Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Rode, Gaudino, eller Höjbjerg - vem ersätter Lahm?

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Thiago, Martinez, Alaba och Schweinsteiger är långtidsskadade sedan tidigare. Manuel Neuer, Jerome Boateng och Thomas Müller kommer hem från landslagsuppdrag med småskavanker. Klart att det blir oroligt i Bayernlägret när lagkaptenen Philipp Lahm skadade sig på träningen och blir borta i tre månader med en bruten fotled.

Skadeläget i Bayern har inte varit sett ljust ut på länge. Den ena efter den andra skadan har kommit och givit Guardiola stora bekymmer. Framför allt har tränaren inte kunnat rotera tillräckligt mycket på sina spelare, något som han har velat göra och har varit en av de stora anledningarna till varför Bayern från början har haft så många mittfältare.

Med en skadelista som nästan är lika lång som en startelva är läget minst sagt prekärt. Skadan på Lahm, som annars varit mer eller mindre fri från större skador i sin karriär, kunde inte kommit mycket olägligare och gör att Guardiola återigen kommer att behöva hitta en ny lösning på mittfältet.

Annons

Alternativen är få. För mig finns det egentligen ”bara” tre namn som Guardiola kan ha som alternativ och det är Gaudino, Höjbjerg och Rode. Med dessa tre spelare behöver Guardiola inte göra en alltför stor rockad i formationen och spelsättet kommer att påminna mer eller mindre om det som har varit tidigare.

Danske Höjbjerg har på senare tid uttalat sig öppet om att han vill lämna Bayern och ta nästa steg i karriären. Han har nått så långt han kan i Bayern och hoppas på att kunna lämna i vinter. Nu finns chansen men jag tror att han kan ha bränt sina broar hos Guardiola med detta uttalande. Vill Guardiola verkligen spela med en mittfältare som så tydligt har deklarerat att han vill lämna? Jag är tveksam.

Gianluca Gaudino var säsongens mest oväntade drag av Guardiola när den unge mittfältaren fick starta i premiären mot Wolfsburg. Sedan dess har det blivit inhopp men ytterst sparsamt med tid. 17-åringen är talangfull och med säkerhet involverad i Guardiolas framtida planer. Frågan är om han är redo att ta plats under resten av Bayern i en strid i toppen. Även här är jag tveksam.

Annons

Det mest logiska valet är att Sebastian Rode tar platsen på mittfältet. Sedan han anlände från Frankfurt i somras så har Rode fått mindre speltid men när han väl har varit på planen tycker jag att han har varit en pigg injektion. Han har erfarenhet från Bundesliga och Guardiola har själv hyllat Rodes framsteg som fotbollsspelare. Spelmässigt är han inte långt ifrån lika slipad som Lahm, men är en kämpe som skulle passa in på Bayerns mittfält.

Det är egentligen omöjligt att säga hur Guardiola tänker i frågan. Spanjoren har haft en förmåga att överraska tidigare men om han vill hålla sig till en liknande formation och ett liknande spelsätt som tidigare så är Sebastian Rode för mig det givna valet som ersättare nu när Lahm skadat sig. Men varken Höjbjerg eller Gaudino skulle göra bort sig. Erfarenhetsmässigt är ingen av de två i närheten av Rode och i en toppmöte som matchen i helgen mot Hoffenheim skulle jag välja erfarenheten främst.

Annons

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-11-19 12:04

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto