Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

För tidigt att slå på katastrofalarmet

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Det började med jubel, fortsatte med burop och avslutades med tystnad. Tysklands första landskamp som världsmästare blev långt ifrån det styrkebevis, långt ifrån den fest som man hade hoppats på. Förlust 4-2 mot Argentina svider, men det är ännu för tidigt att slå på katastroflarmet.

Joachim Löw stod för första gången utan Hans-Dieter Flick vid sin sida när han igår ställde sig vid tränarbänken på Esprit-Arena i Düsseldorf och lyssnade på den tyska nationalsången. Ersättaren till Flick, Thomas Schneider, hade inte inlett sina arbetsuppgifter och fick istället se sin kommande arbetsgivare hemifrån.

Det var ingen härlig syn.

Tyskland ställde upp med flertalet nya namn i startuppställningen. Backlinjen bestod av en Dortmundtrio i Durm, Ginter och Großkreutz, som ackompanjerades av Schalkes Höwedes. På mittfältet saknades bland annat Khedira och Schweinsteiger, vilka ersattes av Kroos och Kramer som centrala mittfältare. Marco Reus gjorde bejublad comeback och spelade tillsammans med Draxler och Schürrle på det offensiva mittfältet. Även Mario Gomez stod för en comeback, dock inte lika bejublad som Reus.

Annons

Att Mario Gomez inte lyckades sätta en flertal av sina chanser var negativt, men det faktum att han är ringrostig och har haft skadeproblem måste tas in i beräkningarna. Det försvarade inte hans missar, men det förklarade dem. Alternativen bakom Gomez kändes inte hetare och därför hade Löw valt tyskspanjoren.

Gomez behöver tid, men framför allt förtroende. Gomez kan avgöra matcher, även landskamper, men i landslaget har han inte åtnjutit Löws fulla förtroende och jag är helt övertygad om att det spelar in i hans prestationer. Gomez vill så mycket att det låser sig.

Backlinjen hade en tuff dag på jobbet. Ingen av de fyra som spelade från start imponerade utan såg malplacerade ut. Ytterbackarna Durm och Großkreutz hade svårt på sina respektive kanter, både när det kom till att följa med i offensiven som att täcka i defensiven. Fyra mål föll och inget kunde skyllas på målvakterna, vilket sa mycket om försvarsspelet.

Annons

Löw har mycket att tänka på när det kommer till försvaret. Visst, Hummels och Boateng kommer att finnas där. Vilka ska spela på kanterna? Kommer Badstuber kunna knipa en plats och att Löw då flyttar ut Boateng till höger? Det är en roll som Boateng inte ens vill spela på. Durm är framtidsnamnet som vänsterback, jag hoppas att han får fler chanser för jag ser inget annat namn som kan göra den rollen mer rättvisa än honom.

Att Toni Kroos inte är den centrala ledaren likt Khedira och Schweinsteiger har jag vetat om länge. Kroos är inte tillräckligt snabb, saknar defensiva kvalitéer och är en av Tysklands mest överskattade spelare. Han klarar inte av att agera i den roll han hade igår. Där blev Kroos överglänst av Mönchengladbachs mittfältare Christoph Kramer.

Reus, Draxler och Schürrle gjorde allt de kunde utifrån förutsättningarna och kommer att fortsatt spela viktiga roller för landslaget. Faktum är att Schürrle mer och mer växer fram till en fulländad offensiv spelare. Han är inte lika ensidig som under sin tid i Leverkusen utan Mourinho har gjort honom mer flexibel och oberäknelig.

Annons

I slutändan var det en solklar förlust. Argentina gjorde det bättre på i princip alla fronter. Löw har många frågetecken att reda ut men än är det för tidigt att dra för stora slutsatser. Förlusten blev ett bryskt uppvaknade ur VM-drömmen och Tyskland behövde det.

På söndag är det Skottland som står för motståndet och då i en klart betydelsefullare EM-kvalmatch. En förlust där är inte att tala om.

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-09-04 14:58

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto