Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

"Historiken talar för Schalke"

Ikväll sparkar Bundesligahelgen igång med en spännande match på Veltins-Arena i Gelsenkirchen. Schalke mot Augsburg är det som gäller och frågan är om Roberto di Matteo får med sig den så viktiga trepoängaren som han vill ha.

Di Matteos inledande 2-0-seger mot Hertha Berlin i Bundesliga följdes upp med en 1-0-förlust mot Bayer Leverkusen på bortaplan efter en svag insats. Schalke bestämde sig för att försvara vilket bidrog till att dem endast hade ett enda skott på mål under 90 minuter – en siffra som absolut inte håller i längden. Vidare så vann det defensivt inställda Schalke endast 44% av närkamperna, en inte alltför övertygande siffra sett till de taktiska förutsättningarna. Kritiken om tråkig, defensiv fotboll var där lika fort som Anna Book på en ”all you can eat”-buffé – de tyska journalisterna vältrade sig i möjligheten att få klanka ned på den fotboll som fört di Matteo till bland annat en Champions League-titel med Chelsea.

Di Matteo var självklart inte sen med att – helt korrekt – påpeka vidden att ett stabilt försvarsspel som en viktig utgångspunkt för framtiden. Schalke har trots allt endast hållit två nollor denna säsong. Endast två mål har Schalke släppt in på di Matteos första två Bundesligamatcher. Självklart blev han skrämd att 4-3-segern mot Sporting Lissabon i Champions League där Schalke planlöst föll igenom mot slutet av matchen. Det går inte att motsäga sig den logiken – försvarsspelet är något som Schalke behövde och fortsatt behöver slipa på för att nå sina mål.

Mot Augsburg förväntar sig dock supportrarna ett helt annat Schalke. Ett Schalke som tar för sig på sin egen hemmaarena och som visar vad skåpet ska stå. Augsburg hade till det syftet inte kunnat vara ett bättre lag att möta sett till historiken klubbarna har. Schalke har nämligen aldrig förlorat mot Augsburg i tävlingssammanhang och har på sju möten vunnit fem av matcherna. En förkrossande statistik som självklart ger vind i seglen för ett lag som är i stort behov av det.

Om man ser till de tre senaste mötena i Gelsenkirchen mellan klubbarna så har vi en tydlig tendens resultatmässigt. Mötena har slutat: 3-1, 3-1 och 4-1. Schalke har visserligen inte lyckats hålla nollan, men har haft en förmåga att göra ett antal mål i alla mötena. Jag vet, man ska inte utgå allt för mycket från vad som har skett tidigare men det är intressanta mönster som vi stöter på som talar till Schalkes fördel. Utöver redan nämnda siffror så har Augsburg varit oerhört svaga på bortaplan och har förlorat 5 av 6 tävlingsmatcher på bortaplan den här säsongen, samtidigt har Schalke endast förlorat en av sina senaste 12 tävlingsmatcher på hemmaplan (Mönchengladbach, 0-1). Det finns helt klart mycket som talar för en Schalke-seger ikväll.

Med endast 11 poäng efter 9 matcher så har Schalke mycket att jobba på. Faktum är att Schalke aldrig lyckats nå topp-5 med en sådan dålig start i Bundesliga. Frågan är om Roberto di Matteo är tränaren som kan gå emot historiens vingslag. Jag tror det. Schalke befinner sig sex poäng från andraplatsen – vilket är ett överkomligt avstånd – och uppe i toppen slåss mer orutinerade lag som kan komma att börja vackla när det drar ihop sig. Men Schalke behöver att sätta fart nu, för just nu hoppar de sista passagerarna på tåget.

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-10-31 kl 11:33

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons