Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Shaqiris sista chans?

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Given i Bayern München har Xherdan Shaqiri aldrig varit sedan han anlände sommaren 2012. Då var han 20 år och en av Europas största fotbollstalanger. Om några veckor fyller Shaqiri 23, men utvecklingen har inte gått i den riktning som Bayern eller Shaqiri själv hade hoppats på.

Shaqiri var inte Bayerns förstaval när han värvades under vintern 2012. Bayern hade precis gått bet på Marco Reus som valt bort München för spel hos den stora rivalen, tillika hans hemstad, i Dortmund. Den missberäkningen ärrade ett Bayern som tidigare mer eller mindre fått precis den spelare som klubben velat ha inom de tyska gränserna. Med Dortmunds värvning av Reus krackelerades Bayern självbild inte mycket, men en aning.

Svaret för Bayern blev att hitta en annan ytter med en liknande spelstil som Reus och som också var jagad av flera klubbar. Ledningen i München blev erbjudna Shaqiri, men tvekade länge på om han var rätt man. När till slut FC Basel ställde ett krav till Bayern, att antingen tacka ja eller se Shaqiri skriva på för turkiska Galatasaray, så beslutade sig Bayern för att göra slag i saken och plocka in den unge talangen som spåtts en fantastisk framtid. Det var ingen Reus, men likväl ett intressant namn som klubben själva kunde forma.

Annons

Under den första säsongen då Jupp Heynckes var tränare, åtnöjt Shaqiri stort förtroende hos den rutinerade tränaren och fick spela hela 26 Bundesligamatcher. Schweizaren var given i det rotationssystem som Heynckes fått de offensiva spelarna att acceptera. Ribéry, Müller och Robben var mer eller mindre givna i Champions League, Shaqiri i sin tur var mer eller mindre given i Bundesliga medan en av de tidigare nämnda herrarna satt på bänken.

Shaqiri framstod mer och mer som en klockren värvning av Bayernledningen. Han hade endast kostat runt 100 miljoner svenska kronor, men redan betalat tillbaka genom att kunna ersätta några av Europas absolut bästa spelare och nästan få det att framstå som om dessa inte saknades. Shaqiri utvecklades i takt med laget och bidrog med många avgörande passningar och löpningar. Jupp Heynckes hade inte kunnat vara mer nöjd med den unge schweizaren.

Annons

När Heynckes lämnade klubben och Pep Guardiola tog över så var schweizaren full av självförtroende. Under det första träningslägret med spanjoren som tränare vid Gardasjön i norra Italien pratade Shaqiri om viljan att vara en del av startelvan vid de riktigt stora matcherna, att få vara en avgörande del i ett lag som jagade ytterligare titlar och som skulle bli de nya herrarna på täppan i Fotbollseuropa.

Till skillnad från Heynckes så såg Guardiola inte samma kvalitéer hos den tekniske schweizaren. För Guardiola var Shaqiri en perfekt inhoppare, men ingen spelare som spanjoren ville ha i sin bollinnehavsinriktade fotboll där det handlade om att vårda bollen snarare än att hitta snabba lösningar för att komma till målchanser.

För Shaqiri minskade speltiden drastiskt från säsongen tidigare då Heynckes var tränare. Han spelade endast 17 matcher i Bundesliga och endast två av dessa klarade han sig ifrån att antingen bli inbytt eller utbytt. Utvecklingen stannade av och många glömde bort Shaqiri. Han var inte längre den avgörande spelaren, inte den givna ersättaren vid frånvaro på Robben och Ribéry utan istället en breddspelare vars mellanrum mellan chanserna på fotbollsplanen ökade.

Annons

Inget av den för Shaqiri dåliga säsongen 2013/2014 syntes i landslaget. Hos Schweiz var Shaqiri fortsatt en nyckelspelare och Ottmar Hitzfeld la stort ansvar hos den unge yttern, trots bristen på speltid i klubblaget. Under sommarens VM i Brasilien var Shaqiri en av behållningarna i det schweiziska landslaget och gjorde tre mål och blev utnämnd till matchens spelare två gånger på fyra matcher. Ett facit som få andra kunde ta med sig från Brasilien.

Framgångarna i VM väckte intresse hos flera klubbar. Främst Juventus och Liverpool hade Shaqiri på sin radar och båda klubbarna ryktades ha förhandlat fram accepterade transfersummor med Bayern München. Men i slutändan satte tränaren Guardiola stopp för en flytt då han värdesatte schweizaren i sitt lagbygge, även om det främst var i rollen som ersättare än som startman.

Annons

Hösten i klubblaget har inte varit fantastisk för Shaqiri som fortfarande går i flyttankar. Han har fått chansen men ännu inte tagit den och frågan är hur länge Guardiola har tålamod att ge Shaqiri chansen och hur länge schweizaren själv har tålamod att inte ha den status som han en gång hade under Jupp Heynckes ledning.

I kvällens match mot CSKA Moskva i Champions League finns det goda möjligheter för att Shaqiri kommer att få ytterligare en chans att visa upp sig. Frågan är hur många chanser till han kommer få innan Guardiola och Bayern bedömer honom som ”fertig” i klubben.

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-09-30 15:25

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto