Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Upp till bevis för Dortmund

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Hösten har, sett till Bundesliga, varit misslyckad för Dortmund. Sju poäng på sju matcher, nio gjorda mål och hela tolv insläppta är ett facit som klubben inte är nöjda med. Mot ett formsvagt Köln finns dock alla chanser att ta tre poäng och få en bra start efter EM-kvalet.

”För oss börjar säsongen nu”, sa Klopp på gårdagens presskonferens. Ett tydligt avstamp i vad som ska bli en nystart för Dortmund efter en seg inledning. Flera spelare återvänder från skador och ger Klopp ett större utrymme att till fullo få ut sina taktiska finesser mot Köln. Det är en absolut måstematch och det råder inga tvivel om att Klopp vill bygga vidare på sitt fina facit mot Köln: åtta vinster på åtta möjliga möten sedan Klopp tog över som tränare på Westfalenstadion.

För första gången sedan Champions League-finalen mot Bayern München kan Dortmund komma att spela med en backlinje bestående av Marcel Schmelzer, Mats Hummels, Neven Subotic och Lukasz Piszczek. Den backlinjen som var en stor del av de framgångar som Dortmund rönte under flera säsonger och som var svår för motståndarna att tränga igenom. Även om det inte blir så att Klopp väljer denna backlinje, så är det ett positivt tecken att han första gången på över ett år har möjlighet att välja de fyra försvararna.

Annons

Vidare finns det goda möjligheter att vi får se Marco Reus, Henrikh Mkhitaryan i truppen igen – eller helt ärligt så är det troligt att alla tre dyker upp om man får tolka Klopps uttalanden igår på det sättet. Reus och Mkhitaryan är precis vad mittfältet behöver just nu. Två spelare som kan löpa sönder motståndarnas försvar, springa på djupet och dra isär backlinjen på ett sätt som få andra kan göra i Bundesliga och som har varit ett av Klopps allra bästa knep för att få hål på motståndarnas försvar.

Ilkay Gündogan kan komma att göra comeback efter 14 månader utan matcher. Det är inte troligt att han kommer att spela 90 minuter, men att han får några minuter är ingen omöjlighet. I Sahins frånvaro har Dortmunds defensiva mittfält saknat kreativitet och en spelare som dikterat tempo – något som personifierar Gündogans spelstil. Landslagsmannen behövs på Dortmunds mittfält för att Klopp ska få ut så mycket som möjligt av sin ”pressing und gegenpressing”.

Annons

Men Köln kommer inte att bli en lätt nöt att knäcka även om statistiken inte är imponerade för nykomlingarna. Köln har första gången sedan Peter Stöger tog över som tränare förlorat tre matcher i rad och målskyttet (fyra mål på sju matcher) är klubbens sämsta Bundesligafacit genom alla tider. Med det sagt har Kölns defensiv, framför allt i inledningen, imponerat och med tanke på att det är just offensivt som Dortmund har haft störst problem så finns det chans för att Köln faktiskt kan nolla Dortmund – även om det blir svårt.

Det är ett möte mellan två lag som behöver tre poäng. Båda lagen är formsvaga. Det kanske inte låter som helgens ”sexigaste” match, men jag tror att det kommer att bjudas på underhållning och i synnerhet massvis med känslor på RheinEnergieStadion i Köln – något som bäddar för en bra fotbollsmatch.

Annons

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-10-17 12:46

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto