Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nilsson förutspår plats 4-6

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Då är vi inne på det nästsista inlägget i min tippning av Bundesliga. Idag är det om de två lagen som jag tror kommer att slåss Europa League-platserna och den sista Champions League-platsen.

TSG 1899 Hoffenheim

För ett år sedan hade jag svårt att tro att Hoffenheim skulle kunna bli ett topplag i Bundesliga. Mycket har skett sedan dess och nu sitter jag här och känner att Hoffenheim har gjort allt absolut rätt sedan laget överlevde kvalmatcherna förra säsongen. Att plocka in Markus Gisdol, Ralf Rangnick-fostrad då han jobbade bakom Rangnick som assisterande tränare, visade sig vara ett lyckodrag utan dess like. Gisdol är helt övertygad av sina egna idéer och tankar, precis likt hans mentor Rangnick, och mycket tyder på att han har väldigt mycket rätt i det han gör. Gisdol har vänt på Hoffenheims negativa banor och laget ser ut att vara på helt rätt väg för första gången sedan, ja just det, Rangnick. Klubben har tappat försvararen Fabian Johnson, men i övrigt har klubben lyckats behålla sina stjärnor och viktigast av allt var att klubben inte tappade Roberto Firmino och Kevin Volland. Med en nästan intakt startelva från förra säsongen, som tog laget till en niondeplats, har laget utvecklats och skulle jag ge ett betyg till Hoffenheims värvningar som helhet så hade de fått högsta betyg. De stora problemet för Hoffenheim förra säsongen var försvaret (70 insläppta mål) och det har klubben försökt ordna till i år med ett antal nyförvärv. In kommer målvakten Oliver Baumann från Freiburg, mittbacken Ermin Bicakcic från Braunschweig och Pirmin Schwegler från Frankfurt. Dessa tre herrar kommer att förstärka defensiven rejält och stabilisera upp den. Dessutom kommer nyförvärven Steven Zuber och Adam Szalai att tillföra i offensiven. Hoffenheim ser starkare ut och jag ser verkligen fram mot vad de kommer att lyckas göra i år. Jag förväntar mig en framskjuten placering i år och att vi kommer att få se Hoffenheim representera Tyskland i Europa League nästa säsong.

Annons

VfL Wolfsburg

Wolfsburg har sakta men säkert byggt upp sitt lag under de senaste åren för att bli ett lag att räkna med i toppen av Bundesliga. Värvningen av sportchefen Klaus Allofs var helt rätt drag och visade på fingertoppskänsla i föreningen. Allofs har erfarenheten som krävs för att bygga ett stabilt lag för de högre höjderna. Redan förra säsongen utmanade laget om en Champions League-plats och i år kommer laget återigen att befinna sig i toppen av Bundesliga förutspår jag (inte en särskilt vild gissning). En stabil stomme med Benaglio, Naldo och Gustavo finns där. Lägg därtill stjärnglans i form av spelare som Rodriguez, de Bruyne och Arnold. Till årets säsong har klubben dessutom fått in ett antal intressanta namn. Från Bundesligakonkurrenter kommer Aaron Hunt och Sebastian Jung, två spelare som håller bra Bundesligaklass och i Jung har klubben kanske den man som på sikt kommer att ersätta Lahm i det tyska landslaget. Josuha Guilavogui har jag inte jättebra koll på men klubben har lagt ganska mycket pengar på honom för att endast få in honom på lån, men som inte riktigt presterade i Atletico Madrid. Han kan dock bli en tillgång för Wolfsburgs defensiv. Sedan blir det självklart intressant om klubben kan få fart på Nicklas Bendtner som man hoppas ska kunna bli den givne anfallaren. Tränaren Dieter Hecking är en erfaren man som kanske inte är den mest karismatiske men som får fram resultat. Wolfsburg känns som ett bättre lag än förra säsongen och jag tror att klubben har bredd nog för att klara av spel på tre olika fronter. Därför förväntar jag mig att klubben kommer att ligga kvar i toppen och utmana om Champions League-platserna även i år.

Annons

FC Schalke 04

Klassiska Schalke är ett lag som har etablerat sig i toppen av Bundesliga. De tre senaste säsongerna har laget hamnat topp-4 varenda år och klubben kommer att vara mer där uppe i år också, även om jag tror att klubben har en tuff säsong framför sig. Klubben har inte tappat några absoluta nyckelspelare, men det är klart att breddspelare som Szalai och Papadopoulos (har dock varit skaddeförföljd) har försvunnit vilket är negativt. Men klubben har tagit in ett antal intressanta och det ska bli mycket intressant att se vad Sidney Sam kan tillföra i sin nya omgivning. Målvakten Fabian Giefer är duktig men frågan är om han mest kommer att få spendera sin tid på bänken. Anfallaren Choupo-Moting kommer först och främst att vara alternativet bakom Huntelaar och han har ännu inte imponerat såpass mycket på mig att jag ser det som en klockren ersättare vid en eventuell skada på holländaren. Offensivt har Schalke spelare i mängder. Boateng, Meyer, Draxler, Sam, Farfan – alla oerhört bra spelare som är jobbiga för alla lag att möta. Defensivt ser jag dock vissa frågetecken. Vem ska ta rollen som högerback? Höwedes, Kolasinac, Matip och Aogo ser jag som bra Bundesligaspelare, men där bakom är jag inte lika imponerad. Ralf Fährmann är en duktig målvakt men är i mina ögon inte topp-5 i Bundesliga. Jag tror att Schalkes största problem är försvaret och där är lagets akilleshäl. Får tränaren Keller ordning på försvarsspelet så kan Schalke nå riktigt högt dock. I det stora hela är jag övertygad om att vi kommer att få se Schalke på en Europaplats när säsongen summeras, men frågan är om det blir Champions League eller Europa League.

Annons

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-08-21 13:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto