Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

FCB-BVB: "Ribéry vände matchen"

Efter två halvlekar med olika ansikten stod Bayern München som slutsegrare i matchen mot Borussia Dortmund. 2-1 blev slutresultatet och just nu skiljer det hela 17 poäng mellan rivalerna – dessutom befinner sig just nu Dortmund på kvalplats till 2. Bundesliga.

”Den första halvleken var den bästa på länge”, sa Dortmunds tränare Jürgen Klopp efter matchen. Hans lag hade lyckats med att sätta Bayern i bekymmer genom att pressa högt och ställa om snabbt. Shinji Kagawa, som för första gången förlorade mot Bayern igår, markerade bort Bayerns speldirigent Xabi Alonso helt ur matchen under de första 45 minuterna. Spanjoren hade nog aldrig haft så få bollkontakter under en halvlek sen han han anlände till München som under gårdagens första halvlek.

Men trots Alonsos brist på bollkontakter hade Bayern inga problem med att skapa lägen. Thomas Müller och Arjen Robben prövade en storspelande Roman Weidenfeller gång på gång men den tyske landslagsmålvakten visade varför han hör hemma där. Weidenfeller spelade med enorm pondus och lugn som speglade av sig på hans försvar. Mario Götze syntes till exempel inte alls till då Dortmunds försvar spelade kompakt och intensivt pressade bollhållaren. Under de första 45 minuterna vann Dortmund 64% av närkamperna.

Och omställningarna samt chanserna för Dortmund kom och redan tidigt i matchen hade Henrikh Mkhitaryan ett stolpskott. Dortmund fortsatte att skapa chanser och Aubameyang kom fri med Neuer som endast kunde parera hans avslut. Samme Aubameyang spelade sedan fram Marco Reus som nickade (!) in 1-0 till Dortmund mot ett chockat Bayern. Var tabellettan på väg mot samma öde som tidigare säsonger mot sin absoluta mardrömsmotståndare?

Men det Dortmund lyckades med i den första halvleken misslyckades laget med att genomföra i den andra halvleken. Den höga pressen var inte alls lika effektiv och Bayern vann fler och fler andrabollar ju längre matchen led. Dortmund hamnade långt ner i planen och hade oerhört svårt att etablera ett eget spel till Bayerns stora glädje. För i Dortmunds brister fick Bayern mer och mer utrymme för det spel på motståndarnas planhalva som Guardiolas lag vill komma åt.

När Bayern fick in kvitteringen genom Robert Lewandowski så var det välförtjänt. Bayern hade skapat massvis med lägen och det hängde ett mål i luften för mästarlaget, även om Roman Weidenfeller fram till den tidpunkten hade motat bort allt med full energi. Målet var ett typiskt Lewandowski-mål där han slog från ett ganska långt avstånd med ett distinkt skott, omöjligt för Weidenfeller att ta.

Lewandowskis mål och inhoppet av Franck Ribéry vände matchen helt till Bayerns fördel. Den franske yttern vållade stora bekymmer för Dortmundförsvaret. Ddet var inte oväntat att det var just han som blev nedriven i straffområdet och fick straff med sig i slutet av matchen. En straff som Arjen Robben, trots tidigare straffspöken mot Dortmund, placerade i mål och med det fastställde slutresultatet 2-1.


 

För Bayern var segern ytterligare en seger i tåget mot ligatiteln. I den första halvleken blottades Bayern svagheter och vilka bekymmer man som lag kan åsamka mästarna, men i andra halvleken var det inte snack om att Bayern håller en extremt hög klass om man tillåter dem att spela den fotboll som dem är bäst på.

För Dortmunds del blev förlusten ytterligare ett tecken på att laget har det extremt tufft i Bundesliga just nu. Kvalplatsen är deras med endast två poäng ner till Freiburg som spelar idag. Men Dortmund spelade under perioder bra och även om tabelläget just nu är prekärt kommer man inom kort att börja klättra, det är jag helt övertygad om.

Är ligan avgjord? Självklart inte. Men det finns oerhört lite som talar emot att Bayern skulle gå mot titeln. Just nu är främste utmanare Wolfsburg som ligger fyra poäng bakom Bayern. Såväl Mönchengladbach och Hoffenheim (som möts idag) kan nå det poängantalet beroende på vilket lag som vinner idag. Vid samma tidpunkt förra säsongen hade Bayern samlat ihop 26 poäng (i år: 24) och Dortmund hade 25 poäng (i år: 7), dessutom låg Leverkusen på 25 poäng (i år: 16). Så även om Bayern har gått bra så handlar det främst om att toppkonkurrenterna har tappat

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-11-02 kl 13:15

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons