Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SC Paderborn - laget som inte hör hemma i Bundesliga

Adam Nilssons Tysklandsblogg

I en stad med lika många invånare som Uppsala finns Bundesligas mest otippade lag. SC Paderborn 07 är inte som alla lag, utan något helt unikt.

Redan 1907 lades grunden till vad som idag är SC Paderborn 07. De fyra “grundklubbar” vars sammanslagningar bildade dagens förening är Arminia Neuhaus, FC Preußen Paderborn, SV 07 Neuhaus och TuS Sennelager. Historien för dagens klubb tog start vid 1985, efter diverse sammanslagning. 20 år senare togs klivet upp till 2. Bundesliga. Så sent som säsongen 2008/2009 befann sig klubben i 3. Bundesliga och med hjälp av kval mot rivalen VfL Osnabrück lyckades klubben att ta sig upp igen.

Under säsongen 2011/2012 hade Roger Schmidt, numera i Bayer Leverkusen, fört klubben till en femteplats vilket då var klubbens bästa placering i historien. Paderborn såg ut som om de var på väg att etablera sig på allvar i toppen av 2. Bundesliga, men med Schmidt försvann en unik tränare som var nästan omöjlig att ersätta.

Annons

Efter en misslyckad säsong 2012/2013 då laget slutade tolva fick den unge och orutinerade tränaren Andre Breitenreiter uppgiften att leda laget och åter hitta tillbaka till 2. Bundesliga. Hans tränarerfarenhet innehöll endast ett jobb som tränare för TSV Havelse i Regionalliga Nord (divisionen under 3. Bundesliga). Han var aldrig någon stjärna, som spelare hade han visserligen spelat i Bundesliga och gjort några landskampers i ungdomslandslagen, men aldrig varit den mest tongivande spelaren i ett lag.

I en stad där det mest framgångsrika laget spelar baseball (Paderborn Untouchables) och där minigolfen är rejält utbredd – bara i Paderborn finns det fyra minigolfklubbar och lika många banor – var det få som hade förväntat sig att fotbollen skulle ta en sådan stor plats. För Paderborn var inte ens störst i de östra delarna av delstaten Nordrhein-Westfalen, utan det var Arminia Bielefeld vars lag tidigare har spelat i Bundesliga som hade en klart större historia inom den tyska fotbollen och som många trodde på sikt skulle bli det lag att återigen representera regionen i högstadivisionen.

Annons

När Paderborn slutade tvåa i 2. Bundesliga förra säsongen och med det tog en av uppflyttningsplatserna till Bundesliga, bekräftade dem inte bara att alla lag kan nå framgång utan också att pengar inte betyder allt. För Paderborn hade inte lagt stora summor på att ta sig upp i seriesystemet, istället hade klubben hållit igen med pengarna för att inte hamna i ekonomiska problem vid en eventuell nedflyttning. En nybyggd arena, Benteler-Arena, hade satt klubb i en ekonomisk rävsax där minsta snedsteg skulle bli kostsamt.

Endast fyra lag hade än längre årsbudget för spelare och ledare än Paderborn. Med det sagt fanns det tretton lag som hade lagt mer pengar på spelare och ledare i 2. Bundesliga förra säsongen, men det var inte tretton lag som var lämpligare som uppflyttningskandidater än Paderborn. I jämförelse med FC Köln, det andra laget som tog sig upp, la Paderborn cirka hundra miljoner mindre på spelare och ledare under säsongen 2013/2014. En enorm skillnad och ett tecken på att skillnaderna bara i 2. Bundesliga var större än vad många anat.

Annons

Vad Paderborn lyckades med, som 16 andra lag inte lyckades med, var att förstå sin roll i näringskedjan och hur klubben skulle hantera den. Paderborn hade inga stjärnor, men en kollektiv styrka som få andra lag i serien. I Paderborn infann sig en känsla av tro och hopp att något speciellt kunde ske under Breitenreiter. Det var laget som fick huvudrollen i Paderborn och det var laget som förde Paderborn till Bundesliga.

Det är också laget som ska hålla Paderborn kvar i Bundesliga.

I en stad, vars stadskärna i princip förstördes under slutet av andra världskriget och där invånarnatalet minskat från 42 500 människor till 29 000 på några olycksaliga år, finns nu för första gången i historien ett Bundesligalag. Ett lag som inte hör hemma i Bundesliga, men ett lag som förtjänar att vara där.

Twitter: @atnilsson

Annons
Publicerad 2014-08-25 11:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto