Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Ett boktips

Det är fem år sedan Robert Enke begick självmord. Landslagsmålvakten hade bestämt sig för att inte leva längre och ställde sig framför ett tåg. Följderna blev omfattande och än idag står hans självmord i centrum för sjukdomar inom sport.

Det finns många bra fotbollsböcker. Men den bästa jag någonsin har läst är Ronald Rengs verk om Robert Enke. ”A life too short” heter boken och första gången jag läste den var för ganska exakt ett år sedan. Då hade jag bestämt mig för att åka till Hannover för att se derbyt mellan Enkes forna klubb Hannover 96 och rivalerna Eintracht Braunschweig.

Derbyt hade tidigt präglats av Enkes död. En supportergrupp till Eintracht Braunschweig hade bestämt sig för att släppa en högst osmaklig t-shirt med ett tryck på Robert Enke som får ett tåg kört genom munnen. T-shirten gav självklart eko och blev fördömd. Det var inte bara osmakligt, såren var trots fyra gångna år fortfarande färska.

Boken hade kommit till för att Robert Enke ville skriva en biografi om sin karriär. Målvakten förde anteckningar och dagböcker över sitt liv som Ronald Reng senare skulle få ta del av. Enke sa hela tiden att boken skulle färdigställas, att han och Ronald skulle göra det så fort målvakten lagt handskarna på hyllan.

Reng fick skriva boken själv. Med samma material men utan Robert. Depressionen, som Enke en gång hade överlevt och tagit sig ur, hade återigen fått ett fast grepp om honom. Den andra gången klarade han inte att ta sig ur fällan utan valde istället att ta sitt liv.

Jag är ingen människa som plöjer igenom böcker. Men när du färdas på tåg genom den tyska landsbygden finns det extra mycket tid över för att läsa och jag hade trots allt ingen större lust att slita mig från boken när jag väl satt igång.

Till skillnad från många andra fotbollsböcker innehöll denna bok mer än bara fotboll. Det handlade om en person, en familj och gav ett vidare perspektiv på en fotbollsstjärnas liv. Jag fick läsa om hur Robert Enkes dotter gick bort tragiskt, en sorg som han aldrig kom att kunna gå vidare i från med styrka, om hur Enke i debuten för Barcelona gjorde en tavla som han aldrig riktigt kunde släppa. Det var inte bara ett upprabblande av klubbadresser och resultatlistor, utan så mycket mer.

Så dagens blogginlägg är inte ett klassiskt blogginlägg. Utan det är ett boktips. Robert Enke – A life too short av Ronald Reng, jag lovar att ni inte kommer att ångra er.

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-11-10 kl 11:28

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons