic har klubben plockat in från Bayern Münchens andralag och behöver ta ytterligare kliv men skulle kunna växa fram till en habil högerback i Bundesliga. Ceyhun Gülselam från Galatasaray har jag dålig koll på men gjorde ändå ett antal insatser för klubben och borde, sett till Galatasarays kvalitet, kunna tillföra i ett lag som Hannover. På förlustsidan så har Mame Diouf och Szabolcs Huszti lämnat, vilket kommer att svida för klubben. Men i övrigt ser jag inte tunga förluster utan Hannover har lyckats jämna ut situationen med nyförvärven. Det kanske inte blir något jättelyft för Hannover i år, men laget känns en aning bredare än förra säsongen och bör stå för en betydligt stabilare säsong i år. En plats mellan 11-14 känns rimlig.

Annons

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-08-19 14:45

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto