Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Di Matteo in, Keller ut

Efter 22 skakiga månader är relationen mellan Jens Keller och Schalke 04 över. Relationen har präglats av försvarstal, ryggdunkningar och tydliga splittringar. Något som nu har lett till vägs ände. Från och med idag står Jens Keller utan jobb och Schalke står med en ny tränare med Roberto di Matteo.

När Jens Keller i december 2012 klev upp på podiet och presenterades som tränare var det få som såg en långsiktig lösning. Klubben hade precis sparkat ikonen Huub Stevens och hade i all hast innan januarivilan tagit in Keller vars resultat i klubbens U17-lag hade imponerat såpass mycket att klubben inte kunde bortse från honom. 14 matcher i U17-laget hade alla slutat med vinst och trots Kellers bristfälliga meritlista som förstetränare på Bundesliganivå så fick han förtroendet att leda laget tills vidare.

Valet visade sig till slut vara mer än en tillfällig lösning. Efter en framgångsrik vår där Keller förde Schalke till den fjärde och sista Champions League-platsen samtidigt som andra tänkbara tränarlösningar inte var särskilt heta beslutade sig sportchefen Horst Heldt och styrelsen att förlänga Kellers kontrakt i maj 2013 med ytterligare två år. Ett val som delade upp människor i två läger. Den ena skaran saknade Schalkes brist på ambition med ett sådant okänt tränarnamn, den andra skaran kände att det var helt rätt att gå vidare med en ungdomstränare i en klubb som definieras av sin ungdomsverksamhet.

Den efterföljande säsongen var klart tuffare för Keller som rannsakades hårdare av media och fans än tidigare. Keller framstod osympatisk, hade svårt att hålla känslorna över styr när resultaten gick emot och framför allt hade han svårt att hantera den mediala press som jobbet i Schalke betydde. Kritiken ökade så sakteliga men fick ett tvärt stopp när Keller – genom klubbens bästa vår någonsin – ledde Schalke till en tredjeplats och ytterligare ett Champions League-slutspel.

Kritikerna var tystade, men kritiken återstod. Ryktena om ersättare hade hela tiden funnits inom media. Många diskuterade att sportchefens Horst Heldts tidigare kollega Armin Veh skulle ersätta Keller under sommaren 2014 då Vehs kontrakt med Eintracht Frankfurt gick ut. Andra sa att Thomas Tuchel hade bestämt sig för att lämna Mainz för den större uppgiften i Schalke – båda ryktena visade sig felaktiga.

Keller fick trots alla rykten fortsatt förtroendet att leda klubben in i årets säsong. Hösten präglades av blandade resultat där klubben i den ena stunden kunde få oavgjort mot Bayern eller vinna Dortmund för att i nästa stund förlora mot Hannover och tappa poäng mot Maribor. Trots bekymren hade Keller dock ledningens fulla förtroende att leda klubben vidare under säsongen – fram tills idag.

Schalkes beslut får ses som oväntat. Senast efter helgens förlustmatch mot Hoffenheim (1-2) uttalade sig Jens Keller kring temat och sa då att han inte trodde att klubben planerade en framtid utan honom. Efter matchen åkte han till München för att delta i ett program för tyska Sky, samma källa som var först att gå ut med att han fått sparken, något som klubben enligt rykten inte ska ha tillåtit – vilket klubben senare dementerade.

I det programmet framstod det dock tydligt att det inte stod rätt till i omklädningsrummet. En journalist från tidningen Bild tog upp att stämningen i omklädningsrummet inte ska vara den bästa, något som fick Jens Keller att se högst förvånad och förbannad ut. ”Till skillnad från andra så uttalar jag mig internt, inte till medierna”, svarade en irriterad Keller men det var klart och tydligt att Bildjournalisten träffat en öm punkt.

Jens Kellers tid i Schalke har präglats av höga berg och djupa dalar, främst det sistnämnda. Få andra tränare har gång på gång ryktats vara på väg att få sparken till att vara framtiden i en klubb som Keller. När det har blåst som mest har Keller alltid tagit chansen och vunnit de viktiga matcherna, något som har gjort det svårt för styrelsen att sparka honom trots att tankarna har funnits där.

Det är dock svårt att kritisera Kellers insats i Schalke. Spelarmaterialet är bra i Schalke men inte så bra som många har velat ge sken av. Av spelarna som finns är det bara den skadedrabbade Klaas-Jan Huntelaar som håller en jämn och hög klass. Vi kan prata om Julian Draxler, Max Meyer och Leon Goretzka – duktiga fotbollsspelare men ännu inga stjärnor. Keller har fört klubben till Champions League under båda sina säsonger, mer kan man inte begära.

Horst Heldts insats som sportchef måste självklart ställas i sitt ljus. Vad har han värvat in för spelare för att underlätta för Keller? Sidney Sam, Dennis Aogo, Felipe Santana, Jan Kirchhoff och Kevin-Prince Boateng är duktiga spelare men långt ifrån fantastiska sådana. Det är inga spelare som för Schalke från plats 3-4 till plats 1, utan snarare befäster det endast truppens placering bakom topplagen.

Kellers kontrakt skulle löpa ut efter säsongen och klubben hade ännu inte öppnat upp för diskussioner om en eventuell förlängning. Med största sannolikhet hade Keller inte fått ett förlängt kontrakt i vilket fall. Intrycket var att Schalke planerade att gå en annan väg efter säsongen men att man nu tog chansen att göra sig av med Keller i ett kritiskt skede av säsongen samtidigt som man kunde hitta en passande lösning i Roberto di Matteo.

För mig är di Matteo ingen perfekt lösning. En ung tränare med en kort meritlista (om än med en Champions League-titel) som ännu inte på allvar har hävdat sig på högsta nivå. Pressen i Schalke är stor, större än vad många tror. Han behöver nå minst en fjärdeplats i Bundesliga. Han ska dessutom leda laget till slutspel i Champions League. Utöver det måste han spela offensiv fotboll och lägga stor emfas på att klubbens unga talanger får chansen.

Dessutom hade jag förväntat mig att Schalke skulle ersätta Keller med en helt annat typ av tränare. Att Schalke väljer att ersätta en ung, oerfaren tränare med en ung, oerfaren tränare är förbryllande. Jag hade tänkt mig att en erfaren tränare skulle ersätta och föra klubben i säkerhet under resten av säsongen, för att Schalke till kommande säsong skulle välja en tränare efter ideologi och framtid – något som klubben nu valt att genomföra omedelbart.

Jag är orolig för att di Matteo kommer att få en jobbig tid i Schalke. Han behöver prestera fort och få fansen på sin sida, annars tror jag att det kan bli en kort sejour för den före detta Chelsea-tränaren i klubben.

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-10-07 kl 10:19

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons